Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
152
De la 07 Ianuarie 2003
122885801

Scandal la Inspecţia Sanitară de Stat

  • controale şi supracontroale pentru ca vinovaţii să fie scoşi basma curată
  • 10 December 2007, 23:00
Trei zile a insistat inspectorul Vasile Niculiţă pe la uşa redacţiei noastre pentru a i se asculta şi publica necazurile cu care se confruntă la locul de muncă. Având şi calitatea de lider sindical, dumnealui a intrat în conflict direct cu dr. Sergiu Popovici – inspector sanitar de stat şef judeţean, având creată premisa că şeful direct îl şicanează atât profesional cât şi ca lider sindical. Niculiţă susţine că de la prima şedinţă de investire în funcţia de inspector şef, în noiembrie 2002, dr. Popovici ar fi afirmat „Cui nu-i place să lucreze cu mine, n-are decât să-şi dea demisia. Nu mă interesează sindicatul, iar legea aici o fac eu”. Niculiţă susţine că nu poate fi de acord cu o asemenea poziţie de şef, care îi aduce aminte de cele ce se petreceau pe vremea comunismului.

Războiul controalelor
Inspectorul Vasile Niculiţă, în decembrie 2001 a efectuat, împreună şi cu alţi colegi un control la magazinul mixt amplasat în imediata vecinătate a porţii spitalului judeţean, aparţinând de A.F. Hobjilă. Deficienţele grave constatate în ce priveşte respectarea regulilor igienico-sanitare a impus retragerea autorizaţiei sanitare de funcţionare. În urma contestaţiei depusă de către patronul Camelia Hobjilă la inspectorul şef dr. Sergiu Popovici, în 19 decembrie 2001, se soldează cu anularea măsurii dispuse de inspectorul Niculiţă şi colegii săi. În 8 mai 2002, Niculiţă este programat din nou în control la acelaşi magazin. De această dată el sună la dr. Tamara Ciofu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, şi o întreabă dacă la unitatea respectivă se duce „în vizită” sau face un control pe bune. I se transmite să-şi facă datoria în mod profesional, iar concluziile controlului să le prezinte într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie. Din nou concluziile controlului impun retragerea autorizaţiei sanitare de funcţionare. Inspectorul şef Popovici îşi însuşeşte concluziile controlului şi semnează că este de acord cu măsura dispusă. Şi de această dată patronul Camelia Hobjilă depune contestaţie, iar inspectorul şef Popovici revine la măsura dispusă iniţial. Niculiţă susţine că „Dr. Popovici s-a contrazis singur prin admiterea contestaţiei. El îşi bate joc de munca sa, dar şi de a noastră.”
Trimis într-un control la Cristeşti, la o secţie de prelucrarea laptelui, împreună cu alţi trei colegi şi un reprezentant al Direcţiei pentru Drepturile Copiilor – un domn Raicu, care a reclamat că brânza este de proastă calitate –, iar constată deficienţe de o gravitate deosebită. Deşi deficienţele constatate au fost consemnate în procesul verbal încheiat, dr. Popovici îi cere lui Niculiţă să întocmească şi un referat separat. Nu s-a dispus nici o măsură sancţionatorie. „Patronul secţiei este prieten cu Şologon, şoferul inspectorului şef, şi treburile s-au aranjat în culise” crede Niculiţă. Interesant este şi faptul că referatul lui Niculiţă a fost repartizat pentru valorificare la dr. Beleca, cea care cu numai şase zile înainte controlase aceeaşi secţie şi constatase că totul este bine.
Un control efectuat la Tabăra Agafton a scos în evidenţă unele deficienţe, printre care, cea mai gravă, deversarea apelor menajere în nişte fose colmatate, fiind infestat un râu din apropiere. Râul, pe timp de vară, răspândeşte un puternic miros de fecale. În momentul controlului la tabără era o nuntă cu participarea a vreo 300 de persoane.
Procesul verbal cu deficienţele constatate a fost semnat de directorul Taberei Agafton, un alt domn Popovici, ce avea fiul procuror. Numai că în controlul efectuat s-a amestecat şi dr. Bucşă, deşi nu făcea parte din echipa de control. Ce s-a făcut, ce s-a dres, dar numai peste patru zile se face un supracontrol, iar deficienţele semnalate la primul control nu mai apar. „Am fost acuzat de către inspectorul şef Sergiu Popovici că subminez activitatea doctorilor. Dealtfel aceste acuze mi se aduc periodic” – ne-a declarat Niculiţă.
El mai susţine că inspectorul şef le-a spus că se poate lipsi oricând de asistenţi sanitari de teapa lui Niculiţă, având oameni gata pregătiţi pentru funcţiile lor. „Este un sistem de lucru comunist, ceea ce vrea să facă dr. Popovici. Eu nu pot fi de acord cu aceste metode de conducere” – a ţinut Niculiţă să-şi exprime sentimentele de repulsie faţă de afirmaţiile şefului.

Marginalizarea ca lider sindical
Ca lider de sindicat, Vasile Niculiţă susţine că nu poate fi de acord cu unele măsuri dispuse de conducere. Intervenţiile sale în şedinţele de Consiliu de Administraţie al Direcţiei de Sănătate Publică, din care face parte ca membru, i-au atras duşmănia celor din conducere. Aşa că, printr-o serie de adrese, conducerea DSP cere sindicatului să-şi desemneze un alt membru în Consiliul de Administraţie. Lui Vasile Niculiţă nici prin cap nu-i trece să renunţe la privilegiile sale de lider sindical, şi nu se înlocuieşte din funcţia de membru CA, uzând de prerogativele care i le conferă Statutul sindical. Conducerea DSP, mergând pe principiul că a pierdut numai o luptă, nu şi războiul, îl atacă pe Niculiţă pe alt front. Cu adresa nr. 420/ 27 iunie 2002, sindicatul este somat să elibereze o anumită cameră cu nr.9. „Această cameră este una de serviciu. În ea ne desfăşurăm activităţi profesionale. E drept, într-un sertar şi un fişet ţinem şi documentele sindicatului. Inspectorul şef, dr. Popovici, ne-a cerut să schimbăm yala, el având una din chei. Nu înţeleg de ce au declanşat acest nou război” – s-a arăta a fi foarte supărat Niculiţă.
El crede că întreg scandalul a pornit de la faptul că a scos din acea cameră un frigider pe care l-a pus în camera ofiţerului de serviciu, unde accesul este permis 24 din 24 de ore. „În acel frigider stau sacoşele cu diferite alimente ale colegilor, în loc să fie păstrate probele de alimente recoltate pentru analiză” – susţine din nou Niculiţă.

Niculiţă pare a fi ireconciliabil
Niculiţă nu pare a fi dispus la o împăcare cu şefii săi, şi nici s-o lase mai moale. El mai susţine că în hala de care s-au desfăşurat peste 32 de controale ce-au avut drept consecinţă tot atâtea amenzi. Numai că, susţine el, şeful Popovici a transformat majoritatea amenzilor în „avertisment”, deşi cei controlaţi recunoscuseră sub semnătură existenţa deficienţelor constatate. „Unui coleg de-al meu i s-a oferi, în schimbul renunţării la o amendă, un but de carne. El n-a cedat, dar şeful l-a sancţionat pe cel vinovat numai cu avertisment” – îşi acuză Niculiţă şeful. Niculiţă mai susţine că patronul Lucian Ciuclea, cel ce are un magazin prin preajma unei şcoli din municipiu, l-a ameninţat cu suprimarea fizică. „Pe mine cine mă apără în faţa violenţei celor controlaţi” – şi-a concluzionat expozeul inspectorul – asistent sanitar Vasile Niculiţă.
În numărul de mâine al publicaţiei de faţă vom consemna şi punctul de vedere al şefilor ierarhici ai lui Vasile Niculiţă. În condiţiile în care ei vor dori să şi-l exprime. (Ioan Rotundu)

N.R. – Această anchetă a fost publicată în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 810/5 iulie 2002. Niciodată cei din conducerea Inspecţiei Sanitare de Stat n-au contestat acuzaţiile lansate la adresa lor de către Niculiţă. N-aveau cum, pentru că într-o discuţie privată avută cu dr. Tamara Ciofu, pe atunci directorul Direcţiei de Sănătate Publică (acum ASP) a recunoscut că tot ce ne-a declarat Niculiţă este adevărat, dar că ea n-are puterea de a face ordine, fiind sub influenţa politicului. Nici acum nu este altfel, singura deosebire că politicul controlează tot.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Toate drumurile Belecăi duc la Clim
Prefectul solicită intensificarea controalelor de Sărbători
Privim cum hăul se adânceşte
Ioan Rotundu
Sorescu se apucă de învăţat
Marcu îl scoate dator pe Vasilescu
Comentariul comentariilor (VIII)
(Ioan Rotundu)
Liberalii au analizat rezultatul europarlamentarelor şi au luat decizii
Două proiecte importante vor căpăta contur în următorii trei ani
Conţac este pregătit în lupta cu PD la şefia CJ
Indisciplina din rândul copiilor instituţionalizaţi este de necontrolat
Noaptea se fura pe rupte
ea cere Consiliului Judeţean eliberarea din funcţie
Spitalul Judeţean a scăpat de 8 miliarde lei
Părinţii întorşi din străinătate îşi vaccinează copiii
Jucăriile în atenţia inspectorilor pentru protecţia consumatorului
Comercianţii din oboare luaţi la control
De ziua sa, AJOFM şi-a prezentat realizările
Horoscop
Ceas cu valenţe sexuale
Program TELE’M Botoşani, marţi, 11 decembrie
Promite să vă câştige toate procesele
Preoteasa primăreasă a inventat metode diavoleşti de sancţionare
ajutorul de încălzire dijmuit după nevoile primarului şi ale primăriei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog