Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23762
De la 07 Ianuarie 2003
122883829

Scriitorul Dan Sociu refuză premiul "Cartea de Poezie a anului 2013", finanţat de ICR

  • 12 January 2014, 23:00
Scriitorul Dan Sociu, desemnat castigator al premiului "Cartea de Poezie a anului 2013", pentru volumul "Vino cu mine stiu exact unde mergem", a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca va refuza distinctia, intrucat aceasta este finantata de Institutul Cultural Roman (ICR). Premiul "Cartea de Poezie a anului 2013", in valoare de 3.000 lei, va fi oferit de Institutul Cultural Roman (ICR), reprezentat de Nagy Zoltan Mihaly, vicepresedintele ICR.
In contextul in care doar partea financiara este oferita de Institutul Cultural Roman, juriul evenimentului fiind cel care a decis castigatorul, poetul Dan Sociu a precizat ca: "Nu e oferit de ei (ICR, n.r.), dar premiul il iau din mana vicepresedintelui ICR, asadar este cam aceeasi chestiune".
"Ar fi rusine sa am o relatie prieteneasca cu reprezentantii nostri politici de acum", a mai spus aceasta.
De asemenea, acesta a declarat ca nu i-a anuntat in mod oficial pe reprezentantii galei in legatura cu refuzul sau, precizand ca, la randul lui, nu a primit informatii privind acordarea acestui premiu.
Totodata, Dan Mircea Cipariu, moderatorul si initiatorul Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2013, a afirmat ca nu a fost anuntat oficial de Dan Sociu ca acesta nu accepta premiul.
"Daca avem o discutie pe teme literare atunci pot sa inteleg ca cineva accepta sau nu accepta un premiu literar, daca avem o discutie politica, nu ma intereseaza", a precizat acesta.
Pe de alta parte, Dan Mircea Cipariu a afirmat ca se va consulta cu juriul privind acordarea distinctiei. "Juriul este suveran aici, nu eu, si nici o alta institutie. E o confuzie aici, nu ICR, si nu alta institutie acorda acest premiu, ci un juriu de profesionisti", a explicat acesta. "Noi am propus si am cerut o finantare - este vorba de Asociatia Euro Culturart - din partea ICR, iar Institutul, ca si anul trecut, pentru ca nu e prima data cand se intampla acest fapt, a finantat acest premiu", a mai precizat acesta.
De asemenea, Dan Mircea Cipariu a afirmat ca: "Guvernul Romaniei sau Institutul Cultural Roman sau orice autoritate din Romania administreaza banii cetatenilor, nu sunt nici banii ICR-ului, nici ai Guvernului. (...) Sunt banii cetatenilor".
Juriul a fost format din critici literari care au castigat premiul Tanarul critic literar in cadrul galei, la editiile 2011, 2012, 2013 - Alex Goldis, Bianca Burta-Cernat si Mihai Iovanel. Organizatorii celei de-a patra editii a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2013 sunt Asociatia Euro Culturart si Muzeul National al Literaturii Romane, cu sustinerea financiara a Ministerului Culturii si a Institutului Cultural Roman.
Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marcheaza sarbatorirea celei de-a patra editii a Zilei Culturii Nationale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de presedintele Romaniei, si este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatura romana, cu varste intre 18 si 35 de ani, din spatiul geografic si cultural romanesc.
Cea de-a IV-a editie a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de poezie a anului 2013 va avea loc miercuri, de la ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) din Bucuresti.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Bulă şi ştiinţele zoologice
Horoscopul zilei
Silvio Berlusconi afirmă că a primit propuneri din România pentru a candida la europarlamentare
Victoria Nuland s-a întâlnit cu şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi
Victoria Nuland s-a întâlnit sâmbătă cu reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale
Victoria Nuland: E îngrijorător când sunt atacuri la independenţa justiţiei
Din aiurelile deputatului PSD Cătalin Ivan despre vizita Victoriiei Nuland ala Bucureşti
Victoria Nuland despre legea amnistiei şi graţierii
nu este deloc clar pentru mine care e traiectoria viitoare
Cetăţenia română pentru moldoveni alarmează miniştrii germani
Câteva concluzii după vizita Victoriei Nuland la Bucureşti
Rusia a arestat 5 suspecţi de terorism. SUA a emis o alertă de călătorie
Ieşi Ponta de sub pat,
Nu ies Victoria, că-s bărbat!
Ioan Rotundu
Ce sumă a primit fiecare primărie de la CJ Botoşani
O întâlnire fără sorţi de izbândă
Ioan Rotundu
Botoşani: Un gest al lui Ţurcanu care-l onorează
Şedinţă de urgenţă a USL
Dinamica economiei - Economia judeţului Botoşani în 2014
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog