Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19115
De la 07 Ianuarie 2003
122904764

Şcoala populară de arte – locul în care visele devin realitate

  • 7 February 2008, 23:00
Şcoala populară de arte este o instituţie de învăţământ artistic la care au acces tineri, copii, elevi şi maturi indiferent de pregătire şcolară formală. Singura condiţie este să fii înzestrat cu înclinaţii spre un domeniu artistic: muzica vocală, instrumentală, pictură, grafică, pictură populară, dans de societate. În afara disciplinelor artistice culte, şcoala are în planul anual de şcolarizare şi disciplinele tradiţionale precum meşteşuguri cu caracter popular tradiţional: prelucrarea lemnului, ţesut, cusut, împletituri tradiţionale, ceramică populară.
Şcoala funcţionează după legislaţia din învăţământ, cea a ministerului Culturii şi a hotărârilor Consiliului Judeţean Botoşani, în subordinea căruia se află. Durata şcolarizării este cuprinsă în planul de învăţământ elaborat de ministerul Culturii şi variază între doi şi cinci ani, depinzând de dificultatea şi complexitatea disciplinelor şi domeniilor artistice. Anul şcolar în derulare instruieşte 300 de elevi la specialităţile canto muzică uşoară, clasică şi populară, pian şi vioară, acordeon, chitară, orgă electronică, instrumente de suflat, dans de societate, ansamblu instrumental, pictură, grafică, pictură populară.
Şcoala are şi secţii externe în judeţ. La Dorohoi funcţionează canto popular, orgă şi instrumente de suflat. La Vorona sunt două secţii de artă tradiţională ţesut –cusut; la Avrămeni, olărit - ceramică populară. La disciplinele culte se percepe o taxă de şcolarizare stabilită de Consiliul Judeţean la propunerea Consiliului de Administraţie al şcolii. Anul acesta taxa anuală a fost stabilită între 370 şi 400 RON.
Anual, Şcoala Populară de Arte desfăşoară o bogată activitate extraşcolară care constă în parteneriate privind organizarea unor proiecte culturale, în organizarea unor spectacole şi programe artistice în fata comunităţii locale şi în sfârşit domeniul cel mai prolific participarea la diverse competiţii concursuri şi festivaluri organizate pe plan local şi mai cu seamă naţional şi internaţional. Secţiile care se bucură de aceste prestigioase participări naţionale şi internaţionale soldate cu menţiuni premii şi trofee sunt canto muzică clasică sub îndrumarea profesoarei Maria Cojocariu, canto muzică uşoară coordonată de Cătălina Constantinovici. Apoi, au fost mult apreciate secţiile canto muzică populară condusă de profesor Alexandru Romanovschi şi secţia de pictură şi grafică profesor Victor Hreniuc, care numai în 2007 a obţinut patru premii în Franţa, Polonia şi România. Rezultate de excepţie au fost înregistrate la secţiunea de dans de societate, condusă de profesor Constantin Dicu, care se bucură de 3 participări pe plan local şi naţional, la organizarea unor concursuri şi festivaluri în domeniul specialităţii sale. Mai sunt secţia de instrumente de suflat profesor Florin Ciobanu, cea de pian, profesor Natalia Gheorghiţă şi orgă profesor Laurenţiu Palade.
Toţi aceşti profesori se bucură de o înaltă apreciere şi respect. Prin maniera caldă şi tactul deosebit cu care lucrează ei sunt asaltaţi de tot mai mulţi tineri an de an. Prof. de acordeon Dumitru Ţurcanu şi prof. Iuliana Knihinschi de vioară, printr-o muncă asiduă au reuşit să aducă secţiile la cote înalte, demne de apreciat. „Avem planuri mari spre sfârşitul anului şcolar, printre care şi participarea la concursuri internaţionale, organizări de spectacole şi ceea ce va fi şi mai important aniversarea a 40 de ani de activitate a Şcolii Populare de Arte” a declarat directorul Şcolii Populare de Arte Victor Hreniuc. (Andreea Ungureanu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O judecătoare i-a sporit averea lui Tonino cu două milioane de euro
Tatarcan joacă la cacealma, cu puterea legii (III)
Comentariul comentariilor (XLV)
(Ioan Rotundu)
Program TELE'M Botoşani, vineri, 8 februarie
Horoscop
Între cer şi pământ…
Urgent femei pentru Anglia şi Irlanda, condiţii avantajoase
Concert organizat de către Filarmonica de stat Botoşani
În astă seară, să ţinem pumnii pentru Bianca!
Comunicat de presă
„Cartierul meu – mai verde fără PET!”
Ţiprigan are probleme cu proiectul pachetului de legi din învăţământ
AJOFM şi-a chestionat angajatorii
Garda de Mediu şi Direcţia Agricolă vor verifica siturile contaminate
Obiecte arheologice ale Muzeului vor fi expuse în străinătate
Costică Macaleţi îi plânge de milă actualului prefect
Elevii de clasele V-VIII primesc de luni corn şi lapte
Şefimea şi prostimea definite de Marcu
Ţărăniştii sunt gata să candideze ca independenţi
„De la lume adunate şi înapoi la lume date”
Furtună se plânge că-i sunt momiţi membrii partidului
„Există suficientă birocraţie şi în Uniunea Europeană”
este de părere directorul Muzeului Judeţean Botoşani, Lucica Pârvan
Ţurcanu este dispus să îşi dea demisia
Prefectul a vizitat Vama de la Racovăţ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog