Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2894
De la 07 Ianuarie 2003
106133605

Schimbare la faţă la nivel de IŞJ Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 29 April 2021, 16:26
Instalarea în funcţia de inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a istoricului prof. dr. Daniel Botezatu a produs la nivelul acestei instituţii mult aşteptata schimbare de manageriat didactic şi creşterea a competenţei profesionale a resursei umane.
Profesorii cu experienţă la catedră şi în conducerea unei instituiţii şcolare afirmă că această schimbare de manager va aduce o modificare structurală care se va solda cu o îmbunătăţire a sistemului educaţional la nivel de judeţ.
Consideră aceşti profesori că o primă problemă ce se cere rezolvată de către prof. dr. Daniel Botezatu este înlocuirea de la cârma şcolilor şi liceelor a directorilor incompetenţi profesional şi managerial, puşi în funcţie pe criterii politice şi nu pe merite educaţional-profesionale.
Dacă profesorul Daniel Botezatu va reuşi să refacă prestigiul corpului profesoral la nivel de judeţ şi să curăţe sistemul educaţional de politrucii partidelor, se va putea vedea peste cel puţin un an de activitate. Problema sa este de a rezista presiunilor politice ce vor veni din PNL de a proteja oamenii acestui partid, puşi în funcţie de conducere doar pentru că au fost activi în campaniile alegerilor locale şi parlamentare de anul trecut.
Iar ca o dovadă a schimbării la faţă la nivel de IŞJ Botoşani este şi răspunsul pe care l-am primit de la noua conducere a instituţiei privind cazul de bullying şcolar de la Liceul „Ştefan Luchian” Ştefăneşti comis de profesoara de sport Raluca Vaipan.
Dacă vechea conducere a IŞJ a evitat să răspundă solicitărilor noastre cu privire la acest caz, profesoara Raluca Vaipan fiind consilier judeţean PSD şi protejata acestui partid, noua conducere, sub semnătura inspectorului şcolar general Daniel Botezatu a avut altă abordare asupra acestui caz.
Citez din adresa nr. 8/7544/29.04.2021: „La ora de educaţie fizică şi sport, 8.00 – 8.50din 31.03.2021, la solicitarea elevei de a fi învoită de la ora respectivă, pe motiv medical, doamna profesor nu a procedat cu suficient tact şi nu i-a asigurat consilierea individuală ce se impunea la momentul respectiv. Adresându-i elevei D.S.A., în faţa clasei, întrebarea: „Nu vrei să faci sportul pentru că eşti la menstruaţie?”, i-a creat acesteia un disconfort emoţional în faţa colegilor de clasă care s-au amuzat, conform declaraţiei scrisă de elevă în prezenţa tatălui. Având în vedere starea emoţională a elevei, doamna profesor avea obligaţia de a anunţa directorul/dirigintele/părinţii, , imediat ce eleva a plecat nepermis de la oră.”
Este clar, eleva plecată de la şcoală într-o stare de umilinţă în faţa clasei, puternic afectată emoţional, putea recurge la un gest necugetat, dar profesoara n-a fost impresionată de starea psihică a elevei şi a ignorat principala sa obligaţie ce-o revenea în situaţia pe care ea, din lipsă de tact şi educaţie pedagogică, a creat-o.
„Din declaraţiile elevilor, date în prezenţa părinţilor, din discuţiile cu directorul unităţii de învăţământ şi analiza documentelor Comisiei de etică, nu a rezultat în mod clar şi fără echivoc, că acest comportament al doamnei profesor a provocat umilirea elevei, D.S.A. în faţa clasei” – este una din concluziile celor doi inspectori care au anchetat cazul: Romică Vărvăruc şi Cristian Gherasim, despre care noi am relatat că au încercat s-o determine pe Elena Marineac, directorul liceului, să revină în Consiliul de administraţie asupra sancţiunii profesoarei Raluca Vaipan prin a fi mutată de la clasa elevei la o altă clasă.
Dacă concluzia că n-a rezultat „în mod clar şi fără echivoc” că eleva ar fi fost umilită este rezonabilă, atunci de ce a fost nevoie ca prin recomandările ce s-au făcut să fie, şi citez: „Consilierea elevei D.S.A. de către psihologul şcolar al unităţii şi informarea de către dirigintă cu privire la drepturile, obligaţiile şi sancţiunile ce revin elevilor ca urmare a respectării ROFUIP”
Cert este că în cazul acesta, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii împotriva violenţei psihologice - bullying, avem o situaţie clară de bullying pentru că eleva a fost supusă unei violenţe psihice, făcută de râs în faţa băieţilor din clasă.
Dacă în adresă nu se vrea recunoaşterea umilirii elevei, este vechea mentalitate a şefilor de a-şi apăra colaboratorii în faţa faptelor reprobabile comise şi apărute în spaţiul public, este dovada că în atmosfera de lucru de la IŞJ Botoşani politicul primează.
Profesorul Daniel Botezatu va avea mult de luptat cu aceste mentalităţi ale colegilor de muncă ruşinoase imaginii instituţiei. Să-i urăm prof. dr. Daniel Botezatu succes şi putere de muncă, ambele urări fiind necesare în împlinirea dezideratelor sale profesionale şi manageriale.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 26 aprilie – 2 mai 2021
Bancul săptămânii: Nu vă trădaţi pritenul necuvântător
La ANSVSA, corupţia s-a instalat confortabil
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Aleksandr Lukaşenko vrea să-i transfere puterea, după moartea sa, fiului său Viktor Lukaşenko
Eleva Dimureac a fost umilită şi de către inspectorii IŞJ şi Protecţia Copilului
Ioan Rotundu
Blocarea activităţii Prefecturii Botoşani din interesele deputatului Şoptică
Ioan Rotundu
Peştele naşului Nistor este bun de consum
Ioan Rotundu
Spovedanie de Paşti
Tristă poveste de Paşti
La Suliţa, progresul civilizaţiei se luptă cu vechile metehne ale autorităţilor
Traian Popa
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă