Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20034
De la 07 Ianuarie 2003
106092019

Scăldatul în locuri neamenajate pentru înot poate ucide!

  • 3 June 2015, 23:00
Vară de vară, zeci de botoşăneni îşi pierd viaţa în apele curgătoare sau stătătoare de pe raza judeţului. Victime ale apelor au fost atât copiii nesupravegheaţi, cât şi persoanele care au consumat alcool înainte de a intra în lacuri, râuri sau canale de irigaţie.
Numai anul trecut, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru recuperarea trupurilor neînsufleţite a nouă persoane, cu vârste cuprinse între 7 şi 77 ani, care s-au înecat în iazurile sau râurile de pe raza judeţului.
Pentru evitarea tragediilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani face un apel către părinţi să-şi supravegheze copiii şi să nu-i lase la joacă pe malurile râurilor, lacurilor sau canalelor de irigaţii.
Totodată, botoşănenii sunt sfătuiţi să frecventeze numai locurile special amenajate pentru înot şi să respecte avertizările privind interzicerea scăldatului în alte zone decât cele autorizate.
Aşadar, trebuie evitat scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Nu sunt indicate nici actele de teribilism prin plonjarea în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii. Cetăţenii trebuie să ştie că nu e bine să se aventureze în apă când sunt în stare de ebrietate şi că trebuie să evite scăldatul seara târziu sau în timpul nopţii. În timpul unor vijelii sau furtuni, scăldatul este interzis.
Totodată reamintim primarilor şi deţinătorilor de acumulări, lacuri şi balastiere că potrivit “Ordinului Prefectului nr. 161 din 25 iulie 2007 privind unele măsuri de prevenire a riscurilor de înec sau îmbolnăviri datorate scăldatului în locuri periculoase sau ape neavizate sanitar” au obligaţia să identifice şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea “Scăldatul interzis, pericol de înec” în zonele periculoase pentru scăldat sau înot.
În acelaşi timp se impune desfăşurarea unei campanii de conştientizare a botoşănenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locurile periculoase prin afişarea la primării, şcoli, biserici, pieţe, dispersare a unor materiale preventive în care să fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la scăldat/înot în locuri periculoase, precum şi nominalizarea acestor zone. De asemenea, pe timpul sezonului estival este necesară intensificarea controalelor privind respectarea regulilor de prevenire şi interzicere a scăldatului în locuri periculoase.
În cazul pericolului de înec nu trebuie să vă panicaţi. Trebuie să vă păstraţi calmul, să respiraţi adânc, să vă odihniţi puţin, apoi să înotaţi spre mal.
Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Blonda şi poliţistul, doi… deştepţi
Reţeta zilei: Pizza la grătar cu pastă de măsline negre şi brânză
Horoscopul zilei
Un nou dosar pentru trafic de influenta pe numele fostului ministru al Finantelor Darius Valcov
Ambasadorul SUA la Chisinau: Coruptia este problema nr. 1 in Republica Moldova
Rusia a aratat ca e capabila de o agresiune in Ucraina. R. Moldova are motive foarte bune sa fie preocupata
Victor Ponta sustine ca va cumpara un titlu de stat de 1.000 de lei
Catusele nu mai sunt suficiente. Incepe restauratia
Guvernul a aprobat o strategie privind reducerea parasirii timpurii a scolii
Legea contabilitatii a fost usor modificata, iar in Monitorul Oficial a aparut legea "Business Angels"
Pe urmele Guvernului Năstase
Ioan Rotundu
“Cinci povestiri cinematografice despre sufletul armenesc”
Cum îşi bat joc de clienţi netrebnicii de la RCS&RDS Botoşani
Ioan Rotundu
Botoşani: Titlul de „Cetăţean de onoare” aruncat în derizoriu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă