Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
14761
De la 07 Ianuarie 2003
80820206
Sărbătoare de suflet la Călăraşi în duminica Rusaliilor

„Dacă voi fi realeasă, şi sper că da, voi continua tradiţia!”

  • Ioan Rotundu
  • 19 June 2019, 12:44
În duminica de 16 iunie, adică a Rusaliilor, la Călăraşi, Consiliul Local şi Primăria au organizat cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Comunei. A fost o sărbătoare mult aşteptată de călărăşeni, obişnuiţi de primăriţa comunei, Elena Vrajotis, ca de această mare sărbătoare a creştinilor ortodocşi să le ofere bucuria de a avea ca oaspeţi renumiţi cântăreţi de muzică populară pe care doar pe la televizor îi mai văd.
La ediţia din acest an de departe vedeta a fost mult apreciata şi valoroasa interpretă de muzică populară Laura Lavric. Ajunsă la o vârstă când alţi artişti se lasă cuprinşi de gânduri negre, Laura Lavric a demonstrat o vivacitate fizică şi vocală demne de invidiat. A cântat live, a dansat pe scenă şi i-a antrenat la dans şi pe călărăşenii de vârsta a treia. La coborârea de pe scenă a aşteptat-o Lumea lu’ Rotundu. Interviul cu valoroasa artistă a fost unul plin de naturaleţe iar sfatul ei către tinerele artiste de cântec popular a fost unul extraordinar de impresionat, un mesaj simplu şi de o sinceritate dezarmantă, aşa cum îi este feleşagul.
Un alt interpret de muzică populară adus de peste4 apa Prutului aflată la doar 10 km de Călăraşi, a fost Igor Cuciuc. Sincer să fiu, artistul m-a impresionat enorm prin repertoriul său. Un repertoriu bazat pe cântece a căror versuri surprind extraordinar de sugestiv talentul moldovenilor de a face haz de necaz prin a satiriza anumite comportamente sociale dar şi prin a pune în valoare nativitatea înţelepciunii populare zugrăvită metaforic în cântecul popular.
Pe Igor l-am scos cu greu din mijlocul fetelor care l-au luat cu asalt să se fotografieze pentru a-i fura imaginea ca amintire a trecerii lui prin Călăraşi. Dialogul cu artistul moldovean s-a desfăşurat în spiritul tradiţiei noastre, adică păstrându-se dulcele grai moştenit din bătrâni bine condimentat cu câte o remarcă hâtră.
Pe scenă a mai urcat Celina Gherghelaş, un rapsod popular despre care cunoscătorii folclorului nostru spun că are o voce cu un timbru aparte, ceea ce-i dă o unicitate în interpretare, îi dă personalitate şi o situează în rândul cântăreţilor talentaţi. Dan Doboş, actualul director al Orchestrei Rapsozii Botoşanilor, a coborât de pe scenă pentru a cânta printre spectatori. I-a reuşit trucul iar spectatorii l-au răsplătit cu aplauze. Trucul său de a cânta printre spectatori avea să-i fie plagiat şi de alţi invitaţi. Mai puţin cunoscuţi pe la noi, cum ar fi cântăreţul de muzică populară Ştefan Romaşcanul de prin judeţul Neamţ.
Comuna Călăraşi este înfrăţită cu comuna Copaci, raionul Edineţ, Republica Moldova. Primarul (foto 1) a onorat sărbătoarea venind la Călăraşi cu un ansamblu coral care a cuprins în repertoriu cântece populare ce mi-au amintit de vremurile copilăriei (foto 2). Pe când eram copil, la evenimente culturale precum „Serbările pădurii”, se cântau astfel de cântece. Dacă pe la noi ele au dispărut din repertoriul coral al muzicii populare, iată că fraţii noştri de peste Prut le-au păstrat cu sfinţenie.
Spre seară au venit şi „Fetele din Botoşani”. Doar două, că atâtea au mai rămas din cele patru câte au pornit pe drumul celebrităţii. Dar despre evoluţia, prezenţa şi prestaţia lor la Călăraşi voi veni cu un comentariu separat.
Spre seară, cam la vremea amurgului, cei în vârstă au plecat să îngrijească de animalele din curte. Le-au luat locul tinerii care au aştepta cu nerăbdare să urce pe scenă Ana Lesco care a şi încheiat programul.
Ce-a făcut duminică, la Călăraşi, primăriţa Elena Vrajotis a fost pe placul tuturor celor prezenţi, tineri şi vârstnici. Dacă prin evenimentul organizat a urmărit şi un câştig de capital politic, o asigur că i-a reuşit. Aflat printre cei prezenţi, cu sau fără vrere am auzit şi comentariile lor cu privire la ce se întâmpla pe scenă. N-am auzit cârcoteli. Fie că „duşmanii politici” ai primăriţei liberale n-au fost prezenţi, fie n-au avut ce critica. La anul vor fi alegeri locale. Am întrebat-o pe primăriţă dacă va mai organiza şi cea de-a X-a ediţie. Răspunsul: „Dacă voi fi realeasă, şi sper că da, voi continua tradiţia!”
În reportajul realizat la Lumea lu’ Rotundu sunt surprinse şi alte aspecte interesante, inclusiv un scurt interviu cu deputatul Cristian Achiţei. Reportajul se va difuza pe Tele’M Botoşani, sâmbătă 22 iunie, începând cu ora 19.00 iar partea a II-a în sâmbăta din 29 iunie. Se va putea viziona şi pe You Tube accesând canalul Lumea lu’ Rotundu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Lumea lu' Rotundu: De la Botoşani la Verona - Turiştii
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 14.06.2019
Bancul săptămânii: Replica văduvei
Horoscopul săptămânii 17 – 23.06.2019
Impresii de la hramul Schitului Balş
Ioan Rotundu
Dacian Cioloș a fost ales președinte al Renew Europe:
Este doar un pas în construcția politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani
Prestaţie mediocră a rămăşiţei găştii „Hai la Botoşani!”
Ioan Rotundu
Centrul Medico – Social cu caracter unicat la nivelul de judeţului Botoşani
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 21.06.2019
Ceartă pe funcții și pe bani, la întâlnirea informală a PSD de la mare.
Ce și-au reproșat liderii partidului
LLumea lu' Rotundu: Sarbatoarea comunei Calarasi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă