Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Publicitate
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16536
De la 07 Ianuarie 2003
122876603

Se simplifică acordarea cetăţeniei române

  • 7 November 2008, 23:00
Sub presiunea proceselor intentate si a numeroaselor luari de pozitie a ONG-urilor preocupate de soarta romanilor din afara frontierelor, Guvernul a modificat prin Ordonanta de Urgenta, Legea cetateniei romane nr. 21/1991. Chiar daca modificarile nu sunt cele asteptate, actul normativ clarifica si reglementeaza o serie de aspecte privind procedurile de dobandire sau renuntare la cetatenia romana, respectiv solutiile pronuntate prin hotarari definitive si irevocabile in materia cetateniei, transmite Romanian Global News. Cele mai importante modificari propuse de actul normativ vizeaza:1.
Eficientizarea procedurii de acordare si pierdere a cetateniei romane, cu precadere sub aspectul simplificarii acesteia si celeritatii solutionarii cererilor (modificarea art. 14 si art. 30 din Legea nr. 21/1991). in acest sens, proiectul propune eliminarea publicarii extrasului cererii de acordare sau redobandire a cetateniei romane ori de renuntare la aceasta in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.In prezent, aceasta etapa a procedurii nu se justifica, avand in vedere ca:
- pe de o parte aprecierile privind indeplinirea conditiilor pentru a fi cetatean roman nu pot fi facuta de persoanele fizice- pe de alta parte, Comisia pentru cetatenie are posibilitatea ca ori de cate ori constata necesitatea audierii unor persoane care ar putea da informatii utile in vederea solutionarii cererii, dispune citarea acestora.De asemenea, publicarea extrasului cererii de acordare sau redobandire a cetateniei romane ori de renuntare la aceasta nu se justifica nici in ceea ce priveste opozabilitatea fata de autoritatile cu competente in aceasta materie intrucat Comisia pentru cetatenie are obligatia, iar nu facultatea, de a le solicita relatii atat cu privire la indeplinirea conditiilor de acordare sau redobandire a cetateniei, cat si cu privire la indeplinirea conditiilor de renuntare la cetatenie si retragerea acesteia.
2. Reglementarea legislativa a unor solutii pronuntate de catre instanta de judecata in materie de cetatenie. in prezent, exista hotarari judecatoresti definitive si irevocabile referitoare la acordarea cetateniei descendentilor fostilor cetateni romani, obligatorii pentru statul roman. De aceea, prevederile legii 21/1991 au fost modificate, avand in vedere, pe de o parte, iminenta unor noi actiuni in instanta, iar pe de alta parte, lipsa unui temei legal in baza caruia statul roman sa acorde cetatenia romana in situatiile care fac obiectul hotararilor judecatoresti. Potrivit noilor prevederi, cetatenia romana se poate acorda si persoanelor care au pierdut aceasta cetatenie, precum si descendentilor acestora pana la gradul 2 inclusiv, si care cere redobandirea ei, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc in mod corespunzator o serie de conditii prevazute de lege (au 18 ani, dovedesc, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, au asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor; nu au fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman).
3. Clarificarea unor aspecte care tin de protejarea intereselor legitime ale minorilor. in prezent, din practica, reiese nevoia clarificarii situatiei minorilor care, desi au dobandit cetatenia romana in conditiile Legii nr. 21/1991, nu au fost inclusi in certificatul de cetatenie al parintelui sau nu li s-a eliberat certificat de cetatenie. in aceasta situatie, conform proiectului, parintii sau, dupa caz, parintele, cetateni romani, pot solicita transcrierea sau inscrierea in registrele de stare civila romane a certificatelor sau extraselor de stare civila eliberate de autoritatile straine, in conditiile Legii 119/1996.4. De asemenea, dupa modelul dreptului comparat, au fost completate situatiile in care cetatenia romana poate fi acordata prin reducerea termenelor procedurale. Astfel, in aceasta categorie vor intra, pe langa personalitatile recunoscute pe plan international, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, respectiv persoanele care au dobandit statutul de refugiat obtinut potrivit prevederilor legale in vigoare.In plus, situatia din reglementarea actuala potrivit careia procedura este simplificata si in cazul solicitantilor care au investit in Romania sume care depasesc 500.000 Euro a fost modificata, in sensul ca dispozitiile favorabile vor fi aplicate pentru investitii de peste 5.000.000 de Euro.
Masura se datoreaza faptului ca de la introducerea acestei prevederi (2003) si pana in prezent realitatile economice determina o reconsiderare a solutiei de acordare a cetateniei romane, prin reducerea perioadei de solutionare a cererii.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXXXV)
(Ioan Rotundu)
Loto – ţeapă naţională
Horoscop
Regretele femeii la vârsta de 80 de ani
Mai mult adevăr, mai multă dreptate!
Câştigă tot mai mulţi susţinători!
Conduce detaşat în colegiul său
„Ceauşescu, Băsescu şi invers”
sau ce mai comentează românii din SUA pe blogul lui Rotundu
Comunicat de presă E.ON Moldova Distribuţie
Sărbătoare religioasă în Dumbrava Sibiului: Hramul Bisericii din Bezded
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi de Biserică
De la ruşi vine “schimbarea” în România?
Balul Bobocilor la Liceul „Dimitrie Negreanu”
cine a fost sponsorul concursului de Miss şi Mister?
Parteneriat româno – ucrainean în domeniul gospodăririi apelor de frontieră
Patimile politice dezumanizează: Flutur şi Conţac îşi aruncă vorbe grele
O secătură de politicianist profitoare, aflată acum pe post de cărător de geantă
Indirect, PDL-ul declară că-l va susţine pe Ciubotaru
Edilii vor să obţină bani pentru echipamente IT de la Uniunea Europeană
Elegant şi politicos, senatorul Vasilescu declară că nu părăseşte Botoşanii
el promite organizarea şi în continuare a activităţilor iniţiate
Cine-i mai tare-n sondaje: Flutur sau Oprişanu?
Deşi nu ne va mai fi senator, vrea ca Turul Ciclismului să treacă prin Botoşani
Prăjitura „Gelu Străjeru” a făcut furori
Medicamente care te slăbesc, dar şi te înnebunesc
Mai isteţi în negocieri, cei din Sănătate au renunţat la grevă
Cei din învăţământ ţin şi cu dinţii de grevă
Accident mortal de muncă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog