Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
3261
De la 07 Ianuarie 2003
76546878

Secretarii de primării nu mai vor să fie la cheremul primarilor

  • 23 July 2008, 23:00
Deşi vor fi luate în discuţii probleme capitale, care le-ar putea modifica radical statutul şi modul de lucru, secretarii unităţilor administrativ teritoriale din judeţ nu se înghesuie să participe la primul Congres Naţional al Asociaţiei Secretarilor de Primării, care se va desfăşura la Bucureşti în perioada 9-10 august, eveniment la care a confirmat participarea preşedintele României, Traian Băsescu. Până în prezent, se ştie cu siguranţă că la congres vor lua parte secretarii din Darabani, Flămânzi şi Stăuceni, fiind posibil ca şi alţi reprezentanţi ai primăriilor comunale şi orăşeneşti să confirme participarea pe ultima sută de metri.
Va fi analizat statutul secretarilor de primării şi modul de subordonare al acestora, o veritabilă poveste cu cântec al cărui apogeu a fost atins în anul 2006, când secretarii aflaţi până atunci în subordinea Prefecturilor, au fost trecuţi la primării. Mulţi secretari, după cum ne-au mărturisit unii din ei, au avut de atunci de suferit, devenind din funcţionari corecţi, desemnaţi cu aplicarea strictă a legilor, slujbaşi obligaţi să facă compromisuri, fie pentru a-şi păstra posturile, fie pentru a evita conflictele permanente cu conducerile primăriilor.
Se pare că această disfuncţionalitate în activitatea secretarilor de primării a fost creată de Asociaţia Generală a Primarilor din România, o organizaţie foarte puternică, care a luptat din greu ca secretarii să ajungă în subordinea primăriilor. „Secretarii erau singurii care puteau spune NU, căci nu erau simpli consultanţi, ca acum, ci angajaţi ai statului obligaţi să aplice legea. Semnătura lor pe un act era esenţială, putea avea consecinţe teribile, şi de aceea s-a încercat minimalizarea importanţei rolului lor”, crede unul dintre secretarii cu care am discutat.
Tocmai din această cauză, prezenţa masivă a secretarilor de primării la primul lor congres naţional trebuie să fie esenţială. „Se luptă pentru revenirea la vechile prevederi, unde primarul vine din partea cetăţenilor, vicele din partea consilierilor iar secretarul din partea statului. Ori dacă secretarul se subordonează primarului, dispare punctul trei, deci nu mai există o separare a puterilor în stat”, consideră acelaşi secretar.
La congres, vor fi discutate şi alte probleme importante, între care şi o inechitate flagrantă care contravine constituţiei. Dacă un secretar vrea să candideze la funcţia de primar, trebuie să-şi dea demisia din funcţie când, în mod normal, ar trebui să fie suspendat doar pe perioada alegerilor. „Practic, i se anulează dreptul de a fi ales, lucru valabil doar pentru debili sau pentru cei aflaţi în închisori. De aceea nu se înghesuie secretarii să candideze la primării, căci dacă nu sunt aleşi, îşi pierd postul, iar pentru a fi reangajaţi trebuie din nou să dea concurs, să o ia de la capăt, lucru care poate să dureze luni de zile, ca să nu mai punem problema recuperării salariilor. De aceea, la congres, se aşteaptă din partea fiecărui primar propuneri de îmbunătăţire a statutului şi activităţii, în vederea înaintării unui proiect de lege care să corecteze aceste anomalii”, ni s-a mai spus. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum l-a îmbogăţit Elodia pe Cioacă
Bancpost a furat din banii de alocaţie ai unui copilaş de 7 ani
Ardeleanul la maternitate
Horoscop
Anularea taxei locale pe ilumint public, la discreţia consilierilor
Ce veţi învăţa la cursurile Lamaze
Petrecere de lansare Gilmaro
Ieşire la grătar pentru românii din Baden
Unei centenare italience îi este dor de copilăria de la Castelul Peleş
Elevii români au obţinut patru medalii la Olimpiada Internaţională de Chimie
Rusia, un nou episod în abordarea relaţiilor internaţionale
Un român ne face să ne mândrim cu el în Italia
Instruiri pentru primarii nou aleşi în funcţie
Medicii au devenit, oficial, informatorii celor de la Protecţia Copilului
CAS pasează răspunderea medicilor de familie
Spitalul TBC se află la mâna judecătorilor
Comentariul comentariilor (CLII)
(Ioan Rotundu)
Poliţişti de frontieră urcaţi în grad de ziua lor
Universităţile Populare ar putea fi reactivate
ANFP i-a tras clapa lui Sorescu
Pompierii botoşăneni şi suceveni vor simula o luptă cu inundaţiile
Se dezleagă gura sacilor cu ajutoare UE
150.000 lei investiţi în pieţele botoşănene
Preşedintele Ţâbuleac îşi răsplăteşte clientela politică
numai că răsplata vine din banii publici şi nu ai PD-L
În căutare de donatori de sânge
Pachetul de servicii medicale gratuite va fi subţiat ca număr
Pe cine a mai tâmpit fumatul?!
Lup singuratic sau înconjurat de consilieri?
Ioan Rotundu
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă