Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27271
De la 07 Ianuarie 2003
111037636

Se cam strânge şurubul cu pensionarea anticipată

  • 17 September 2008, 23:00
Doar câteva sute de botoşăneni au ales în acest an să se pensioneze anticipat. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii (CJP), în Botoşani numărul persoanelor care aleg pensionarea anticipată sau anticipată parţial este destul de mic comparativ cu restul judeţelor ţării. Asta pentru că salariile pe care le obţin botoşănenii în timpul activităţii sunt mai mici decât în restul ţării şi puţini îşi permit să renunţe la câţiva ani de muncă, ani ce le-ar aduce creşterea punctajului la pensie.
În plus, pensionarea anticipată parţial înseamnă diminuarea pensiilor, şi aşa mici, cu până la 30%, penalităţi ce sunt menţinute până ce persoana respectivă atinge vârsta la care ar fi trebuit să se pensioneze de drept. Reprezentanţii Casei de Pensii Botoşani susţin că este posibil ca pensionarea anticipată parţial să fie descurajată de guvernanţi şi mai mult. Printre variantele luate în discuţie de guvernanţi privind modificarea penalităţilor pentru pensionarea anticipată este şi aceea de a se aplica penalităţi la pensie pentru întreaga perioadă de plată a acesteia, nu doar până la atingerea vârstei standard de pensionare. O altă variantă luată în calcul este aceea de majorare a penalităţilor cu până la 50% din pensie pentru cei care aleg pensionarea anticipată parţial. Discuţiile privind modalităţile de stopare a pensionărilor anticipate sunt mai vechi şi probabil că vor fi puse în practică de Guvernul de după alegeri.
În Botoşani, incertitudinea păstrării locului de muncă şi teama că, la vârsta pe care o au, nu vor mai reuşi să se angajeze, le determină pe multe persoane ajunse aproape de pragul pensionării să solicite pensia înainte de atingerea vârstei standard. „În prezent, pensia anticipată o pot obţine persoanele care au peste stagiul complet de cotizare cel puţin 10 ani, dar care nu au mai mult de cinci ani până la atingerea vârstei standard de pensionare. Pentru pensia anticipată parţial este necesar ca solicitanţii să fi depăşit stagiul complet de cotizare cu până la zece ani”, precizează Gheorghe Livadaru, directorul casei de Pensii Botoşani. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ţurcanu a mai adus de la Guvern un purcoi de bani
Măcelarii s-au concurat la sânge în închirierea noilor boxe
Meşterii populari botoşăneni expun la Glodeni
Botoşănenii se simt bine şi viteji când sunt… beţi
Emoţii pentru cei care vor să devină vânători cu acte
Toamnă muzicală la Rapsozii Botoşanilor
Pro Democraţia ne va desluşi cum stă treaba cu uninominalul
Armata face noi angajări
Program Tele'M Botoşani joi, 18 septembrie
Comentariul comentariilor (CLXLIII)
(Ioan Rotundu)
Traseismul în politică
Petre Roman se înfruptă iarăşi din banii publici
Aurica Bojescu: respingem acest început de asimilare forţată prin şcoli
Troc mârşav PNL-PSD
Cea mai nouă fiţă: diamante din cenuşa celor decedaţi
800.000 euro din banii contribuabililor, risipiţi pe Mihaela Rădulescu
Lege pentru castrarea pedofililor
Horoscop
Cocoşul mămicii şi găinile tăticului
Majorarea pensiilor cere bani mulţi
Încă se mai fac verificări la subvenţiile pentru ovine şi bovine
Botoşăneni care au de plată mii de euro pentru spitalizări prin Europa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă