Scandalul profesorilor cerşetori la porţile Inspectoratului Şcolar Botoşani este pe cale să se încheie, după ce cadrele didactice au făcut cărare bătută între IŞJ şi SIP. Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Botoşani, Maria Ţiprigan, cere sancţionarea directorilor de şcoli care „ţin orele”, în defavoarea tinerilor profesorilor ce se agaţă cu disperare de orice catedră liberă ivită la câte o şcoală. „Era bine dacă directorii de şcoli dădeau toate orele la inspectorat să fie repartizate în şedinţă publică. Directorii de şcoli care ţin orele ar trebui sancţionaţi. În acest fel, profesorii tineri nu vor mai plânge pe la uşile sindicatului unde sunt membri, nu vor leşina pe aici. Vor avea posturi cum este normal la 1 septembrie, nu la 1 octombrie şi nici atunci”, a propus Maria Ţiprigan.
Fenomenul profesorilor care cerşesc ore la uşile Inspectoratului Şcolar Botoşani ia amploare de la an la an. Sunt trimişi „de la sita la cumătra” pe la uşile directorilor de şcoli, care primesc telefonic dispoziţie să le facă loc tinerele cadre didactice.
Anul acesta 165 de profesori, mulţi dintre ei cu note mari la titularizare, au rămas pe dinafară când a sunat clopoţelul. La 1 octombrie, o mare parte dintre aceştia se regăsea în aceeaşi postură, ba mai mult, profesorii erau disperaţi şi gata să plece pe şantierele Europei. După ce au „pichetat” zile în şir biroul liderului SIP Botoşani, cadrele didactice s-au ales cu promisiunea Mariei Ţiprigan că „s-o găsi ceva”.
„De multe ori am mers în fruntea grupului de profesori de la birou la Inspectorat şi invers. Acolo am avut nenumărate discuţii şi cu ajutorul presei care a semnalat neregulile, am reuşit să determinăm conducerea IŞJ să dea ore solicitanţilor. Au rămas doar 10”, a mai spus liderul botoşănean al SIP.
Au primit ore, ce-i drept. Unul dintre profesori are nici mai mult nici mai puţin de ...3 ore. Una la Şcoala 1, alta la Şcoala 14 şi a treia oră la Şcoala 3. Dar omul este mulţumit pentru că poate să îşi facă datoria de profesor, pentru care s-a pregătit şi pentru care nutreşte pasiune. O pasiune care îl opreşte la un pas de abandon. Cum s-a ajuns aici?
„Păi cum...Mulţi au primit post în fundul lumii, în localităţi care erau foarte departe de casa lor şi au refuzat. Acum prin eforturile sindicatului s-au creat posturi, putem spune. Au fost pensionate multe cadre didactice de la 1 octombrie. Alte catedre s-au format prin acorduri între IŞJ şi SIP, iar altele prin mila altora. Aici vreau să amintesc cazul unor cadre didactice din mediul rural care au renunţat la câteva ore din catedra lor şi au făcut loc unor colegi mai tineri, dându-le astfel posibilitatea să profeseze”, a precizat Maria Ţiprigan.
Liderul SIP acuză conducerea IŞJ că a încadrat prioritar personalul necalificat, împiedicând astfel bunul mers al lucrurilor. „Este cea mai mare greşeală ce a făcut IŞJ” a spus Maria Ţiprigan, amintindu-i totodată şi pe profesorii pensionari care reprezintă „o parte din şirul indian care se formează la IŞJ” când vine vorba de posturi la 1 septembrie. (Lavinia Preda)