Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7800 lei
1 USD = 4.4131 lei


Număr accesări
Astăzi:
3006
De la 07 Ianuarie 2003
73827620
Satu Mare:

Tezaur îngropat de 3.000 de ani, descoperit întâmplător de un elev

  • 13 June 2013, 23:00
Un tezaur vechi de 3.000 de ani, constand in arme si podoabe din bronz, a fost descoperit de un elev din localitatea satmareana Ciumesti, in timp ce se afla pe camp la prasit, scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presa al Muzeului Judetean Satu Mare, elevul Angyal Gellert se afla la prasit cartofi si intamplator a dat peste mai multe arme, unelte si podoabe de bronz.
"Fiind un elev pasionat de istorie a reusit sa constate ca metalele verzui care in ultimi doi ani se agatau de sapa bunicului la prasitul gradinii reprezinta de fapt piese dintr-un tezaur ce a fost imprastiat de utilaje agricole pe intreaga gradina. La indrumarea profesorului de istorie, Anamaria Donca de la Liceul Teoretic Carei, a anuntat Muzeul Judetean Satu Mare.
Cu ajutorul detectorului de metale echipa de arheologi a reusit sa recupereze arme si unelte ramase pe camp. Alte piese au fost recuperate din gramada de pietre de la marginea tarlalei culese, cu scopul de a nu deranja saparea culturilor", precizeaza sursa citata.
Arheologii satmareni au constat ca descoperirile dateaza din anii 1.200 - 1.000 i Hr., avand o importanta deosebita.
"Armele si podoabele descoperite apartin unui tezaur ingropat, dupa toate indiciile, ca ofranda pentru zei, in perioada 1.200-1.000 i.de Hr. Descoperirile de la Ciumesti au o importanta deosebita deoarece obiectele de bronz descoperite pot fi puse in legatura cu o importanta asezare preistorica datand din aceasi perioada, asezare in care a fost descoperit cel mai mare atelier metalurgic preistoric din Romania. Urmeaza sa se stabileasca daca piesele descoperite in aceste zile au fost produse in asezarea satmareana, asa cum tinde sa sugereze numarul mare de lingouri de arama bruta ce au aparut impreuna cu piesele recent descoperite", se arata in comunicat.
Impreuna cu alte artefacte iesite la lumina pe parcursul deceniilor anterioare, noile piese descoperite atesta existenta unui important centru de putere preistorica in zona Ciumesti-Sanislau.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PDL-ul lui Blaga mai pierde un parlamentar
DNA infirmă afirmaţiile lui Victor Ponta
Lucian Duţă nu are calitatea de învinuit sau inculpat în nici un dosar
Economia României va creste cu 1,7% în acest an şi cu 2,2% în 2014
Abandonaţi în ghearele băncilor
Ioan Rotundu
Dragnea vrea ca aleşii locali să poată face parte din Consiliile de Administraţie ale societăţilor comerciale subordonate
Alune americane
72 de ani de neuitare!
72 de ani de la deportarea de către Moscova a zeci de mii de români basarabeni și bucovineni în Siberia
Guvernul cere clemenţă la acordul cu FMI
mai mult de jumătate din angajamentele asumate n-au fost realizate
Horoscop
Bancul zilei: Sigiliul Mariei
Până şi prostimea a rămas aceeaşi!
Ioan Rotundu
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 13.06.2013
Botoşani: Concursul „Nicoar㔠şi conflictul dintre generaţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă