Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21792
De la 07 Ianuarie 2003
122907441
Sărbătoare la Alba-Iulia:

Se împlinesc 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari

  • 15 October 2012, 23:00
Autoritatile din Alba Iulia organizeaza, luni, o serie de manifestari pentru a sarbatori implinirea a 90 de ani de la incoronarea primilor regi ai Romaniei Mari, Ferdinand si Maria, cu aceasta ocazie fiind expuse si coroanele, sceptrul si alte obiecte care au apartinut suveranilor, relateaza agentia Mediafax.
Potrivit programului transmis de Consiliul Judetean Alba, manifestarile dedicate implinirii a 90 de ani de la incoronarea Regilor Ferdiand si Maria, la 15 octombrie 1922, vor incepe in jurul orei 11.30, in gara din Alba Iulia, unde va fi primit cu un ceremonial special Trenul Regal.
Evenimentele vor continua, la ora 12.00, cu o slujba Te Deum oficiata in Catedrala Incoronarii din municipiu de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, iar apoi va fi deschisa in Sala Unirii o expozitie organizata special pentru acest moment denumita "90 de ani de la Incoronarea de la Alba Iulia", care va cuprinde coroanele, mantiile si sceptrul regale, dar si alte obiecte care au apartinut fostilor suverani.
In cadrul manifestarilor vor mai avea loc o parada a portului popular in Cetatea Vauban din Alba Iulia, o lectura publica din "Jurnalul" Reginei Maria, in Sala Unirii, iar seara se va incheia cu un moment inedit in care angajatii Muzeului Unirii din Alba Iulia, imbracati in personaje istorice, vor povesti incoronarea de la Alba Iulia.
Organizatorii au pregatit si un foc de artificii in Piata Cetatii. Potrivit organizatorilor, la manifestarile de la Alba Iulia, Casa Regala va fi reprezentata de Principesa mostenitoare Margareta, principele Radu si Principele Nicolae.
Cel mai inedit moment din cadrul manifestarilor este expozitia organizata in Sala Unirii si care cuprinde simbolurile regalitatii.
Purtatorul de cuvant al Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgarciu, a declarat, luni, ca piesele principale din expozitie sunt coroanele Regelui Ferdinand si Reginei Maria, mantiile purtate de acestia la incoronare si sceptrul regal.
Zgarciu a spus ca numai coroanele regale sunt estimate la 15 milioane de euro, astfel incat pentru expunerea acestora s-au luat masuri speciale de siguranta si pentru a fi transportate de la Muzeul National de Istorie din Bucuresti pana la Alba Iulia s-a intocmit o polita de asigurare in valoare de 10.000 de euro.
Potrivit sursei citate, obiectele simbol ale regalitatii sunt expuse pentru prima data la Alba Iulia, dupa 90 de ani, iar acestea vor putea fi vazute pana miercuri seara, intrarea la expozitie fiind gratuita.
Manifestarile dedicate implinirii a 90 de ani de la incoronarea regilor Ferdinand si Maria la Alba Iulia sunt organizate de Consiliul Judetean, Primaria Alba Iulia, Prefectura si Muzeul Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Casei Regale a Romaniei.
Catedrala Ortodoxa din Alba Iulia este construita intre anii 1921-1923, planul lacasului fiind inspirat din biserica domneasca din Targoviste.
Catedrala din Alba Iulia este cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii pentru ca a fost construita special pentru incoronarea primilor suverani ai Romaniei Mari, regele Ferdinand I Intregitorul si sotia sa, Maria. Incoronarea a avut loc la data de 15 octombrie 1922 si la eveniment au participat, potrivit istoricilor, aproximativ 80.000 de oameni printre care membri ai Caselor Regale din Europa si oficiali diplomatici. Portretele celor doi regi sunt si pictate de o parte si de alta a intrarii in Catedrala din Alba Iulia, iar in timpul comunismului au fost acoperite cu o pelicula de vopsea, fiind restaurate dupa 1989.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ciobanul prietenos
Realocăm 1,3 miliarde de lei pentru funcţionarea statului
Victor Ponta îl vrea pe Becali contra Dan Diaconescu
Zbuciumul luptelor la parlamentare
Ioan Rotundu
Vom limita cumpărarea de terenuri de către străini, din 2014
UE nu mai primeşte noi membri declară preşedintele Bundestagului
soluţia pentru Basarabia rămâne reunirea cu România pe model german
Noi monstruozităţi politice
Ioan Rotundu
Bărbat găsit decedat în casă
Serviciul de permise auto şi înmatriculări se modernizează
Furdui Iancu, ţuică de calitate şi multă distracţie la Târgul Agro Zoo
Botoşani: Prefectul a premiat trei sportive pentru performanţe extraordinare
Reabilitarea drumului Târgu-Frumos, subiect de campanie electorală
Salariile botoşănenilor au crescut cu 57 de lei
Parteneriat între IŞJ Botoşani şi Chişinău
Reţeta electronică pune la mari cheltuieli Spitalul Judeţean Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog