Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13881
De la 07 Ianuarie 2003
122899530

Scandal electoral încheiat cu „pupat Piaţa Independenţei”

  • 11 May 2008, 23:00
Un eveniment electoral ieşit din comun, relatat parţial şi de presa judeţeană, a fost semnalat în urmă cu câteva zile la Copălău. Evenimentul a readus în prim plan năzbâtiile politice cu care nu încetăm, periodic, să ne uimim semenii. Panicat nevoie mare, localnicul Petrică Todaşcă s-a prezentat la mijlocul acestei săptămâni la redacţia unei publicaţii botoşănene, explicându-le celor de acolo cum a fost el manipulat şi pus candidat la Primăria Copălău din partea PNŢCD. Luând de bune afirmaţiile acestuia, reporterul a însăilat o poveste spectaculoasă despre tânărul care „lucrează în străinătate, urăşte politica şi nu vrea să fie cu nici un chip primar cu forţa”, de parcă ar fi avut vreo şansă reală în atingerea acestui deziderat. S-a discutat şi s-a scris în ultimele trei zile despre liste false, cu semnături în fals, depuse la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) în numele candidatului la primărie amintit, despre acest caz „cu puternic uz penal şi cu siguranţă unic în istoria partidelor din România”.

Înscris „gratuit” de soţie pe tabelul cu primari
Încercând să descâlcim lucrurile, am aflat că totul a început când preşedintele ţărăniştilor din Copălău, juristul şi profesorul Mihai Iacob, fost corespondent zonal al unui cunoscut ziar botoşănean, i-a cerut unei susţinătoare aprige a partidului, pe nume Iuliana Ceplinschi, să găsească o persoană adecvată care să candideze, în numele partidului, la „bătălia” pentru primăria comunei. Femeia, din exces de zel, a împins probabil lucrurile puţin mai departe decât ar fi trebuit, însă fără să fi avut vreo intenţie frauduloasă.
Gândindu-se că omul ideal pentru funcţia de primar sau de consilier PNŢCD ar putea fi Petrică Todaşcă, s-a deplasat de mai multe ori la domiciliul acestuia, dar niciodată nu l-a găsit acasă.
Tânărul, venit recent din străinătate, unde a lucrat vreme de patru ani, era mai mereu plecat în judeţ cu afaceri şi probleme personale. În cele din urmă Iuliana Ceplinschi a discutat despre propunerea sa cu nevasta lui Todaşcă, care a şi semnat în locul soţului său pe formularele depuse la dosar şi care i-a oferit Iulianei toate datele de identificare a bărbatului său, alături de seria de buletin şi de codul numeric personal. Femeia, convinsă de faptul că nevasta lui Todaşcă îi va explica soţului său despre ce este vorba şi – eventual – îl va convinge să ia parte la lupta politică locală, a întocmit dosarul necesar candidaturii acestuia din partea partidului şi l-a înaintat la BEJ.
Candidatura a fost acceptată iar listele candidaţilor la primărie şi la funcţia de consilier de Copălău au fost afişate în avizierul primăriei, pentru a putea fi consultate de orice cetăţean.

Candidatură cu forţa, intimidare pe gratis
Problemele au început cu adevărat când Petrică Todaşcă, revenit între timp la domiciliu, a început să fie salutat, mai mult sau mai puţin serios, cu „să trăiţi dom’ primar”, de localnicii care îi descoperiseră numele pe lista de candidaţi la Primăria Copălău. Neştiind exact ce se întâmplă, s-a adresat preşedintelui ţărăniştilor locali, Mihai Iacob, care a încercat să lămurească situaţia.
Între timp, pe căi mai mult sau mai puţin ascunse, în scenă au intrat oamenii primarului Mihai Baltă, personaj aflat de mai multă vreme în conflict deschis cu Mihai Iacob, cel cu care actualul primar, se pare, a pierdut un proces aflat până nu de mult pe rol. Conflictul s-a amplificat, lui Petrică Todaşcă explicându-i-se de către simpatizanţii PSD-ului local că nu este bine să se bage în troaca politică locală.
Speriat, intimidat – poate şantajat – de „şalăii” primarului Baltă, Todaşcă n-a găsit altă cale de a scăpa de durerile de cap pe care i le provocase, indirect, consoarta sa, decât să se victimizeze, să se prezinte în faţa presei ca individul manipulat de un partid politic (şi ce partid – n.r.) şi obligat să candideze la funcţia de primar a unei localităţi în care locuieşte dar de soarta căreia nu este interesat.
Între timp, împreună cu soţia sa, a ticluit o altă poveste conform căreia doamna Todaşcă i-ar fi oferit datele de identitate Iulianei Ceplinschi pentru a răspunde cererii acesteia ca soţul ei să figureze ca observator PNŢCD la alegerile locale. Şi uite aşa a explodat în presă subiectul zilei, exploatat sub titluri precum „Candidat cu forţa la primărie”. Care forţă – centrifugă sau gravitaţională? – nu s-a mai explicat.

Scandal electoral aducător de nervi şi de …voturi
Contactat de reporteri, doctorul Marius-Nicolae Bogdan, prim vicepreşedintele PNŢCD Botoşani şi candidat, la rândul său, la scaunul de primar al oraşului Flămânzi, a încercat să afle cum stau lucrurile, motiv pentru care a întreprins din partea partidului o amplă anchetă internă la Copălău.
În final, a avut loc o lungă discuţie în urma căruia lui Petrică Todaşcă i s-a explicat ce încurcături ar putea provoca, din punct de vedere legal, neparticiparea sa la alegeri. Se pare că a fost pusă în balanţa problema falsului şi a uzului de fals – în cazul în care acesta ar fi sesizat oficial Parchetul şi BEJ – situaţie între care răspunderea penală, sancţionată cu închisoare, ar fi fost împărţită între Iuliana Ceplinschi, care este la ora actuală însărcinată, şi doamna Todaşcă, mamă a doi copii.
Probabil că s-a mai pus şi chestiunea achitării sutelor de milioane de lei vechi, reprezentând contravaloarea buletinelor de vot deja tipărite, care poartă numele lui Todaşcă şi care ar fi trebuit retrase şi înlocuite cu altele. Până la urmă se pare că lucrurile s-au lămurit, Petrică Todaşcă fiind confirmat oficial candidat al PNŢCD la Primăria Copălău.
Amuzant este faptul că tevatura, mai mult sau mai puţin forţată, creată de tânărul ţărănist în jurul acestui caz, s-ar putea într-un fel să-i folosească, aducându-i mai multe voturi decât tânărul sperase iniţial. Poate chiar suficiente pentru a-l propulsa printre consilieri, că de primărie, serios vorbind, nici nu poate fi vorba. (B.P.F.)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Soluţie studenţească
Se caută tineri pentru munci în Grecia şi Anglia
Anunţ important
Liberalii botoşăneni sunt interesaţi de viitorul judeţului Botoşani
Primul român în fruntea studenţilor din Europa
Program Tele'M Botoşani luni, 12 mai
Poşta Română din Harghita şi Covasna elimină tricolorul romanesc
Se autovictimizează, crezând că va impresiona şi culege voturi
Au prins gustul concediului de odihnă în străinătate
Copiii de grădiniţă se pregătesc pentru Festivalul „Micul Prinţ”
Trofeul „Păstorel Teodoreanu” a plecat la ieşeanul Vajoga
Pensionarii primesc o nouă speranţă
Locul unde se întâlnesc politicienii, fără să se certe
Ţigani olimpici la limba rromani
Distincţiile „Gheorghe Lazăr”
Luna sănătăţii la Botoşani
La furat de afişe electorale
CARTEL AFLA - Campanie de sindicalizare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog