Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27536
De la 07 Ianuarie 2003
122913185

Secretar de stat din Educaţie acuzat de plagiat

  • 5 February 2014, 23:00
"Ca urmare a semnalarii in mass-media a suspiciunii de plagiat in privinta lucrarii de disertatie a doamnei Stefania Duminica, Universitatea din Bucuresti a demarat procedurile interne de analiza a acestui caz", a anuntat Universitatea din Bucuresti intr-un scurt comunicat remis HotNews.ro. Decizia Universitatii vine dupa ce jurnalistul Robert Turcescu a prezentat in emisiunea sa de marti seara documente potrivit carora Stefania Duminica, secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale pentru invatamantul preuniversitar, ar fi publicat in 2012 o lucrare de masterat copiata dupa o disertatie realizata in 2008 de un alt masterand.
Secretarul de stat a refuzat sa ofere un punct de vedere, iar ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat ca printr-un sms trimis in timpul emisiunii ca va convoca astazi dimineata, la minister, o sedinta pentru a analiza situatia. Reprezentantii ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca sedinta la care a participat si secretarul de stat Stefania Duminica a avut loc miercuri, 5 februarie, in jurul orei 9-10, fara a comunica si rezultatul discutiilor.
Conform documentelor prezentate de Robert Turcescu, coordonatorul lucrarii de disertatie semnate de Voicu (Duminica) Vasilica Stefania in 2012 este profesor universitar doctor Logofatu Michaela. Lucrarea este la Universitatea din Bucuresti, departamentul CREDIS (Departamentul de Invatamant la Distanta), Master - Tehnologia Informatiei si a Comunicarii in Educatie, se arata in document. Potrivit declaratiei de avere din 2013, Logofatu Filofteia Michaela s-a pensionat in martie 2012 si de atunci este cadru didactic asociat al Universitatii din Bucuresti, la plata cu ora. De asemenea, este membru fondator si membru in consiliul director al Asociatiei CREDIS.
Disertatia initiala apartine unei doamne care a elaborat lucrarea in 2008 la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic - Studii Postuniversitare de Specializare in Informatica, iar numele disertatiei este "Pagini WEB in prezentarea elementelor de geografie a Romaniei in ciclul primar", sustine Robert Turcescu.
Potrivit acestuia, in afara primelor 8 pagini, restul lucrarii de peste 100 de pagini semnate de secretarul de stat este "copy-paste" dupa cealalta disertatie; difera fonturile si asezarea in pagina.
Vasilica Stefania Duminica este secretar de stat pentru invatamant preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei Nationale. Aceasta a fost numita in functie in luna mai 2013, dupa ce fostul secretar de stat Stelian Fedorca a fost eliberat din functie cand Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat ca s-a aflat in stare de incompatibilitate.
Vasilica Stefania Duminica este lector la Departamentul de Formare a Profesorilor din cadrul Universitatii din Bucuresti (din 2008) si doctorand in cadrul aceleiasi universitati, in domeniul Stiintele educatiei, potrivit congresuleducatiei.ro
Amintim ca Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat si in cazul premierului Victor Ponta, acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat. Pe 20 iulie 2012 Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a decis ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Potrivit raportului Comisiei de Etica, "elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini" ale tezei de doctorat, teza care, potrivit comisiei, "incalca principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare".
Ministerul Educatiei a respins insa raportul Universitatii din Bucuresti si a avizat favorabil Hotararea Consiliul National de Etica (CNE) - aflat in subordinea MEN - care decisese ca premierul nu a plagiat. Asta desi Consiliul National de Etica, institutia care l-a exonerat pe Ponta de acuzatia de plagiat, a analizat cazul in afara legii. CNE a fost sesizat de Victor Ponta si de o persoana care nu si-a declinat profesia, in timp ce legea spune ca CNE trebuie sesizat de cineva din Universitatea Bucuresti.
Ce spune legea - care sunt sanctiunile care ar putea fi aplicate
Legea Educatiei Nationale prevede la articolul 130 ca "institutiile de invatamant superior adopta un cod de etica si deontologie profesionala universitara. Acesta face parte din Carta universitara si include obligatoriu:
(...)
c) masurile educationale, administrative si tehnice care se iau pentru garantarea originalitatii lucrarilor de licenta, master, doctorat, articolelor stiintifice sau a altor asemenea lucrari, precum si sanctiunile aferente".
Tot legea educatiei nationale prevede, la articolul 318, ca "sanctiunile care se pot aplica personalului didactic si de cercetare si personalului didactic si de cercetare auxiliar de catre comisia de etica universitara pentru incalcarea eticii universitare sau pentru abateri de la buna conduita in cercetarea stiintifica sunt urmatoarele:
a) avertisment scris;
b) diminuarea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si de control;
c) suspendarea, pe o perioada determinata de timp, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control, ca membru in comisii de doctorat, de master sau de licenta;
d) destituirea din functia de conducere din invatamant;
e) desfacerea disciplinara a contractului de munca."
Studentii doctoranzi care incalca etica universitara pot fi sanctionati de catre comisia de etica universitara cu avertisment scris, exmatricularea sau alte sanctiuni prevazute de Codul de etica.
Sanctiunile stabilite de comisia de etica si deontologie universitara sunt puse in aplicare de catre decan sau rector, dupa caz, in termen de 30 de zile de la stabilirea sanctiunilor, se arata in lege.
Codul de etica al Universitatii din Bucuresti prevede ca "respectarea proprietatii intelectuale si a drepturilor de autor este o obligatie profesionala ferma a tuturor membrilor comunitatii noastre academice. Incalcarea dovedita a acestei obligatii este o culpa grava si ea va fi sanctionata sever, cu pedepse ce pot merge pina la exmatriculare, demitere, intrerupere a colaborarii etc."
"In cazul angajatilor Universitatii din Bucuresti, cadre didactice, cercetatori, personal auxiliar, investigarea faptelor se va face de catre forurile de conducere respective (consilii ale facultatilor, consilii stiintifice ale institutelor, conducerea departamentelor etc.), care vor propune sanctiunile cuvenite. Comisia de etica al Universitatii din Bucuresti va evalua, la cererea acestora, posibila culpa morala implicata, si va decide, pe baza acestor analize, asupra sanctiunilor necesare", se mai arata in acest cod.
Agenţia de ştiri HotNews Lucian Medves, directorul IT al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, urmărit penal pentru un prejudiciu de peste 150.000 de euro Procurorii DNA au dispus efectuarea urmarii penale fata de Medves Istvan Lucian, acuzat ca in perioada ianuarie-aprilie 2010, cand era director al Directiei Sisteme Informatice (DSI) in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ar fi intocmit o serie de acte intr-o procedura de achizitie de servicii de mentenanta si suport tehnic, in urma careia s-a produs un prejudiciu in sarcina CNAS si caselor judetene in valoare de peste 150.000 euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea Siveco Romania.
Iata mai jos comunicatul DNA transmis miercuri, 5 februarie 2014:
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata MEDVES ISTVAN LUCIAN, la data faptelor director al Directiei Sisteme Informatice (DSI) in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sub aspectul savarsirii unei tentative la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata (2 acte materiale) si o infractiune de abuz in serviciu.
In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a organizat procedura de achizitie pentru 'servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP' (aplicatie informatica de management a resurselor). Licentele de exploatare a sistemului ERP fusesera achizitionate de la SC SIVECO ROMANIA SA in perioada 2003-2007.
Procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, intrucat in primele doua cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de oferta neconforma, fapt constatat de comisia de negociere in primul caz, respectiv opinia defavorabila exprimata de reprezentantul Ministerului Finantelor in cel de-al doilea.
Prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul CNAS si a caselor judetene, respectiv pentru un numar de 1.296 licente, fara a se tine seama de faptul ca nu toate aceste licente erau utilizate. Or, din datele obtinute pana in prezent, a rezultat ca cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu in sarcina CNAS si caselor judetene in valoare de peste 150.000 euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea SC SIVECO ROMANIA SA.
Concret, in calitate de director al Directiei Sisteme Informatice (DSI) in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), suspectul Medves Istvan Lucian a intocmit o serie de acte in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus mentionat.
In primele doua cazuri, actele de procedura au fost anulate, insa in al treilea caz, procedura a fost finalizata, achizitionandu-se mentenanta si pentru licente neutilizate la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Caselor judetene.
La data de 5 februarie 2014, suspectului MEDVES ISTVAN LUCIAN i s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 10 alin. 3 Cod de procedura penala. In cauza se efectueaza urmarirea penala si fata de o alta persoana, pentru acelasi tip de infractiuni, careia, pana in acest moment nu i-au fost aduse la cunostinta invinuirile. Raportat la acest din urma aspect, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Comunicatul DNA nu precizeaza daca suspectul Lucian Medves mai ocupa in prezent aceasta functie in cadrul CNAS. HotNews.ro nu a reusit pana acum sa-i contacteze pe oficialii CNAS.
Datele de pe site-ul CNAS arata insa ca cel putin la data de 15 noiembrie 2013, Lucian Medves ocupa aceeasi functie de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Plutonerul Luţă
Horoscopul zilei
Rusia va încercă să impună o atmosferă de haos pe malul drept al Nistrului
Listele PSD si PNL pentru alegerile europarlamentare
numele - surpriză de pe locurile eligibile
Victor Ponta: Firmele dinamice pot fi interesate de programul prin care statul suportă jumătate din cheltuielile salariale
Poliţiştii au propus neînceperea urmăririi penale faţă de învăţătoarea Dana Blându
E oficial: Mircea Dinescu va avea emisiuni si la TVR 1, si la TVR 2
posturi păstorite de fostul coleg de platou Stelian Tănase
Liberalii beau mai mult alcool decât conservatorii
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că urmează un “val” de cazuri de cancer
Guvernul ar putea aproba săptămâna viitoare proiectul de lege privind limitarea tranzacţiilor în numerar
Radu Mazăre, urmărit penal de DNA in 3 noi dosare privind retrocedări de terenuri
Cinci companii care operau pe piata tehnicii dentare, amendate pentru înţelegeri anticoncurentiale
Premierul Victor Ponta va participa la deschiderea Olimpiadei de iarna de la Soci
Uvertura Mall: Filmele pentru perioada 7 - 13 februarie 2014
Iubeşte câinii, dar măcelăriţi de vânători!
Ioan Rotundu
Botoşani: Teroriştii din fruntea Primăriei Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog