Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1244
De la 07 Ianuarie 2003
106282016

Scutirea de acciza pentru carburantii "masinilor verzi",

  • stimulent momentan nefunctional: Proprietarii platesc carburantii cu accize, desi sunt scutiti de lege
  • 30 May 2017, 23:00
Proprietarii de masini hibride ar trebui sa plateasca un pret redus cu circa 40% la cumpararea de carburanti, avand in vedere ca, potrivit Codului fiscal, pot beneficia de scutirea de accize. In practica, insa, facilitatea nu este functionala pentru ca lipsesc normele si procedurile legale necesare.
Achizitia de autovehicule "verzi" este incurajata prin diverse stimulente fiscale si politici guvernamentale. Alaturi de Programul Rabla Plus care acorda o prima de 10 mii euro pentru masinile electrice si hibride, Codul fiscal prevede o reducere substantiala de 50% a impozitului local datorat primariilor pentru autovehiculele hibride si scutirea de impozit pentru cele actionate electric.
O alta facilitate prevazuta de Codul fiscal (la articolul 399 lit c) este scutirea de la plata accizelor pentru produsele energetice (benzine, motorine) folosite pentru productia de energie electrica.
Cu alte cuvinte, atata timp cat carburantii sunt folositi pentru a genera energie electrica necesara functionarii motorului electric al masinilor hibride, aceste cantitati ar trebui sa fie scutite de la plata accizelor. De exemplu, in cazul masinilor cu transmisii hibride unde doar motoarele electrice sunt conectate la rotile automobilului, motorul cu ardere interna actioneaza un generator electric care alimenteaza motoarele electrice prin intermediul conectorilor electrici, iar curentul produs alimenteaza motoarele electrice care actioneaza rotile.
Avand in vedere ca valoarea accizelor este in medie 2 lei pe litrul de benzina sau motorina, posesorii de autovehicule hibride ar putea plati, daca s-ar aplica scutirea, un pret redus de 2,7-3 lei pe litru, respectiv cu circa 40% mai mic decat in prezent.
Insa legislatia si practica actuala nu sunt inca pregatite sa ofere aceasta scutire. Nici normele de aplicare ale Codului fiscal, nici procedurile de administrare nu contin prevederi in acest sens, cum ar fi un mecanism de restituire a accizelor, asa cum exista pentru transportatori, de exemplu.
Autoritatile au fost preocupate in ultimii ani de politici care vizeaza protectia mediului, autovehiculele fiind una dintre principalele arii de interes, fie ca vorbim de programele Rabla, timbrul de mediu (taxa auto) etc. Evolutiile din piata auto arata ca aceste instrumente au inceput sa isi faca efectul. De exemplu, in primele patru luni din acest an, numarul masinilor electrice si hibride cumparate aproape s-a dublat comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Prin urmare, este posibil ca interesul sa creasca pe masura ce stimulentele sunt mai mari, de exemplu daca aceasta scutire de accize ar deveni functionala. Ea ar putea actiona coerent cu Programul Rabla si polticile similare din domeniu, insa ar trebui detaliata si prevazuta intr-un act normativ.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Filozofia lui Voltaire
Horoscopul zilei de 31.05.2017
Vesti bune pentru comerciantii din Cluj:
Primaria va elibera de la 1 iulie acorduri de functionare in format electronic
Angela Merkel continua ofensiva: Europa trebuie sa devina un actor diplomatic angajat
Un padurar din Maramures a fost batut rau de cei care taiau ilegal lemne.
Agresorii i-au luat cheile de la masina si arma, tragand doua focuri spre el
Industria de software si servicii IT din Romania va depasi pragul de 4 miliarde euro in 2017
Trump ii raspunde lui Merkel: Germania cheltuieste mult prea putin cu armata si cu NATO
si are un surplus comercial masiv. Situatia se va schimba
Bejinariu (PSD), scapat de urmarirea penala.
Deputatii au respins cererea DNA/ USR si PNL: Parlamentul nu este instanta de judecata
Scandalul "Oaia ca brand de tara pentru Romania":
ministrul Turismului spune ca vrea sa foloseasca simbolul Mioritei ca sa atraga turistii romani, nu sa inlocuiasca actuala frunza
Petre Daea: Oaia este o statuie vie
Langa oaie gasesti o frunza, langa frunza nu poti sa gasesti o oaie
Gorbăneşti: Colina de asfalt şi dovada lucrului prost făcut
Ioan Rotundu
Blocul devalizat, viceprimarul şi preotul satului Buhăceni
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă