Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23666
De la 07 Ianuarie 2003
122883733

Se pregătesc provocări ruseşti la Nistru

  • 29 September 2009, 23:00
„În ultimul timp, s-au activizat destul de mult structurile de forţă - miliţia şi ministerul de securitate transnistrean care, cu scopul de a impune localnicilor opinia că ar fi cazul să treacă sub jurisdicţie transnistreană. Ei fac agitaţie, formează grupuri de iniţiativă care, posibil, la timpul potrivit vor încerca să iniţieze desfăşurarea unor referendumuri. Nu este exclus, că pentru a eficientiza această propagandă, ei lansează zvonurile, potrivit cărora facilităţile de care se bucură locuitorii satelor din stânga Nistrului for fi anulate", a declarat Ion Leahu, membrul delegaţiei Chişinăului în Comisia Unificată de Control (CUC), citat de Info Prim Neo, preluata de Romanian Global News.
Autorităţile separatiste oferă pensii locuitorilor satelor din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicţia Chişinăului, care acceptă să depună cerere şi să obţină „cetăţenie transnistreană", a declarat pentru Info-Prim Neo, primarul satului Coşniţa, Alexandru Leşan. Bărbaţii pot primi pensie la 60 ani, femeile cu mai puţin de trei copii - la 55 ani, iar femeile cu trei copii sau mai mulţi - la 52 ani.
Membrul delegaţiei Chişinăului în Comisia Unificată de Control (CUC), Ion Leahu, spune că administraţia transnistreană nu a recunoscut niciodată satele din stânga Nistrului drept parte componentă a R. Moldova. Separtistii consideră că aceste teritorii sunt ocupate temporar.
Leahu consideră că situaţia respectivă este una foarte periculoasă. Inclusiv, în problema loturilor de pământ pe care le deţin locuitorii acestor sate pe malul stâng al Nistrului. El crede că autorităţile separatiste au permis anterior accesul la aceste terenuri, pentru că nu au avut potenţial suficient de ale gestiona ele însele. În prezent, însă, anumiţi agenţi economici precum „Kvint" şi „Evro-Agro-Lux" ar putea să-şi permită să investească în aceste terenuri.
„Posibil să le pună ţăranilor deja o altă condiţie - ori pierdeţi pământul, ori aderaţi la jurisdicţia transnistreană. Acum au posibilităţi financiare, astfel încât problema părăginirii loturilor de pământ decade. De exemplu „Kvint"-ul a plantat deja în raionul Dubăsari peste 500 hectare de vită-de-vie. „Evro-Agro-Lux" are plantaţii agricole destul de mari cu cartofi, cereale etc. Nu se exclude ca unii cetăţeni ruşi bogaţi să fie interesaţi şi ei în a cumpăra aici terenuri de pământ", a declarat delegatul moldovean. El mai spune că reprezentanţii Tiraspolului califică schimbarea guvernării de la Chişinău drept o situaţie politică instabilă şi declară direct că atât timp cât ea există, decizii importante în vederea soluţionării problemelor din zona de securitate nu se vor adopta. Mai mult decât atât, în ultima perioadă de timp, autorităţile separatiste declară că „suntem 2 state vecine şi orice soluţie trebuie să fie tratată anume prin prizma acestui deziderat".
„Ei nu consideră că Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova, precum prevede Acordul moldo-rus din 1992. Şi asta nu este unica prevedere a Acordului pe care o ignoră separatiştii. Săptămâna trecută ei au efectuat aplicaţii militare. Au ieşit de pe teritoriul unităţilor militare şi au efectuat trageri.
Mai mult decât atât, o obrăznicie care până acum nu a mai avut loc, ei au publicat în presă fotografii în care erau prezentate maşini de lansare a rachetelor şi tunuri care efectuau trageri. Ei deja nici nu mai ascund asemenea acţiuni. Acordul din 1992, în baza căruia se efectuiază operaţiunea de pacificare în zona de securitate, interzice orice mişcare a trupelor militare fără acordul CUC. Este interzisă formarea oricăror structuri militare şi chiar aflarea în zona de securitate a structurilor militare în afară de cele de pacificare", susţine Leahu.
La 1 decembrie 2009, expiră termenul contractelor încheiate între autorităţile secesioniste şi locuitorii satelor din stânga Nistrului, care facilitează accesul acestora la loturile de teren ai căror proprietari sunt. Administraţiile acestor sate au primit deja înştiinţare despre necesitatea prelungirii contractelor.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Din nou probleme pentru beneficiarii ajutoarelor alimentare
liste incomplete, oameni puşi pe drumuri
Lideri ai românilor din SUA se văd cu Traian Băsescu
SUA oferă Basarabiei un ajutor de 262 milioane de dolari
Comunicat de presă
Canotoarea de aur face zilnic mii de genoflexiuni îşi ajută familia la cosit
Program TELE'M, miercuri
Botoşanii vor avea parcuri moderne şi pietonale luxoase
primarul Flutur vrea să schimbe radical faţa municipiului reşedinţă de judeţ
A încercat să-şi fure copilul internat la Spitalul de Pediatrie
Premieră sâmbătă la Teatrul „Mihai Eminescu”
Centru de Integrare prin Terapie Ocupaţională pentru adulţii cu handicap
Micul tâlhar
Ce-a văzut Hrebenciuc la Golden Blitz
Ţâbu s-a pricopsit cu doi copii
Ţurcanu are gând de măritiş
Horoscop
Azi, în CJ, se dă lupta cea mare!
Ioan Rotundu
Lăcomia de viaţă a omului
Bruneto latino, plină de pasiune, vă invită la....
Majorarea salariului minim pe economie încă incertă
Se apropie alegerile, vin şi banii pentru spitale
Cei din învăţământ se mai codesc cu procesele
Din 5 octombrie, spitalele vor lucra „în regim de avarie”
Geanina Pintilie nu se dă bătută şi a chemat CAS în judecată
Şeful PDL Truşeşti, băgat după gratii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog