Distilate de bază
Armagnac
Distilat din vin produs în Franţa, in regiunea Midi-Pyrenees, departamentul Gers, parţial în departamentul Tarn-et-Garonne şi parţial în Haute-Garonne. Acest vast teritoriu se împarte în trei zone de producţie. Prima este cea care produce aşa-numitul Bas-Armagnac, sortimentul cel mai frecvent folosit în Occident, şi are în cuprinsul său zona cea mai preţuită, Grand-Bas. Acest sortiment şi subsortimentul respectiv reprezintă elita acestui preţios distilat, cu rachiuri foarte fine şi parfumate. În a doua zonă, numită Tenareze şi situată mai în centrul ţării decât cea dinainte, se produc sortimente de ţuică parfumate şi dense. A treia, cea mai întinsă, situată în sud, este Haut-Armagnac, unde se produc distilate mai puţin preţioase, dar mai agresive, destinate utilizării în producţia de lichioruri sau ca rachiu pentru conservarea fructelor în alcool. În funcţie de zona de producţie şi de timpul de învechire a distilatului, pe eticheta de comercializare a produsului există diferite menţiuni: Trois Etoiles, Coronnes, Monopole, Selection de Luxe, când rachiul este vechi de cel puţin 3 ani; V.O., V.S.O.P., când rachiul este vechi de cel puţin 5 ani; Extra, Hors dge, Napoleon, Vieille Reserve, X.O., când produsul depăşeşte 5 ani (10, 15, 20 etc). Tot pe etichete poate fi menţionată amestecarea unor distilate cu vechime diferită: în aceste cazuri, denumirea folosită se referă la rachiul cu vechimea cea mai mică. (Va urma)