Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
6226
De la 07 Ianuarie 2003
79816068

„Şcoala nu este numai o clădire, ci o insulă unde
se păstrează identitatea neamului nostru”

  • 9 November 2009, 23:00
Cu 60 de ani in urma, dupa nationalizarea scolilor confesionale, s-au infiintat scolile generale de stat cu limba de predare romana, iar, la fel ca liceul romanesc, in anul 1949 s-a infiintat si scoala romaneasca din Chitighaz, scoala a carei aniversare a 60 de ani de la infiintare s-a organizat in ziua de 31 octombrie, cand a avut loc si "Intalnirea generatiilor", sarbatoarea fostilor si actualilor elevi si profesori ai scolii romanesti din Chitighaz, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
Sambata trecuta parea a fi o zi obisnuita in viata satului Chitighaz, insa in fosta strada principala incepuse de dimineata un du-te-vino agitat, care cu trecerea fiecarei ore sau minut, devenise o forfota tot mai zgomotoasa. Pe la ora 10 nu prea se mai gasea loc de parcare in mijlocul strazii Úttörő, unde scoala romaneasca a oferit un loc de intalnire pentru zeci de generatii care au absolvit aici intre anii 1949-2009.
Oaspetii si gazdele casei s-au adunat in sala sportiva a scolii, intr-un spatiu mai larg, care si asa s-a dovedit aproape neincapator.
Directoarea Erica Borbély a salutat participantii, care in calitate de elev sau de profesor au petrecut cativa ani in scoala romaneasca, pentru care "scoala nu este numai o cladire, ci o insula unde se creeaza o atmosfera familiara, se pastreaza identitatea neamului nostru." Doamna Borbély a mai subliniat ca festivitatea s-a organizat ca drept omagiu si semn de recunostinta fata de inaintasii intemeietori ai invatamantului romanesc din localitate.
Istoricul scolii a fost prezentat de catre profesoara in pensie Maria Sarca Zombai, care a lucrat cu multa insufletire la adunarea informatiilor si datelor din trecutul scolii, la documentarea fotografiilor si la realizarea expozitiei de tablouri cu imagini, vernisata in scoala in cursul zilei.
Elevii scolii au prezentat un program cultural cu iz de alta data, neobisnuit zilelor noastre, evocand trecutul invatamantului romanesc, de la detasamentul pionierilor pana in zilele recente cu predarea limbilor straine, trecutul si prezentul avand ca un numitor comun pastrarea limbii si traditiilor romanesti.
Oaspetii de onoare ai evenimentului au fost Ioan Fodoreanu, consul general al Romaniei la Jula, dr. Perjési Klára, deputat parlamentar si primarita a orasului Jula, Stefan Fratean, consilier principal in Departamentul pentru Minoritatile Nationale si Etnice din cadrul Oficiului Primului Ministru, dr. Maria Gurzau Czeglédi, directoarea Liceului "N. Balcescu" din Jula, Maria Kalcsó, primarita Chitighazului, Gheorghe Gulyás, vicepresedinte al ATRU, directoarea in pensie Aurica Istin si fosta directoare Florica Santau, iar din Romania a sosit prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, senator in Parlamentul de la Bucuresti.
La randul sau, rectorul Aurel Ardelean si-a exprimat bucuria de-a participa la evenimentul special pentru satul din care au plecat bunicii sai si in care mai are si astazi rudenii, dupa care a inmanat cate-o diploma de onoare a Universitatii Goldis directoarei Erica Borbély, doamnei primar Maria Kalcsó si profesoarei Maria Zombai.
Celor sase decenii de scoala romaneasca s-a adus drept omagiu si prin asezarea pe cladirea institutiei a unei placi comemorative, placa fiind dezvelita de fostul elev Stefan Fratean si sfintita de parintele paroh Florin Olteanu.
Expozitia de imagini din trecut a fost vernisata in scoala. Aceasta s-a dovedit a fi una de succes, fostii elevi si profesori cautandu-se si recunoscandu-se in fotografii vechi si reportaje din Foaia romaneasca. Intr-o atmosfera nemaipomenit de vesela a inceput intalnirea diferitelor generatii, incaperile scolii devenind cate-o clasa a fostilor elevi si profesori, care au fost cuprinsi de amintiri placute si de neuitat. Participarea sutelor de persoane la balul de binefacere este un alt semn ca scoala romaneasca din Chitighaz a fost si este "un leagan" al romanilor de aici.
In cadrul intalnirii am vrut sa intelegem si noi sentimentele care au unit in aceasta zi diferitele generatii, intreband cativa fosti elevi si profesori ce inseamna pentru ei scoala romaneasca din Chitighaz.
"Am predat in aceasta scoala timp de 30 de ani, incepand din anul 1966. Imi amintesc cu mult drag de anii petrecuti aici, m-am simtit bine si am muncit mult, si ca director adjunct al scolii, ca profesoara de matematica si desen. M-am bucurat mult astazi sa-mi intalnesc fostii elevi."(Sofia Selejan Mocan)
"M-am simtit foarte bine in aceasta scoala, in care am invatat impreuna cu surorile si fratele meu. Eu am terminat clasa a opta in 1956. M-am bucurat sa-mi revad acum fostii colegi si sa stam un pic de vorba." (Ana Gros)
"Am absolvit aceasta scoala in 1969, iar acum ma simt bine sa fiu aici din nou pentru cateva ore. Mi-a placut foarte mult programul copiilor, prin care ne-am amintit de acea perioada. Totul a devenit frumos. Din fosta mea clasa am venit doar patru, dintre care pe unii nici nu i-am recunoscut la inceput. Dar ma bucur ca totusi am venit cativa. Eu totdeauna am locuit in Chitighaz, suntem romani si limba romana o folosesc si astazi la locul de munca cu localnicii. Iar acum copilul nostru Cristian este profesor de germana si istorie la scoala." (Ana Rotar Ardelean)
"Eu am fost elevul acestei scoli intre anii 1982 si 1988, dupa clasa a 6-a ne-am mutat la Jula, unde am terminat scoala generala si apoi liceul romanesc. Am foarte multi prieteni aici, cu care am o legatura foarte stransa. Am intalnit acum multi fosti colegi si profesori, povestind despre amintirile placute. Am tinut sa vin si eu la aceasta intalnire, sa-mi reintalnesc prietenii, sa revad unde am scris primele litere si unde am invatat limba materna." (Robert Selejan)
"In 1984 am inceput si in 1992 am terminat aici scoala generala, apoi am fost la liceul reformat din Dobritan si dupa ce am terminat am dat concurs pentru o bursa in Romania si am obtinut bursa la Facultatea de Medicina din Oradea, iar acolo am terminat in 1998. Din 2004 lucrez la spitalul din Jula, la sectia obstetrico-ginecologie. Acum profit de cunostintele din limba romana, pentru ca sunt multi pacienti care vin din Romania pentru tratament. Erau ani nemaipomeniti aici la scoala. Era alta lume ca si acum. Am fost 14 sau 16 in clasa noastra. Era o copilarie foarte frumoasa. Stiu ca n-am avut lipsa de nimic si am fost ca o familie mica. Imi amintesc cu drag de diriginta noastra Florica Santau, noi, cu colegii mei am fost puisorii ei. Am venit la aceasta intalnire sa-mi intalnesc colegii si profesorii, in special pe Florica, si sa revad intreaga scoala, cu care nu m-am intalnit de mult, pentru ca am fost nevoit sa parasesc si eu satul din cauza profesiei mele. Aveam un dor sa-i revad si sa fac o vizita pe acasa." (Ioan Stan)
"Timp de zece ani am condus scoala ca director, pana in anul 2002. La decizia parintilor mei, eu am terminat scoala maghiara din Chitighaz, dupa care am facut Liceul "Erkel" din Jula, pentru ca m-a atras foarte mult limba rusa, acolo s-a facut o specializare, iar eu am vrut sa devin profesoara de rusa. Intre timp, anul trei la liceu, am inceput sa cunosc limba literara romana si mi-a placut atat de mult, incat am dat admiterea la Seghedin, la romana si rusa. Ultimul an l-am facut la fara frecventa, m-am reintors la Chitighaz si am fost bibliotecara. Pe parcurs am avut un scooter cu care umblam la Aletea, pentru ca un an am facut cateva ore de rusa si acolo. Dupa un an, am trecut definitiv la scoala romaneasca din Chitighaz.
Am fost emotionata, pentru ca n-am vazut si n-am facut ore de romana pana atunci. Am fost profesoara tanara si fara experiente. Nu o sa uit niciodata, cand m-am consultat cu fostul meu mentor, doamna Lucia Borza, si am intrebat-o daca s-ar putea sa predau eu romana cu metodele folosite la limba rusa, pentru ca acolo am facut metodologie. Dansa mi-a zis: "N-ai incotro, incearca." Si intr-adevar, metodele pe care le-am cunoscut si le-am invatat la rusa am inceput sa le folosesc la romana. Cred ca am avut si rezultate, am avut copii care au vrut cu adevarat sa invete romaneste. Iata unul dintre ei este tanarul medic Ioan Stan, de care sunt foarte mandra.
Cu trecerea anilor am prins firul, mi-a placut sa predau. Numai ca intre timp limba rusa a fost scoasa din randul obiectelor obligatorii, astfel mi-au ramas numai ore de limba romana. Intre timp, fosta si mult stimata directoare, doamna Istin, a iesit in pensie, si la cererea multor parinti si colegi, mi-am depus dosarul pentru directorat. Am fost director timp de 10 ani, cand am luat decizia sa nu mai dirijez institutia. Am vrut sa raman si pe mai departe in aceasta institutie ca profesoara, dar din motive personale nu am reusit. Ceea ce este important totusi, este ca cei mai frumosi 23 de ani din tineretea si munca mea de profesoara i-am petrecut la Chitighaz, pentru care nu-mi pare rau.
Sunt mandra de acesti ani si ca om, si ca chitighazeanca si ca profesoara, si sunt mandra de fostii mei invatacei. Imi amintesc cu drag de ei, de foarte multi dintre ei. Vad si acum ochii unora de la ora de romana. Fara sa fiu lipsita de modestie, amintirile ma fac sa cred ca am lasat si eu cateva urme pozitive in istoricul acestei institutii. Si vreau sa am speranta ca aceasta institutie mai are un viitor." (Florica Santau)
"In 1964 am inceput sa lucrez la scoala romaneasca si am iesit la pensie in 1992. As avea foarte multe de spus, pentru ca m-am simtit foarte bine aici. Am lucrat foarte mult, am fost intr-o lupta in fiecare zi pentru a sti satul ca si noi suntem chiar asa de buni in munca ca si scoala maghiara. Lupta care cred ca mai exista si astazi. Din motive de sanatate nu prea pot sa vin acum la scoala, dar stiu mereu ce se intampla acolo. Imi amintesc cu drag de fiecare elev, de fiecare coleg, de parintii care ne-au ajutat si ne-au apreciat foarte mult, pentru ca stiau ca-i bine ceea ce le cerem copiilor. Cred ca rolul scolii a fost si este si acum acelasi: a pastra limba romana, a ramane romani... Eu sunt foarte mandra de faptul ca am predat in scoala romaneasca nu numai ca directoare, ci si ca invatatoare. Si oriunde m-as duce, invataceii mei si astazi ma saluta, iar eu imi amintesc cu drag de ei." (Aurica Istin)
"Prin organizarea acestei festivitati am vrut sa reunim macar pentru o zi fostii nostri elevi, invatatori, profesori si directori, sa evocam perioadele mai fericite si mai triste, cu ras si plans, aplaude si hohote.
Cred ca am reusit sa ne atingem scopul." (Erica Borbély)
Scoala romaneasca din Chitighaz a trecut prin multe, prin bucurii si necazuri. A luptat decenii de-a randul nu numai pentru pastrarea limbii si identitatii romanesti, dar si pentru functionarea ei ca institutie independenta. Conducatoarea satului Maria Kalcsó considera scoala romaneasca o institutie demna de existenta, care isi are viitorul in localitate. "A fost o decizie buna a Consiliului Local de pe vremuri de a infiinta o scoala romaneasca la Chitighaz. Este mare nevoie de aceasta institutie, si sunt convinsa ca daca n-ar exista, nu s-ar mai vorbi romaneste in sat nici cat se vorbeste azi. Intentia noastra este sa pastram scoala, iar atunci cand era vorba de comasarea scolilor maghiara si romana, am avut serioase probleme economice. Pana la urma am decis ca sa ramana ambele scoli independente, asadar consideram ca scoala romaneasca are un viitor sigur la Chitighaz."
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Incendii la vreme de seară şi noapte
Ich bin ein Berliner. Eu sunt berlinez
George Scarlat: Preşedintele României ales în Basarabia
Oportunităţi de afaceri economice româneşti, prezentate la Navarra
Adunare generală bianuală la Asociaţia Românilor din Canada
Organizaţiile studenţilor basarabeni din România caută soluţii în comun
O tânără visează să-şi corecteze vederea
Planuri parcelare gratuite
Horoscop
Nu daţi cu piciorul norocului!
Peste călugăriţe
Este razie!
Accident rutier provocat de neadaptarea vitezei la condiţiile de drum
Iar nu sunt bani de salarii
Victorie fără probleme pentru „Viitorul” Flămânzi
din nou arbitraj părtinitor la meciul echipei „Gloria” Frumuşica
Tochitură dobrogeană
Bolnavii cronici botoşăneni au participat la protestul COPAC
Ministerul Sănătăţii susţine că vaccinul pandemic pentru copii este sigur
Numărul locurilor de muncă n-a suferit modificări semnificative
Dar în loc ce punem?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă