Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8074 lei
1 USD = 4.4186 lei


Număr accesări
Astăzi:
3296
De la 07 Ianuarie 2003
74068811

Scandalos: Ruşi cu cetăţenia română câştigată cu “şpaga” dată cui trebuie

  • 19 February 2009, 23:00
In timp ce zeci de mii de români asteapta ani de zile pentru a dobândi cetatenia româna - un drept pe care l-au pierdut samavolnic in 1940 -, smecherii vorbitori de limba rusa reusesc sa obtina documente care sa le asigure libera circulatie in Europa. De la simplii cetateni de origine rusa ai Republicii Moldova, care nu au nimic comun cu România, pâna la oficiali ai conducerii de la Chisinau, toti se dau buni români doar pentru a-si vedea liberi de afaceri in Uniunea Europeana.
Alegerile parlamentare de la Chisinau scot la iveala cazuri interesante. Admiratorii secerii lui Lenin si ai ciocanului lui Stalin, aprigi dusmani ai tot ceea ce inseamna Romania si roman, au iesit acum la iveala ca fiind cetateni ai Romaniei. Un exemplu edificator si scandalos este cel al actualului ministru al educatiei de la Chisinau, comunista Larisa Savga (foto), candidat la functia de deputat pe listele Partidului Comunistilor condus de Vladimir Voronin, care are si cetatenie româna, potrivit unui reprezentant al Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, citat de Unimedia. Romanca Larisa nu ar avea sanse prea mari de a intra in Parlamentul de la Chisinau, fiind pe pozitia 63 pe listele comunistilor.
Larisa, cea care îl interzice pe Iorga
Interesant de remarcat este faptul ca doamna ministru al educatie a emis, anul trecut, un ordin prin care interzice mai multi autori romani in Republica Moldova. Printre cei interzisi de romanca Larisa se numara Nicolae Iorga, Alecu Russo si Nicolae Titulescu. Cartile interzise faceau parte dintr-un lot de donatii provenite din orasul Calarasi, din Romania, pentru localitatea cu acelasi nume din Republica Moldova. De ce nu au fost cele 57 de titluri de carte pe placul Larisei si al altor comunisti de la Chisinau? Pentru ca aveau in titlu cuvintele "Romania" si "roman" si pentru ca abordau tema unirii. La insistentele Ministerului Educatiei de la Chisinau, din lista de 3.000 de volume, au fost scoase 57 de titluri, iar Ministerului Culturii a mai eliminat alte 14 carti "periculoase". Iata cateva exemple de literatura considerata nepotrivita dincolo de Prut: "Dictionar francez-român" (contine cuvantul roman in titlu), "Istoria românilor" de Nicolae Iorga, "Rascoala" si "Padurea Spânzuratilor" de Liviu Rebreanu, "Al. Ioan Cuza - Domnitorul Unirii", "Istoria românilor" de Constantin Dragan si o carte cu acelasi nume de Vlad Georgescu, "Tricolorul României", "In apararea României Mari", "Faurirea României Mari" de D. Balaet, "Basarabia - pamânt românesc", de Nicolae Titulescu, "Istoria unirii românilor", de I. Lupas. In mod special, ministrul educatiei, Larisa Savga, a eliminat "Istoria lui Stefan cel Mare", de Nicolae Iorga, "Cântarea României" de Alecu Russo, "Calea Victoriei", de Camil Petrescu, "Letopisetul Tarii Moldovei", de Ion Neculce.
Comuniştii au patru români
Un alt candidat pe lista Partidului Comunistilor din Republica Moldova cu cetatenie româna este naistul Constantin Moscovici, clasat pe locul 34 în lista electorala. Alte doua persoane cu cetatenie romana sunt Rotaru Doina-Maria (nascuta în 1975, sef adjunct al Directiei tehnologii de asigurari medicale, Compania Nationala de Asigurari în Medicina) si Gheorghe Rotaru (nascut în 1954, inginer-constructor, director, "RemComCim" SRL, din localitatea Cimislia). Comunista Olga Untila, directorul Centrului de Posta din localitatea Calarasi, a depus cererea de obtinere a cetateniei române. Acum doi ani, la recomandarea presedintelui Vladimir Voronin, Parlamentul de la Chisinau a adoptat o lege prin care sunt impuse o serie de restrictii la ocuparea functiilor publice pentru persoanele care detin alta cetatenie decat cea moldoveneasca. Primarul municipiului Chisinau, liberalul Dorin Chirtoaca, si el cetatean roman, a depus o plângere la CEDO împotriva Guvernului Republicii Moldova pentru încalcarea dreptului de a fi ales in functia de deputat.
Român de 2.000-3.000 de euro?
In cercurile basarabene de la Paris circula tot mai des zvonul ca o cetatenie romana poate fi obtinuta foarte usor, pentru o "taxa" modica de "doar" 2.000-3.000 de euro. Multi romani au auzit de astfel de cazuri, mai ales ca beneficiarii acestui mod de "incetatenire" rapida sunt cetateni de origine rusa ai Republicii Moldova. Acestia se lauda in gura mare, in baruri sau la metrou, cum au devenit cetateni ai Uniunii Europene, cu pasaport romanesc, si acum pot circula liber in Europa, fara sa mai astepte vize si sa plateasca taxe. O practica care nu ar fi o noutate, un grav exemplu avand loc acum doi ani la Consulatul Romaniei de la Chisinau.
«Stafia antiromânismului bântuie Europa»
Am discutat situatia cel putin ciudata de la Chisinau cu o românca din Basarabia, actualmente stabilita la Paris, Violeta Gritcan, reprezentanta Grupului de Initiativa Culturala "Connexion-Moldavie". Violeta Gritcan locuieste de câtiva ani la Paris si a depus in tot acesti ani demersurile pentru dobândirea cetateniei române.
Ce zici despre situaţia politicienilor comunişti cu cetăţenie română?
M-am intrebat daca aceste persoane, care slujesc comunistii, avand inalte functii in stat si diverse responsabilitati, au avut aceleasi dificultati in obtinerea cetateniei romane cum avem noi, muritorii de rand. In ce limba au depus, oare, juramantul fata de Romania, in romana sau in "moldoveneasca"? Cum se simteau cand seful lor spiritual, Vladimir Voronin, acuza Romania, tara ai carei cetateni sunt, ca este "ultimul imperiu" din Europa?
Cum consideri cazul ministrului educaţiei?
Imi inchipui ca si doamna ministru al educatiei a depus si ea un dosar ca toata lumea, in baza faptului ca parintii s-au nascut cetateni romani, pe care regimul comunist ocupant i-a deposedat fara voia lor de aceasta cetatenie! Ei bine, sa ajungi sa slujesti pe cei care au calcat in picioare acest drept al romanilor basarabeni de a fi cetateni romani este o tradare! Cred ca statul roman, prin intermediul Ministerului Justitiei, ar trebui sa se autosesizeze urgent! Pentru a curma aceasta practica odioasa foarte raspândita in Republica Moldova, de a fi duplicitar, sa fii pe listele Partidului Comunistilor, dar sa pretinzi a fi fara de partid, sa te inchini si lui Dumnezeu, si lui Lenin, sa tragi spre Uniunea Europeana, dar sa te tii cu ambele maini de Comunitatea Statelor Independente, sa implementezi Procesul de la Bologna, dar sa tergiversezi semnarea unor acorduri in domeniul invatamantului cu Bucuresti, sa ai cetatenie romana, dar sa promovezi antiromanismul, sa fii ministru al educatiei si sa lasi luni de zile carti destinate elevilor basarabeni in vama! Dupa ce criteriu a semnat doamna ministru, cetatean roman, interzicerea cartilor "Cantarea Romaniei" de Alecu Russo sau "Istoria lui Stefan cel Mare" de Nicolae Iorga? In baza antiromanismului promovat de tovarasii sai si a "moldovenismului" ridicat la rang de cult in Republica Moldova? O stafie bantuie Republica Moldova, stafia antiromanismului!
Ai depus cerere de dobândire a cetăţeniei române, dar până acum nu ai primit răspuns. De ce?
Cazul meu nu este foarte diferit de cel al zecilor de mii de tineri basarabeni care au depus cerere de redobandire a cetateniei romane, in baza faptului ca bunicii nostri s-au nascut in Romania Mare, cetateni romani. Deosebirea ar fi ca l-am depus fara probleme, la Consulatul Romaniei din Paris in 2005. Fiind masteranda in istorie la Sorbona, mi-am ales ca subiect de cercetare Basarabia, intre Rusia sovietica si Romania, vazuta din Franta. Un vis al meu ramane sa pot cerceta unele aspecte ale istoriei Bsarabiei din perioada 1918-1940 in bibliotecile si arhivele romanesti, dar nu in calitate de student strain. In ultimii doi ani nu am primit nici un raspuns concret din parte Directiei Cetatenie. Am primit in acesti ani doua raspunsuri, unul in 21 decembrie 2007, prin care eram anuntata ca in dosarul meu depus in 2005 lipseste cea mai importanta piesa - bonul de achitare a platii pentru publicarea in "Monitorul Oficial"! Desi, din cate cunosc, dosare incomplete nu se accepta. Asadar, presupun ca este vorba de o eroare sau de o neglijenta din partea serviciului consular. Prin intermediul unei persoane din Romania am achitat (inca o data) in ianuarie 2008 suma de 85 de RON, bonul de plata l-am trimis imediat la Directia Cetateniei, impreuna cu scrisoarea primita de la ei, in care ma anuntau ca nu am achitat. Dupa inca 6 luni, timp in care am incercat de zeci de ori sa vorbesc cu cineva de acolo pentru a afla daca au receptionat si inregistrat "piesa" lipsa din dosar, am primit o scrisoare din partea Directiei prin care mi se cerea asa, din senin, cazierul judiciar roman si cel moldovean. Am semnat si declaratia despre mentinerea resedintei in afara Romaniei si declaratia precum ca nu am intreprins si nu voi intreprinde actiuni impotriva statului roman! Mi se pare ca functionarii de la consulat nu au idee despre ce inseamna acest parcurs pentru a fi roman cu acte in regula!
Ce ti-au spus de la Consulatul României la Paris?
Unul din responsabilii Ambasadei din Paris mi-a recomandat prieteneste sa fiu mai discreta, sa las lucrurile sa mearga in cursul lor, fara zgomot, pentru ca voi redobandi cetatenia in mod sigur! Un functionar al Directiei Cetatenie mi-a spus ca acum sunt in lucru dosare depuse in 2002-2003. Emil Neacsu, Gardianul
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bişniţă la Prefectura Botoşani
Guvernul Boc i-a condamnat la moarte pe bolnavii de cancer
cele mai scumpe medicamente au fost eliminate de la gratuităţi
Scrisoare deschisă pentru susţinerea domnului Conţac
Senatorul Viorel Badea acuză ambasada României din Italia de inacţiune
Ţâbuleac, din gură zice nu, din inimă un „DA” hotărât
Avem sau nu, noi, românii, cea mai veche scriere din lume?
Poştăriţă tâlhărită ziua în amiaza mare
Depistat cu un radiocasetofon furat
I-am susţinut pe ţărani, iar dreptatea n-a întârziat să apară
E.ON umblă cu şmecherii ieftine, dar scumpe în amenzi
Ce poate face un jar căzut din sobă
Eliminarea lui Conţac face parte dintr-o strategie
Ioan Rotundu
Restanţe financiare şi lemne insuficiente la şcoala Frumuşica
Spitalul de pediatrie în atenţia CJ Botoşani
De frica celor întâmplate, medicii internează tot ce intră pe poarta spitalului
Vom fi trataţi după ghiduri şi protocoale
Se continuă igienizarea fântânilor din Prisacani şi Chiţoveni
În premieră, Primăria Flămânzi va lucra la vedere pe Internet
Poliţiştii comunitari se vor muta anul ăsta în casă nouă
Numai România se obligă să respecte drepturile minorităţilor? Ungaria ce face?
Lecţia lui Cozma pentru români şi unguri
Fapte privind discriminarea cetăţenilor români în judeţele Covasna şi Harghita
Fascism instituţionalizat în Italia împotriva românilor
Răspunsul României? Aproape nul
Horoscop
Cât efort... pentru o partidă de sex
Se luptă o mamă-cântăreaţă şi o DJ-ită la un radio de liceu
Câinii cu inimă de om
Muşchi de vită englezesc
Comentariul comentariilor XXXV
(Ioan Rotundu)
Românul şi ministerul
Mioriţa în varianta Conţac
Bugetul judeţului i-a cam luat piuitul lui Ţâbuleac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă