Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
27789
De la 07 Ianuarie 2003
73948194

Se poate şi fără religie în şcoală. Vezi cazul unei scoli private

  • 19 February 2014, 23:00
La noi in scoala nu se studiaza religia. Facem acest lucru cu respectarea Legii Educatiei Nationale, adica am inlocuit-o cu optionale precum ‘Filosofie pentru copii’ sau ‘Abilitati pentru viata’”.
Declaratia vine la Marcel Bartic, director educational pentru ciclul gimnazial la Little London, care a precizat pentru HotNews.ro: “Cred ca suntem singura scoala din zona Bucuresti-Ilfov care nu face Religie”. Cum se poate inlocui Religia la scoala? Legea Educatiei Nationale prevede ca parintele poate solicita in scris scolii ca elevul sa nu frecventeze orele de religie.
"Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala", prevede si nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005. HotNews.ro a lansat campania Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar!
Liliana Vasile, director educational pentru ciclul primar la scoala privata Little London, a declarat pentru HotNews.ro ca “decizia noastra impreuna cu parintii scolii a fost ca in locul orei de Religie sa avem un optional: Educatie pentru societate sau Filosofie pentru copii. A fost agreat de parinti acest optional, a fost aprobat de inspectorat, deci aceasta a fost alegerea noastra. Totusi, pentru ca ni se pare foarte important ca elevii sa cunoasca aspecte despre ortodocsi, despre catolici, despre musulmani, noi avem unitati in care studiem felul in care sarbatoresc ortodcsii, catolicii, musulmanii diversele sarbatori ale lor”.
“Cred ca suntem singura scoala din zona Bucuresti-Ilfov care nu face Religie. Politica noastra educationala incurajeaza la elevii nostri o gandire rationala, critica si totodata in masura sa ii ajute sa isi exploreze universul identitar, cultura din care fac parte, comunitatea, dar toate fara doza de dogmatism si rigiditate pe care o cunoastem cu totii”, a precizat Marcel Bartic.
Amintim ca HotNews.ro a lansat la finalul saptamanii trecute Campania Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar! Demersul vine ca urmare a numeroaselor plangeri din partea parintilor care doresc sa opteze ca elevii sa nu frecventeze cursurile de Religie de la scoala - posibilitate pusa la dispozitie chiar prin Legea Educatiei Nationale - dar care nu pot face acest lucru pentru ca orele de religie sunt intercalate intre alte ore si o parte dintre scoli nu le ofera elevilor nicio alternativa pentru ora respectiva.
Ce spune legea
Legea Educatiei Nationale prevede ca “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie”.
Tot Ministerul Educatiei reglementeaza si ceea ce se intampla cu elevul care nu frecventeaza ora de Religie, ca urmare a unei solicitari din partea parintilor. "Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala", prevede nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005.
Avand in vedere ca posibilitatea de a-ti retrage copilul de la Religie se loveste in unele scoli de refuzul sau de neputinta conducerii, HotNews.ro a propus urmatoarea solutie: scolile sa puna ora de religie la inceputul sau la sfarsitul programului, nu sa o intercaleze intre altele cum isi doreste biserica
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ungurească
Horoscopul zilei
Ucraina în pragul războiului civil. 5.000 de protestatari au preluat controlul asupra unor depozite de arme la Liov
ce vor face cei jumătate de milion de români din Ucraina?
Victor Ponta: Am vorbit cu Băsescu, mi-a zis că aşteaptă stabilitate
nu demisionez dacă PNL se retrage
Petrom a înregistrat în 2013 un profit net record de 4,82 miliarde de lei
Ce condiţii impune guvernul britanic imigranţilor
pentru accesul la beneficii sociale
Prognoza meteo pentru joi şi vineri
Ştiţi cui aparţine marca USD, la OSIM? Vărului regelui Cioabă!
Blaga îi cere lui Antonescu să susţină o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta
Victor Ponta a preluat interimar ministerul Finanţelor, iar Constantin Niţă - ministerul Economiei
OMV Petrom va plăti in 2014 intre 70 şi 100 milioane dolari pentru "taxa pe stâlp"
Deputatul PSD Vlad Cosma, urmărit penal pentru fapte de corupţie, pus sub control judiciar
Luni seara România va avea fie un guvern USL, fie un guvern USD
Traian Băsescu: Îi propun public premierului să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier, ar debloca lucrurile
nu ne mai putem juca de-a Guvernul
Traian Băsescu a cerut public demisia conducerii ASF
demisia ministrului Mariana Campeanu şi demisia secretarului de stat din Ministerul Educaţiei acuzat de plagiat
INVITAŢIE DE PARTICIPARE la licitaţie publică
Invitaţie la Teatrul Vasilache Botoşani
Gastronomie Bulgaria: Musaca de cartofi
Botoşani: Intrigi pe seama postului de manager la Teatrul „Mihai Eminescu”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă