Şi la nivelul judeţului Botoşani, în perioada 16-22 aprilie se va desfăşura Campania
„Săptămâna europeană de vaccinare”. După cum susţine şeful Compartimentului de Epidemiologie din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Ecaterina Chihaia, campania urmăreşte conştientizarea şi revenirea asupra importanţei imunizării copilului. Se referă în mod special la imunizările care se fac la grupa de vârstă 0-14 ani.
„Unul din drepturile copilului este dreptul de a fi vaccinat. Nimeni nu are voie să îi refuze dreptul de a fi vaccinat, nici familia, nici mama, nici medicul de familie”, a precizat Ecaterina Chihaia. Aceasta susţine că de-a lungul timpului vaccinarea în masă a dus la eliminarea şi la eradicarea a foarte multor boli prevenibile prin vaccinare. Campania se va desfăşura în mod special în localităţile din mediul rural. Luni, în prima zi de campanie, s-au distribuit 250 de carnete de Vaccinări la maternitatea din Săveni şi alte 250 la Maternitatea din Botoşani. Totodată angajaţii Compartimentului de epidemiologie s-au deplasat în localităţile Unţeni, Ungureni, Drăguşeni, Coţuşca, Mitoc şi Manoleasa. Activităţile se desfăşoară prin cadrul Compartimentului de Epidemiologie şi cel de Promovare al Sănătăţii din cadrul ASP. În cursul zilei de astăzi reprezentanţii compartimentului se vor deplasa în localităţile Văculeşti, Dimăcheni, Corlăteni, George Enescu şi Broscăuţi. De asemenea, vor fi distribuite 100 de Carnete de vaccinări la Maternitatea din Dorohoi. Din partea Ministerului Sănătăţii s-au distribuit flayere, pliante şi urmează să se mai primească ceasuri de vaccinare, tot sub formă de pliante. Potrivit şefului Compartimentului de Promovare a Sănătăţii, la nivelul judeţului s-au primit 1.000 de flayere, 1.500 de pliante şi 400 de pliante – orarul vaccinărilor. Din resursele proprii Compartimentul de promovare a Sănătăţii a distribuit şi calendarul vaccinărilor obligatorii şi 400 de bucăţi de carnete de vaccinări.
„Săptămâna europeană de vaccinare are unul din scopurile principale, imunizarea grupurilor care de obicei evită vaccinarea”, a precizat epidemiologul şef al judeţului. Joi, se va merge pe traseul Hilişeu-Horia, Ibăneşti, Cristineşti, Pomârla, Suharau, Darabani şi la sediul ASP se va organiza un training cu asistentele comunitare şi altul cu medicii de familie. În cursul zilei de vineri, 20 aprilie, se va urma traseul Blândeşti, Suliţa, Lunca, Zlătunoaia, Todireni, Hlipiceni, Răuseni şi Călăraşi. (Margareta NICHIFOR)