Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10561
De la 07 Ianuarie 2003
122896210

Secretul cefei la grătar

  • 20 July 2006, 23:00
Ceafa făcută pe grătar îşi are delicateţea ei. Totul depinde de priceperea noastră, care porneşte din hala de carne. Aici avem a ne lupta cu măcelarul, care va căutat pe orice cale să ne înşele. De exemplu, când vine vorba de ceafă, el ne va oferi două sortimente: ceafă grea şi… ceafă uşoară. Preţul este acelaşi, dar ceafa grea va avea mai mult os. În schimb, pentru grătar, recomandată este ceafa uşoară. Fiind vară, trebuie să mai fim atenţi şi la culoarea cărnii. De va fi întunecată şi mată, înseamnă că avem în faţă carne expusă de mai mult timp, oxidată şi cu risc de a prinde mirosul de intrare în putrefacţie. Să cumpărăm din cea rozie la culoare, veselă şi nefibroasă, adică de porc tânăr. Să mai fie ceafa şi potrivit de grasă, dar nu cu zgârciuri, că se vor întări pe grătar.
Ajunşi acasă, pregătim ceafa pentru grătar. Scoatem osul, eventual mai lăsăm ceva carne pe el, pentru un borş ţărănesc. Carnea o tăiem felii, groase de 1,5 sau chiar 2 cm. N-o batem în nici un fel, pentru că am masacra fibra şi am pierde ce-i mai bun la ea: sucul din interior.
- Staţi! Lăsaţi sarea acolo unde-i locul. Pe carnea feliată nu punem nici un condiment. Sarea întăreşte carnea, când se pune pe grătar.
După ce-am aprins grătarul, recomandat ar fi foc de cărbune dar merge şi lemn esenţă tare, aşteptăm ca gratiile să se înfierbânte bine. A sosit momentul să punem ceafa feliată pe grătar. Ea va prinde o pojghiţă, care va menţine tot sucul în interior. O întoarcem de câteva ori, fiind atenţia să nu ia foc de la grăsimea care se scurge, de aceea, lângă grătar s-avem din timp un vas sau o sticlă cu apă. Când sucul este limpede, adică şi-a pierdut culoarea rozie, ceafa este gata. Se pune în castron, o sărăm după gust şi… cel mai flămând, dar şi îndrăzneţ, se va părpăli la degete, luând-o şi aşezând-o pe-o felie de pâine. Se poate presura pe ea piper sau se poate servi cu mujdei de usturoi. Dacă suntem la câmp, merge şi cu usturoiul curăţat căţei. Ceafa se va servi câtu-i caldă. Răcită, îşi pierde din calităţile gustative.
- Nu uitaţi berea! Ar fi o catastrofă să mâncaţi ceafă la grătar şi să beţi apă plată.
S-aveţi poftă!
Lucullus

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CXVII)
(Ioan Rotundu)
Badea Ion şi vinul popesc
Horoscop
O povară numită poliţia comunitară
Ioan Rotundu
Declaraţie de presă
COMUNICAT DE PRESA
Giganţii Internetului încalcă drepturile omului
Mai sunt puţine maşini de dat…
Reclame în locuri neobişnuite
Monştrii Castelului Bran au medalia de aur
Disidenta Mona Muscă a semnat pentru retragerea trupelor
Liberalii îl atacă pe Băsescu pe tema Irakului în Piaţa Universităţii
Stolojan nu a fost niciodată cu adevărat liberal
Salarizarea funcţionarilor publici va fi reglementată printr-o lege specială
Maxim cinci milioane de lei/lună ajutor dat celor care angajează absolvenţi
Primăriile, invitate să dezvolte servicii sociale cu bani europeni
Peste 120 de profesori au luat sub nota 5 la titularizare
Poliţiştii ameninţă că se plâng la CEDO, dacă nu li se respectă drepturile
Sute de credincioşi l-au cinstit pe Sfântul Ilie
Controale privind securitatea şi sănătatea în muncă
Cupa Ştefan Luchian la a XII-a ediţie
Alo, 112- mi-am pierdut portmoneul
Prefect chemat în judecată pentru calomnie
O Dacie a pus la pământ 14 stâlpi de electricitate
La facultate fără examen
Biserică profanată
Fostul preşedinte PNL este invitat, sâmbătă, la o nuntă în Botoşani
Lovitură politică dată cu elicopterul
Becali a venit special la Botoşani pentru a-l numi pe Ciuştea şef
Refacerea infrastructurii amânată pentru 2007
CL Botoşani nu mai vrea taximetrie sezonieră
Retrocedarea imobilelor dă bătăi de cap primarilor
Cinci tineri din Botoşani se vor iniţia în tainele francofoniei
Venit să cucerească PRM-ul, Becali s-a ales cu PP-ul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog