Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16588
De la 07 Ianuarie 2003
122876655
Scumpirile de la 1 aprilie:

Lista produselor pentru care vom plăti mai mult începând de marţi

  • 31 March 2014, 23:00
Romanii vor plati de marti, 1 aprilie, cu 0,41 lei mai mult pentru litrul de carburant de la pompa, vor cumpara un pachet de tigari mai scump cu 0,3-0,5 lei, iar pretul gazelor naturale va fi mai mare cu 2% pentru consumatorii casnici, relateaza Mediafax. Majorarea accizei pentru carburanti, de 7 eurocenti pe litru, intra marti in vigoare, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimarilor Ministerului Finantelor.
Astfel, acciza la benzina cu plumb va fi majorata de la 547 euro/tona la 637,9 euro/tona, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 de litri. Acciza la benzina fara plumb va urca de la 467 euro/tona la 557,91 euro/tona, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi ridicata de la 391 euro/tona la 473,85 euro/tona, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri.
Pentru kerosen, acciza va fi majorata de la 469,89 euro/tona la 557,39 euro/tona, respectiv de la 375,91 euro/1.000 litri la 445,91 euro/1.000 de litri.
Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.
Reprezentantii Rompetrol si ai Petrom estimau, in februarie, ca majorarea accizei va determina scaderea vanzarilor de benzina si motorina cu 1%-3% in primele trei luni de la aplicarea acestei modificari, dupa care consumatorii ar urma sa se obisnuiasca si sa revina la consumul anterior.
Transportatorii corecti, care isi desfasoara activitatea legal, vor beneficia de o restituire de 4 centi din cei 7 centi, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, a declarat duminica premierul Victor Ponta. El a precizat ca actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat miercuri de Guvern.
Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) a comunicat anterior ca recuperarea unei parti din acciza pentru carburanti platita de transportatori trebuie sa se faca intr-un mod simplu si eficient, urmarind modelul taxei pe valoarea adaugata (TVA). Transportatorii sustin ca prin metoda propusa de ei atat statul, cat si firmele din domeniu pot avea o evidenta clara a sumelor care fac obiectul returnarii. "Procentul pe care FORT il sustine este corespondent procentelor utilizate in alte tari ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta procentul utilizat in Italia, si anume 210 euro raportat unei cantitati de 1.000 de litri de carburant", se mentiona in comunicat.
Initial, Guvernul intentiona sa aplice acciza de 7 eurocenti la inceputul anului, modificarea fiind insa amanata pentru 1 aprilie.
Aceasta masura a generat controverse aprinse intre premier si presedintele Traian Basescu, acesta din urma refuzand sa promulge bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si sa semneze memorandumul cu Fondul Monetar International (FMI), document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de finantatorul extern. Ulterior, dupa diverse variante discutate si negociate, prim-ministrul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei la benzina si motorina, iar seful statului a acceptat sa promulge bugetul in aceste conditii.
Presedintele a aprobat la inceputul lui martie memorandumul pentru semnarea scrisorii cu FMI, care a incheiat prima misiune a Fondului din acest an (derulata la sfarsitul lunii ianuarie), dupa indelungi dispute cu premierul, conditionand ca in document sa nu apara acciza pe combustibil si celebra "electorata".
Pe de alta parte, pretul gazelor naturale se va scumpi marti cu 2% pentru consumatorii casnici. Vestea buna este ca autoritatile nu au in vedere o crestere a pretului la energie electrica.
Guvernul a adoptat miercuri ordonanta care mentine pretul de referinta la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie si hotararea care stabileste volumul de energie regenerabila subventionata.
Premierul anuntase luni ca taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminata, iar pretul de referinta la gaze pe piata libera pentru consumatorii industriali va fi cel din ianuarie 2014, in timp ce pentru consumatorii casnici va creste cu 2%. "La gaze, de la 1 aprilie pretul pentru consumatorii casnici, in baza calendarului negociat de fostul guvern si aplicat de noi, va creste cu 2%, in schimb pentru toti cei aflati pe piata libera pretul de referinta va fi cel de la 1 ianuarie 2014", a spus Ponta. Potrivit calendarului de eliminare a preturilor reglementate, pretul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici urma sa creasca cu 5% de la 1 aprilie.
Taxa de cogenerare este incasata de companiile care produc simultan energie electrica si termica si este platita de orice consumator. Taxa se aplica in intervalul 2011-2023, iar ponderea ei in facturi este de 2-3%.
Romanii vor plati mai mult si pentru tigari de la 1 aprilie, astfel ca un pachet va costa cu 30-50 de bani in plus, odata cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro/1.000 tigarete si a accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti pe litru, potrivit unor estimari din piata.
Nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 tigarete, fata de 56,71 euro/1.000 de tigarete in prezent.
Acciza ad valorem va scadea usor, de la 19% la 18%, iar acciza minima pentru perioada 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de tigarete, fata de 79 euro/1.000 de tigarete in momentul de fata.
"Se observa o scadere a procentului accizei ad valorem, raportata la pretul de vanzare cu amanuntul si o crestere a nivelului accizei specifice - componenta fixa a accizei totale, ceea ce este in concordanta cu principiul consolidarii fiscale, fapt care asigura un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat si fix, indiferent de pret", arata nota de fundamentare atasata proiectului de Hotarare de Guvern privind cresterea accizelor.
O astfel de masura impacteaza cu precadere asupra tigarilor mai ieftine si actioneaza in directia apropierii preturilor spre cele din categoria premium.
Pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul (WAP) aferent anului trecut este de 12,9508 lei/pachet, respectiv 2,7334 euro/pachet (136,67 euro/1.000 tigarete). La inceputul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu 4,77%, intrucat Guvernul a decis sa aplice rata medie anuala a inflatiei calculata in septembrie peste nivelul de curs din 2012.
Tot de la 1 aprilie operatorii telecom vor practica tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut in cazul telefoniei mobile si de la 0,67 la 0,14 eurocenti/minut pentru telefonia fixa.
Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor in alta retea, sunt platite intre operatori pentru convorbirile clientilor in afara retelei la care sunt abonati sau au cartela prepaid. Acest pret se regaseste in tariful perceput clientului care initiaza apelul.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor in urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene
Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Pască fără aluat
Bancul zilei: Uadul românesc
Victoria Nuland: Relaţiile dintre Republica Moldova şi SUA nu au mai fost vreodată atât de intense
Şoferii vor merge anual cu 1.100 km mai puţin după introducerea accizei, dacă îşi păstrează bugetul
Germania se arată pregătită să înceapă zboruri de patrulare deasupra Poloniei şi României
Codrut Seres, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica
Guvernul va aproba miercuri Ordonanţa care le permite transportatorilor să recupereze 4 eurocenţi din 7 , cat e acciza.
"Victor Viorel, îţi spun de acum: 'Or să primească Finanţele camioane de facturi pentru oameni care nu au alimentat niciodată'"
Dacă Ponta nu înţelege de unde poate reduce cheltuieli, sânt gata să-i arat în 30 de minute
Alune americane
Primăria Botoşani: Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi
VW declarat furat din Spania depistat în trafic la Botoşani
Aproape 400 situaţii de urgenţă înlăturate cu ajutorul pompierilor voluntari
O fi bun de leac contra prostiei?
Ioan Rotundu
Gafa lui Florin Ţurcanu, costisitoare politic
Ioan Rotundu
Vladimir Putin denunţă blocada impusă Transnistriei
într-o convorbire cu Angela Merkel
Botoşani: Primarul Porttariuc cheltuie banul public pe evenimente de para-ndărăt
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog