Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17645
De la 07 Ianuarie 2003
122877712

Scandalul usturoiului stârnit pe seama ibericului Carrasco

  • 11 February 2008, 23:00
Anul trecut, în mai multe rânduri, am tot scris despre strânsa colaborare binaţională care sta să se nască în localitatea Copălău, spaniolul Jose Luis Carrasco şi primăria locală. Descoperind că apreciata plantă comestibilă, utilizată ca aliment şi condiment şi denumită în literatura de specialitate “Allium sativum”, tinde să devină un brand nu doar în zona de sud a judeţului, ci şi în toată Moldova de Nord, urmaşul lui Cervantes a descălecat pe meleagurile vechilor răzeşi şi, după ce a bătut palma cu primarul Mihai Baltă, s-a apucat de treabă. A luat probe de sol pe care le-a analizat în laborator şi a închiriat de la câţiva localnici pământ pe care a plantat usturoi selecţionat, adus de peste mări şi ţări, aşteptând rezultatele. Se pare că acestea au fost pe măsura aşteptărilor aşa că, după ce recolta a fost întoarsă pe toate feţele şi testată de specialiştii, ibericul s-a apucat să discute cu localnicii, cu autorităţile despre oportunitatea înfiinţării unei făbricuţe de sortat şi de ambalat usturoiul pentru piaţa de Est.
Conform afirmaţiilor acestuia, mica unitate industrială ar fi urmat să asigure câteva zeci de locuri de muncă la nivelul minim de salarizare european, ceea ce, pentru populaţia din zonă, ar fi fost o veritabilă mană cerească. Subiectul, considerat deosebit de atractiv pentru a fi mediatizat de toate publicaţiile tipărite şi on-line, a fost dezbătut pe toate părţile, în mai multe rânduri. Spre marea surpriză a celor interesaţi de afacerile cu usturoi “spaniol” de la Copălău, afacerea s-a deplasat, în ultimele luni, spre Coşula, eveniment care a ridicat mai multe semne de întrebare. Încercând să aflăm care a fost motivul răcirii relaţiilor dintre Jose Luis Carrasco şi primăria păstorită de primarul Baltă, am contactat o autoritate locală în materie, inginerul agricol Constantin Cotiugă, care, având şi calitatea de consilier local, ne-a explicat că decizia a fost determinată de neseriozitatea edililor din Copălău. “La devizul de lucrări, mai concret la lucrarea de arat a terenurilor pe care spaniolul urma să le cultive, preţul a fost supraevaluat la 6 milioane de lei vechi/hectar în loc de cel mult 3 milioane, lucru care a provocat nemulţumirea acestuia. Aşa că spaniolul s-a mutat, cu producţie cu tot, la Coşula, iar comuna s-a mai făcut de râs odată, pierzând cel mai important investitor străin de la înfiinţarea sa. Şi uite aşa s-au dus şi făbricuţa, şi locurile de muncă, iar Copălăul a rămas să privească cu pizmă la vecinii din Coşula, care cu siguranţă că vor obţine, în curând, de pe urma colaborării ci investitorul străin, beneficii deloc de neglijat”, ni s-a spus.
În schimb, de la Mihai Baltă am aflat că lucrurile nu prea stau aşa. “La Copălău, spaniolul nu a deţinut decât 2,5 hectare de teren iar devizul de care vorbiţi nu l-am făcut noi, ci societatea angajată de spaniol să execute lucrările de arat. Poate că nu de costul acestor lucrări s-a plâns el, ci de preţul cerut de localnici pentru arendarea mai multor hectare de teren pe care urma să planteze usturoi. Ştiu că i s-au solicitat în jur de 6 milioane lei vechi/hectar, poate că i s-a părut cam mult, poate că oamenii cu care a discutat au întins prea mult coarda, dar, în general, ăsta-i preţul cu care se arendează în toată zona. Dimpotrivă, noi, cei de la primărie şi de la Consiliul Local, l-am ajutat cum am putut, ba chiar i-am oferit gratuit 1,84 hectare de teren, numai ca să-l atragem la Copălău. Problema a fost că anul acesta oamenii nu prea au mai vrut să arendeze pământ, şi atunci spaniolul s-a deplasat spre Coşula”, este explicaţia primarului Baltă.
Conform primarului, investitorul Carrasco deţine la ora actuală, în arendă pentru un an, 4 hectare de pământ la Copălău şi 20 la Coşula. În ceea ce priveşte făbricuţa, primul edil al localităţii recunoaşte că despre acest proiect “Nu se mai ştie nimic. Dar se pare că spaniolul lucrează la un proiect prin care intenţionează să prindă fonduri FADR care-i vor permite să obţină o finanţare de 50% de la comunitatea europeană”.
Dacă la Copălău, în ceea ce priveşte “Afacerea Carrasco”, apele nu sunt deocamdată prea limpezi, altfel stau lucrurile la Coşula, unde noua colaborare este considerată deosebit de avantajoasă. De la Mihaela Elena Borfotină, secretarul primăriei locale, am aflat că SC CARRASCO COMPANY SRL, cu sediul în Bucureşti, societate administrată de cetăţeanul spaniol Jose Luis Carrasco, a arendat de la localnici pentru un an de zile, din septembrie 2007 până în septembrie 2008, circa 21 de hectare de teren, pentru producţia de usturoi.
La rândul său, consilierul Alexandru Ţivlică, speră să se poată colabora şi mai bine cu spaniolul în anii următori. “Din câte am înţeles, el vrea să se extindă şi doreşte să arendeze la anul peste 200 de hectare de teren pentru a cultiva usturoi. Noi îl vom ajuta să obţină terenurile şi mâna de lucru de care are nevoie, iar dacă producţia va fi bună, intenţia sa fiind să scoată 8 tone de usturoi la hectar, vom stabili de comun acord ca cel puţin 20% din producţie să revină proprietarului de teren. Iar dacă, până la urmă, tot spaniolul va fi cel care va prelua de la proprietar cota cuvenită acestuia, localnicii îşi vor mai putea rotunji veniturile iar forţa economică a localităţii va creşte”, ne-a mai spus reprezentantul Consiliului Local Coşula.
Discutând cu coşulenii, am aflat că până în prezent aceştia sunt foarte mulţumiţi de colaborarea cu ibericul. “Chiar dacă iniţial oamenii au fost cam greu de convins să arendeze pământul, până la urmă au acceptat, mai ales că spaniolul a plătit cu banii jos, tot aşa cum a achitat şi ziua de muncă la câmp, cu 350.000 de lei vechi”, ne-a spus localnicul Dumitru Surugiu. Din păcate, mai multe amănunte despre controversata făbricuţă de usturoi nu am putut afla, singura persoană care putea să ne lămurească în acest sens, primarul Mircea Acatrinei, neaflându-se în comună la ora documentării noastre jurnalistice. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Chip de a afla la cât a fost evaluată încăpăţinarea lui Tatarcan
O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă (II)
Comentariul comentariilor (XLVIII)
(Ioan Rorundu)
Cătăline, grijă mare, ţi-i spatele descoperit!
(Cârcotaşul)
Gornea este de părere că deputatul Câmpanu bate câmpii
Consumatorii de combinaţie drog-alcool au luat cu asalt Psihiatria
Farmaciştii au scos la vânzare medicamentele dosite
Este oficial director adjunct al ASP
Apa meteorică tulbură liniştea dintre Flutur şi Romanovschi
Igienizare pe cursurile de apă
Primăriile primesc ajutor de la DMPS
Piesă de teatru jucată în Biblioteca Bucecea
Egner - un paria al PSD
S-a închis baia, s-au iscat nemulţumirile!
Dacă ar fi deştepţi, liberalii ar trebui să se retragă de la guvernare
La furat de pavele
Codreanu atenţionează că localităţi din judeţ au căzut pradă gunoiului
„Categoric, Adrian Năstase este o valoare”
Se lucrează la Consiliul Judeţean!
Prefectul a dispus controale mixte la MobConf Flămânzi
Reluând problema unor drumuri, prefectul s-a ales doar cu promisiuni
Horoscop
Consemnarea poliţistului
Prefectul a comemorat 101 ani de la Răscoala din Flămânzi
Jugaru Shukaru revine la Pro Tv în forţă
Program TELE’M Botoşani, marţi, 12 februarie
Egner vrea din nou acces la urdiniş
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog