Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15518
De la 07 Ianuarie 2003
122875585

Secretele crizei în care se scufundă trei partide

  • 15 December 2009, 23:00
Criza ia proporţii nu numai afară, ci şi în casele unor formaţiuni politice. Mai mult, dacă Republica Moldova, potrivit economiştilor, este aproape să atingă fundul recesiunii, trei partide - PCRM, PSD şi AMN - de abia au început să se scufunde.
Complotul oligarhiei de partid în PCR
În Partidul Comuniştilor, situaţia este mult mai complicată decât pare la suprafaţă. Dacă vom săpa puţin în adâncime, vom vedea că îndărătul răzvrătirii de la ultima plenară a Comitelui central al PCRM se ascunde, de fapt, o acută criză internă.
În fosta formaţiune de guvernământ, încrâncenarea împotriva lui Marian Lupu şi a unei înţelegeri cu AIE este alimentată de tânăra oligarhie de partid, reprezentată de Mark Tkaciuk, Grigori Petrenco şi Iurie Muntean. Aceştia radicalizează, cu bună ştiinţă, discursul comuniştilor. Însă nu de dragul alegerilor anticipate, după cum cred unii. Eventualul scrutin, pe care ar putea să-l provoace, nu constituie pentru ei un scop în sine, ci doar un mijloc pentru a-şi atinge obiectivul propus.
Ce se urmăreşte, de fapt? PCRM, la ora actuală, e un partid extrem de pestriţ, burduşit cu elemente conjuncturale sau chiar întâmplătoare, care s-au pomenit în tabăra comunistă din interese meschine. Acest conglomerat, doldora de corpuri alogene, a putut fi ţinut strâns în jurul lui Vladimir Voronin atâta timp cât formaţiunea s-a aflat la guvernare. Acum lucrurile s-au schimbat şi, în lipsa puterii politice, PCRM nu mai are un liant care ar cimenta partidul.
Noua situaţie comportă o sumedenie de riscuri. În condiţiile în care formaţiunea este foarte eterogenă, dezintegrarea ei ar putea să iasă de sub control. Mâna lui Voronin, altădată de fier, devine pe zi ce trece tot mai slabă. În această situaţie, comuniştii, asemenea cartofilor dintr-un sac plesnit pe la încheieturi, se pot împrăştia care încotro. Iată de ce „talibanii" pregătesc o masivă epurare. Sub acompaniamentul unei fanfare cu spirit războinic, ei pun la cale îndepărtarea din formaţiune a elementelor moderate sau accidentale.
Astfel, oligarhia de partid îşi propune consolidarea PCRM-ului în jurul unui nucleu dur. Dacă evoluează în această direcţie, comuniştii vor încremeni, neîndoios, pe extrema stângă a eşichierului politic.
Cine şi cui vinde brandul PSD
Este ciudată situaţia din Partidul Social-Democrat. Vârful formaţiunii, practic, s-a dezmembrat. Iurie Bolboceanu şi compania au bătut palma cu Marian Lupu şi afirmă că procesul de fuziune cu PD a demarat. Pe de altă parte, liderul PSD, Dumitru Braghiş susţine că nu se opune absorbţiei social-democraţilor de democraţi. Atâta doar că îşi doreşte ca unificarea să fie validată de partid, nu doar de unii dintre conducătorii acestuia.
Ciorovăiala suspectă din sânul PSD ridică cel puţin două întrebări. De ce atâta grabă? PD e pe val, iar social-democraţii, din contra, sunt la pământ. Partidul lui Marian Lupu şi Dumitru Diacov creşte fără suportul lui Braghiş şi Bolboceanu. De ce dar PD forţează o uşă deschisă? Şi a doua întrebare. Ce au de împărţit oare Bolboceanu şi Braghiş dacă ambii spun că n-au nimic împotriva unirii cu PD? Am impresia că se dispută brandul PSD. Aristocraţia de partid, pare-se, vrea să-l comercializeze cât mai profitabil cu putinţă.
În acelaşi timp, PD-ului îi convine să scoată din circuit PSD-ul pentru a netezi drumul unui nou partid de stânga. Acesta va fi format, probabil, de Vladimir Ţurcan şi alţi disidenţi din PCRM. Dezintegrarea fostei formaţiuni de guvernământ, fărâmiţarea lui în mai multe grupări, va întări, neîndoios, Partidul Democrat, care astfel va putea paşte nestingherit pe păşunile grase ale comuniştilor.
Criză de timp în AMN
Cât priveşte scandalul din Alianţa „Moldova Noastră", acesta este generat de criza de timp în care se află partidul. AMN n-a învăţat lecţia alegerilor locale din 2007. Formaţiunea lui Serafim Urechean s-a clasat acum doi ani şi ceva pe locul întâi între partidele de opoziţie. Euforia succesului i-a împiedicat pe fruntaşii AMN să remarce tendinţele noi de pe scena politică. Or, s-a văzut clar că electoratul, mai cu seamă cel din Chişinău, optează pentru oameni şi partide noi, pentru modernizarea clasei politice.
PL şi PLDM au răspuns cu brio aşteptărilor alegătorilor. Nu însă şi formaţiunea lui Serafim Urechean, care, pur şi simplu, a rămas de căruţă.
În actualele împrejurări, doar o schimbare a liderului este insuficientă. O simplă înlocuire a lui Urechean cu Untilă nu va aduce partidul pe linia de plutire. Se impune o primenire şi o renovare substanţială. Dacă nu purcede la o reformare grabnică, AMN riscă să dispară din actualitatea politică moldovenească.
Petru Bogatu, Jurnal.md
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Întreaga populaţie va fi vacinată contra gripei noi
Moş Crăciun aduce bani celor din învăţământ
Profesori cu interdicţie în comisiile de examene la Bac
Mort de beat pe drumul public
Zeci de activităţi desfăşurate la Flămânzi
în cadrul proiectului „Pledoarie pentru hrana trupului, minţii şi sufletului"
I-a perforat intestinele din bătaie
În graţiile lui Crin Antonescu
Educatoarea Lupaşcu îl vrea „externalizat” pe Eminescu
deocamdată nu ştie cum, dar va studia problema la faţa locului
Românul şi căciula
Lăcomia preotului Haras
De ce nu poate fi Antonescu premier
Ioan Rotundu
Budincă de varză cu carnat şi mămăliguţă
Rămâne cu i-a zis Iliescu
Horoscop
Politicieni unu şi unu...
Inconfundabila Udrea
Comunicat de presă E.ON Gaz
Flămânzean citat printre „instigatorii” evenimentelor din 14 decembrie 1989, de la Iaşi
Din zicerile Părintelui Arsenie Boca – despre spovedanie şi taina împărtăşirii
Cine declanşează războaie religioase la Chişinău?
Bătrână salvată de pompieri din propriul apartament
Casă incendiată de un coş de fum neptrotejat termic
Preţurile şcolilor de şoferi vor exploda de la începutul anului viitor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog