Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
31344
De la 07 Ianuarie 2003
76708375

Scrisoare a Uniunii Nationale a Judecatorilor pentru Tudorel Toader:

  • Mutarea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei este inacceptabila
  • 3 October 2017, 23:00
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania ii solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, printr-o scrisoare transmisa marti, sa retraga din proiectul de modificare a legilor justitiei orice referiri la Inspectia Judiciara, iar situatia aceasteia sa faca obiectul unui proiect de lege distinct, apreciind ca mutarea IJ la Miniserul Justitiei este inacceptabila.
"Propunerea actuala, cu mutarea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, este inacceptabila. Inspectia Judiciara comporta probleme complexe, care necesita o abordare separata si profunda. Va trebui facut in acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a gasi cea mai buna solutie pentru Inspectia Judiciara, o solutie care sa ii intareasca independenta si sa ii asigure o functionare eficienta", arata UNJR in scrisoarea trimisa ministrului Toader, citata de Agerpres.
Uniunea Judecatorilor ii mai cere ministrului sa revina asupra varstei si experientei minime de a intra la INM, in conditiile in care in proiectul de modificare a legilor justitiei intrarea la INM este conditionata de varsta de 30 de ani si de o vechime de 5 ani in domeniul juridic: "Datele statistice arata ca impunerea unei experiente minime, cumulate cu varsta minima, vor avea ca efect direct imposibilitatea ocuparii posturilor vacante din sistem.
Acest efect se va rasfrange negativ asupra judecatorilor de la judecatorii care sunt deja supraaglomerati, dupa cum am atras atentia in mod constant. Solutia propusa atat de asociatii, cat si de CSM, de prelungire a perioadei de pregatire, raspunde mult mai bine necesitatii de a avea judecatori definitivi cu o suficienta experienta profesionala, care sa dubleze pregatirea teoretica, fara a implica si riscurile propunerii actuale."
In ceea ce priveste forma data raspunderii materiale in proiectul de lege, UNJR isi mentine pozitia ca aceasta "incalca dispozitiile art. 52 alin. 3 din Constitutie referitoare la conditia exercitarii functiei cu rea-credinta si grava neglijenta. De asemenea, formularea propusa este atat de laxa incat nu circumscrie in nici un mod limitele raspunderii, lasand loc arbitrariului."
UNJR a mai solicitat acordarea unei perioade tranzitorii pana cand prevederile referitoare la schimbarea regulilor referitoare la promovare vor intra in vigoare, pentru a evita blocarea accesului la nivelurile superioare si a asiguraa fluiditatea acestora in anii imediat urmatori intrarii in vigoare a legii.
De asemenea, in documentul trimis ministrului Justitiei, UNJR ii mai cere acestuia sa mentina "toate amendamentele care separa cariera procurorilor de cea a judecatorilor, precum si separarea atributiile celor doua sectii din CSM in privinta carierei", precum si "toate recomandarile facute de Comisia 1 a CSM care duc la intarirea statutului si independentei judecatorilor".
"Intregul proiect de modificare a legilor justitiei trebuie sa aiba ca scop intarirea independentei justitiei, adica a statutului si independentei judecatorilor, ca si conditie intrinseca a dreptului cetatenilor la un proces echitabil", subliniaza UNJR. "Propunerile pe care le-am facut conduc la intarirea statutului si independentei judecatorilor si ne asteptam sa tineti cont de ele", concluzioneaza reprezentantii UNJR, in scrisoarea transmisa ministrului Justitiei.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Legea Pensiilor e gata, Ministerul Finantelor nu are inca forma finala
Romania a semnat un program de cooperare in educatie cu Turkmenistan:
30 de burse in reciprocitate pentru studentii romani si turkmeni
Magyar Nemzet: Ungaria ar dori sa apropie Romania de Grupul de la Visegrad
Comisia juridica din Camera Deputatilor discuta miercuri cererea DNA de avizare a urmaririi penale a Rovanei Plumb
Greva generala in Catalonia, sub sloganul "Paralizati tara":
Metroul din Barcelona nu circula, autostrazi si drumuri blocate, Barca nu se antreneaza
Bilant dur: 11.650 de morti din cauza armelor de foc in SUA in 2017
Internetul in slujba lui Putin:
Rusia planuieste cenzurarea retelelor sociale si aplicatiilor de mesagerie, cu un an inainte de prezidentiale
Motivarea hotararii CSM de avizare negativa a proiectului legilor justitiei:
Nesocoteste garantii fundamentale pentru functionarea sistemului judiciar si contravine dispozitiilor constitutionale
Liviu Dragnea a ajuns in fata instantei supreme.
Mai multi protestatari i-au intins catuse
Ionut Misa, despre cresterea preturilor la carburanti:
Eu circul mai mult cu soferul. Obiectivul meu este sa urmaresc politicile fiscale, nu sa urmaresc preturile la pompa
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat marti la 1.80%,
maximul ultimilor trei ani
BNR mentine nivelul dobanzii cheie,
dar ingusteaza coridorul dintre facilitatea de credit si de depozit, dand semnalul ieftinirii creditelor
Ministrul Mediului: Gandim o taxa de poluare pentru masinile cu norma de poluare mica si emisii mari de bioxid de carbon
Ce criterii sunt avute in vedere: capacitatea cilindrica, norma de poluare si emisiile
Horoscopul zilei de 410.2017
Bancul zilei: Raiul… românesc
Protectorul impostorului Ionică Nechifor reales şeful Secţiei zootehnie la ASAS
Ioan Rotundu
Noile manifestări dictatoriale ale directoarei Cornelia Vatavu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă