Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25282
De la 07 Ianuarie 2003
114783715

Schimbare de concept managerial la Memorialul Ipoteşti

  • Ioan Rotundu
  • 5 April 2017, 23:00
Aşa cum am promis în încheierea reportajului intitulat „Tristeţi eminesciene” în care am prezentat starea în care se află cadrul natural al Lacului cu nuferi din pădurea Ipoteştilor, marţi am contactat conducerea instituţiei pentru a obţine clarificările necesare.
Cu acest prilej am cunoscut şi eu pe noul manager al Memorialului care a ocupat funcţia în urma unui examen organizat de către Consiliul Judeţean Botoşani, ca for tutelar, în decembrie anul trecut. Este vorba de Ala Saimenco, (foto 1) o moldoveancă venită de peste Prut, aşa cum sunt mulţi moldoveni prin judeţul nostru, cei mai mulţi medici de familie. Ala Saimenco a fost profesor universitar la Universitatea din Bălţi, Republica Moldova şi a deţinut funcţia de decan al Facultăţii de Filologie, fiind şefa catedrei de Limba română.
A urmat Facultatea de litere la Bălţi, un masterat şi apoi a obţinut doctoratul la Academia Republicii Moldova. În Botoşani a venit prima oară în anul 2012 când a vizitat şi lacul eminescian. Căsătorindu-se cu un botoşănean, pentru a-şi reîntregi familia, ea a renunţat la funcţiile deţinute la Universitatea Bălţi şi s-a mutat în Botoşani.
Prin pensionarea lui Miluţă Jijie, fostul manager al Memorialului, postul a fost scos la concurs. Ala Saimenco s-a înscris şi l-as câştigat cu un proiect de management care pare extrem de ambiţios şi care, dacă ba fi implementat, va schimba radical în bine imaginea actuală a Memorialului, o imagine compromisă în plan judeţean şi naţional.
Filmările le-am continuat la lac, fiind însoţit de Saimenco şi de directorul adj. Daniel Tupiluş. Nu vreau să diminuez interesul cu care cei dornici să afle ce intenţii are noul manager ar putea urmări reportajul intitulat ca şi primul „Tristeţi eminesciene II”, reportaj care va fi difuzat sâmbătă, 8 aprilie, începând cu ora 19.00,. în cadrul cunoscutei emisiuni Lumea lu’ Rotundu.
Vreau însă să punctez câteva impresii ale mele desprinse în urma dialogului ce l-am avut cu noul manager. De departe îţi dai seama că este o femeie hotărâtă şi care în viaţă n-a prea prea cedat în lupta cu greutăţile. Apoi, limbajul folosit arată că este un adevărat profesor universitar filolog, lipsindu-i dulcele accent moldovenesc cu utilizarea excesivă a „i”-ului.
A demonstrat că este în temă cu problemele de la Memorial, ce anume disfuncţiuni trebuie îndepărtate din activitate şi ce trebuie adus nou ca personalitatea poetului Mihai Eminescu să fie pusă în valoare la întregul ei potenţial. Mă aşteptam ca în dialogul nostru să folosească şabloanele expirate de atâta utilizare, acele tipare în care actualii profesori de Limba română îl predă pe Eminescu elevilor, tipare folosite mecanic şi de politicienii care îndrăznesc să ia cuvântul la evenimentele dedicate omagierii naşterii şi comemorării morţii poetului. Nimic din toate acestea.
A folosit limbajul adecvat unui critic literar care ştie să facă diferenţa dintre valoarea literară a unei opere recunoscută ca aparţinând unui geniu uman şi operele de duzină, promovate mercantil numai pentru că autorul este un tip cu relaţii în mediul social, politic şi puţin., sau deloc, în cel cultural.
În partea finală a reportajului am purtat o discuţie legată de valoarea intrisecă a operei eminesciene pe întregul ei palier creativ: poezie, proză, publicistică şi chiar am punctat clarviziunea poetului în ce priveşte concepţia sa filozofico - .cosmogonică,, o concepţie cu un conţinut ideatic extrem de bogat dar prea puţin cercetat de eminescologi .
Rar îmi este dat să scriu laudativ la adresa unei personalităţi recunoscută sau impusă public dar la adresa Alei Saimenco o fac cu convingerea că intuiţia nu mă înşeală. Numai că Saimenco va trebui să descopere singură care sunt piedicile birocratice, dar mai ales cele ale invidiei profesionale, şi să le evite. Are resursele intelectuale şi manageriale de a reda gloria de altă dată a Memorialului Ipoteşti dar drumul va fi unul lung şi plin de compromisuri.
Apoi, va trebui să înveţe cum să se ferească de capcanele politicului, politicienii botoşăneni fiind principalii demolatori ai culturii noastre autohtone prin numirea în funcţii de conducere a unor incompetenţi care aveau o singură calitate: slugărnicia. Succes Ala!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Justitiei despre auditul extern pe care il va dispune la cele trei Parchete:
Am stiut de la inceput ca nu pot face eu controlul de fond. Evaluarea activitatii nu s-a facut de peste 10 ani
Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani:
Ministrul Justitiei nu se teme de o posibila remaniere:
N-are de ce sa-mi fie teama, dar cred ca cel mai bine ar fi sa-l intrebati pe domnul Dragnea
Statul spune ca redus ajutorul de motorina pentru fermieri ca urmare a rducerii accizelor
Am avut numai intelectuale in camera de la arest/
nchisorile Romaniei sunt pline de intelectuali
Campaniile media si cele publice legate de Balena Albastra cresc probabilitatea de a se intampla nenorociri in loc sa o reduca
USR va ataca la Curtea Constitutionala proiectul prin care se dezincrimineaza conflictul de interese, daca este votat
Tudorel Toader despre dezincriminarea conflictului de interese:
Ministerul Justitiei a dat aviz negativ proiectului de lege. Venim cu proiectul nostru prin care punem in acord cu deciziile CCR
Se pare ca Tudorel Toader nu mai este ministru al Coalitiei
Guvernul Grindeanu are o problema
Parlamentul European adopta o postura ferma pentru negocierile privind Brexitul
Nigel Farage compara UE cu Mafia: Ni se cere sa platim rascumparare
Reteta succesului pe o piata dominata de multinationale
Vor putea fura, din nou, in familie.
Liber la contracte pentru sotii, copii si rude. Dezincriminarea conflictului de interese arunca Romania de pe harta UE / Atacul la justitie, in ultimele faze
Proiectul de modificare a Codurilor penale pleaca de la Ministerul Justitiei fara prag pentru abuzul in serviciu.
Tudorel Toader anunta si transpunerea directivei europene care vizeaza confiscarea extinsa a averilor
DNA Ploiesti cere Tribunalului Prahova sa interzica procedurile de insolventa a firmelor lui Sebastian Ghita, Asesoft si Teamnet
Bancul zilei: Chelneriţa cea isteaţă şi clientul pretenţios
Horoscopul zilei de 6.04.2017
Decizii stranii nouă, nu şi lor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă