Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Remember
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20004
De la 07 Ianuarie 2003
122880071

Secretul de 30 de ani al primarului ieşean Nechita, dorohoian la origine

  • el a fost informatorul Securităţii cu numele de cod
  • 1 April 2009, 23:00
CNSAS a cerut verificări suplimentare pentru Gheorghe Nichita, cu angajament, dar fără note CNSAS a cerut săptămâna trecută instituţiilor care deţin arhive să caute microfilmele dintr-un dosar de reţea în care figurează primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, Colegiul dorind să afle dacă acesta a dat note, în condiţiile în care, potrivit unor surse, are un angajament semnat.
Potrivit unor surse din instituţie, întrucât nu s-au găsit note semnate de actualul primar PSD al Iaşiului, Gheorghe Nichita, Colegiul a dispus săptămâna trecută completarea verificărilor prin solicitarea de la servicii a microfilmelor dosarului respectiv.
Discutarea cazului Nichita şi a altora în situaţia lui a fost un nou prilej pentru unii membri ai Colegiului de a-i acuza pe ceilalţi că tergiversează eliberarea adeverinţelor pentru candidaţii la locale. Mai precis, unii membri au cerut ca lui Nichita şi celorlalţi candidaţi la locale să li se dea adeverinţă de necolaborare până la sfârşitul campaniei, dar în preambulul adeverinţei să se insereze informaţiile suplimentare găsite de CNSAS precum că figurează în dosare de reţea şi au angajament. Pentru aceşti membri ai Colegiului, preambulul este interpretat ca un semnal pe care instituţia trebuie să-l transmită alegătorilor. "Deşi nu există indicii că a avut acţiuni împotriva drepturilor omului, oamenii trebuie să ştie că respectivul are angajament şi că ar fi putut fi colaborator. Din cauza preambulului adeverinţei, omul respectiv ar fi pierdut nişte voturi, însă prin amânare, o spălare pe termen scurt, dar suficientă ca respectivul să candideze liniştit, el câştigă aceste voturi", opinează un membru al Colegiului, dintre cei care doresc ca situaţia să se tranşeze până la data scrutinului. Pe numele lui Nechita nu a fost aşadar emisă o adeverinţă, ci au fost dispuse cercetări suplimentare, lucru confirmat "pe surse" şi de alţi membri ai Colegiului.
CNSAS a cerut microfilme pe data de 20 mai şi pentru dosarele altor candidaţi la locale, dar şi pentru un magistrat, mai spun sursele citate pentru NewsIn. Potrivit acestora, şi primarul localităţii Rucăr, Ionel Dulamă, PSD, se află în aceeaşi situaţie cu Nechita: cu angajament, fără note şi cu cerere de microfilme. Şi la magistratul Raus Pompei, preşedintele Judecătoriei Năsăud, se înregistrează aceeaşi problemă de amânare a verdictului şi de dispunere de verificări detaliate. Unii membri ai Colegiului îi acuză pe ceilalţi că s-au lăsat intimidaţi de toate aceste personaje şi de "puternicii care le stau în spate" şi au amânat emiterea adeverinţelor. Dincolo de disputele din instituţie pe acest subiect, cert este însă faptul că într-un comunicat al Colegiului, datat 20 mai, se informează că instituţia a dispus să ceară microfilme în cazul a patru persoane din categoriile: primari, viceprimari, consilieri judeţeni, consilieri în CGMB, consilieri locali, judecători şi magistaţi, avocaţi şi notari publici.
Pe de altă parte, unii membri ai CNSAS mai spun, sub anonimat, că unele adeverinţe pentru aleşi locali au fost eliberate recent tocmai din cauza temerii că aceste dispute din interiorul Colegiului vor fi dezvăluite presei. De exemplu, deşi cu o săptămână în urmă membri ai CNSAS spuneau oficial că şeful CJ Vrancea nu are adeverinţa de necolaborare redactată, luni pe site-ul instituţiei a apărut un asemenea document referitor la Marian Oprişan, datat 15 mai. Din preambulul adeverinţei reieşea că Oprişan, cu nume de cod "Renato", avea angajament semnat, dar că nu a dat note.
În aceeaşi situaţie cu Oprişan, cu adeverinţă de bună purtare, dar cu menţiunea existenţei unor dosare de reţea şi a angajamentelor, se află şi alţi aleşi locali înscrişi în cursa electorală. Într-o situaţie similară se află de exemplu, şi Trifan Mihai, PSD, vicepreşedinte CJ Dâmboviţa, care a primit şi el adeverinţă de necolaborare, deşi CNSAS i-a descoperit un dosar de reţea ce ar atesta o colaborare de câţiva ani, un nume conspirativ "Tătărăscu", dar nicio notă care să dovedească o presupusă colaborare. Într-o situaţie similară, cu adeverinţă de necolaborare şi fără probe suplimentare, se află şi Viorel Coifan, fost şef al INA, actualmente candidat din partea PNL la CJ Timiş, cu nume conspirativ "Virgil", care ar fi fost recrutat în 1989. Şi actualul vicepreşedintele CJ Sibiu, Iosif Moldovan, acum candidat din partea PC la şefia Consiliului, a primit adeverinţă de necolaborare cu fosta poliţie politică, dar CNSAS precizează că acesta a fost recrutat ca şi colaborator al Securităţii în 1988. Primarul oraşului Olteniţa, Costinel Milescu, a fost şi el recrutat în 1978, figurând în două dosare de reţea, sub două nume conspirative, Carol şi Orfelin, însă CNSAS i-a eliberat şi acestuia adeverinţă de necolaborare cu fosta poliţie politică.
NewsIn/27.05.2008

CNSAS: Gheorghe Nichita a semnat angajament cu fosta Securitate, dar nu... a colaborat
Liderul PSD Iasi, Gheorghe Nichita, a semnat în 1978 un angajament cu fosta Securitate sub numele conspirativ “Mihai”, fiind recrutat pentru supravegherea informativa a unor studenti, însa el nu a fost lucrator sau colaborator al fostei Securitati, se arata în adeverinta publicata pe site-ul CNSAS. În adeverinta CNSAS, emisa în 10 martie 2009 si publicata pe site-ul institutiei, se arata ca Gheorghe Nichita a fost recrutat la data de 27.03.1978, pentru supravegherea informativa a studentilor români din anul II de la Facultatea de Hidrotehnica din Iasi.
“A semnat un angajament, preluând numele conspirativ de colaborator «Mihai». În dosar, nu exista documente care sa ateste transmiterea de informatii Securitatii de catre domnul Nichita Gheorghe. Conform însemnarilor ofiterului, în procesul recrutarii domnul Nichita Gheorghe a semnalat unele aspecte privind comportarea, relatii si preocuparile studentilor C. C, Z. A. si M. J., aspecte consemnate în scris. De asemenea, potrivit ofiterului, dupa terminarea facultatii, domnul Nichita Gheorghe a continuat munca de informare, dupa ce a fost repartizat la Vaslui, la Trustul de Constructii.
Începând cu data de 01.10.1979, subing. Nichita Gheorghe s-a transferat la G.I.G.C.L. lasi si a acceptat sa colaboreze în continuare cu organele de Securitate”, se arata în documentul CNSAS. Potrivit aceluiasi document, într-o nota de analiza din data de 30.11.1980 a Inspectoratului Judetean de Securitate Iasi se consemneaza ca, informativ, Nichita “nu a reusit sa se faca prea util”. “Domnul Nichita Gheorghe a fost abandonat din reteaua informativa la data de 17.01.1983 deoarece «de la data recrutarii a furnizat putine note informative, s-a discutat cu el în aceasta privinta ca nu-si aduce contributia la furnizarea de date si informatii care sa intereseze organele de securitate»“, se mai arata în adeverinta CNSAS.
“În baza procesului-verbal al sedintei Colegiului CNSAS din data de 05.03.2009 adeverim ca domnului Nichita Gheorghe, fiul lui Constantin si Maria, nascut la data de 15.09.1956 în Dorohoi, judetul Botosani, nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii”, se arata în adeverinta CNSAS. Liderul PSD Iasi Gheorghe Nichita a declarat, luni, presei ca nu a colaborat înainte de 1989 cu fosta Securitate si ca nici nu a fost platit de aceasta.
“Nu am colaborat cu Securitatea, nu am fost platit de Securitate, nu am dat în gât, cum se spune, pe nimeni. În schimb, am spus întotdeauna, ca, atunci când am terminat liceul, în clasa a XII-a, am fost cu dosarul sa ma înscriu la scoala de Securitate. Din ce motiv? Nu stiam ce înseamna Securitatea, confundam cu Securitatea Nationala. Dupa ce am fost de doua ori audiat, mi s-a spus ca din cauza familiei nu pot sa fiu selectat. Dupa asta, au mai fost la mine de doua ori, mi-au spus sa semnez un document. Aveam atunci 22 de ani si, sincer sa fiu, faceam pe mine de emotie. Eram un copil venit de la Dorohoi. M-a pus sa semnez ca dupa facultate ma duc la ei. Ofiterul a început sa ma întrebe de unii, de altii”, a afirmat Gheorghe Nichita.
Liderul PSD Iasi a adaugat ca nu a dat note scrise la Securitate si ca “a renuntat la tot” în momentul în care i s-au “propus bani”. În luna mai a anului trecut, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, liderul PDL Iasi Dan Cârlan l-a acuzat pe Gheorghe Nichita ca a fost informator al fostei Securitati, sub numele conspirativ “Mihai”. “Candidatul PSD pentru functia de primar al municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a declarat, în fals, la depunerea candidaturii, faptul ca nu ar fi fost colaborator al fostei Securitati. Sub numele conspirativ «Mihai», Gheorghe Nichita a fost informator al Securitatii, cu angajament scris, cu note informative si cu state de plata prin care a încasat bani pentru notele informative furnizate Securitatii”, a declarat, în 29 mai 2008, Dan Cârlan.
Gardianul/24.03.2009

Secretul de 30 de ani al primarului Nichita
Iuliana Noemi Bomher, în vârstă de 30 de ani, este unicul manager public al Primăriei Iaşi. Funcţia a fost înfiinţată în urmă cu un an, dar reprezentanţii Primăriei nu au suflat o vorbă până acum. Tânăra susţine că postul ei a fost înfiinţat prin hotărâre de consiliu local, însă consilierii habar nu au de acest lucru şi se gândesc să creeze această funcţie în luna aprilie. Plătită regeşte, cu aproape 5.000 de lei pe lună, Iuliana Bomher a avut o ascensiune spectaculoasă în care apar nume, precum cel al lui Mihai Răvan Ungureanu, fost ministru de externe, sau Mircea Arsene, director general al Omniasig Iaşi şi vicepreşedinte la nivel naţional al aceleiaşi companii.
Iuliana Noemi Bomher ocupă funcţia de manager public în cadrul Primăriei Iaşi din martie 2008. Atribuţiile ei sunt „în special în domeniul managementului calităţii”, după cum ea însăşi a menţionat în curriculum vitae. Ce face de fapt un manager public şi pentru ce primeşte o indemnizaţie lunară de peste 1.000 de euro din bani publici? „Managerul public se ocupă în principal de asigurarea managementului calităţii. Eu acţionez atunci când există o nişă neacoperită în cadrul Primăriei şi este nevoie să se lucreze. De asemenea, lucrez la optimizarea procedurilor de lucru în cadrul Primăriei. Cu alte cuvinte, acolo unde arde, trebuie să lucrez şi să rezolvăm atribuţiile cerute pentru ca activitatea să meargă mai departe”, a explicat Iuliana Bomher, managerul public al Iaşului.
O evaluează numai Nichita
Din exterior, serviciul tinerei funcţionare pare destul de comod. Îi este subordonată direct primarului Gheorghe Nichita, neavând niciun alt şef. Potrivit Hotărârii de Guvern nr.1209/2003, evaluarea performanţelor profesionale ale managerului public se face de către superiorul ierarhic, în cazul de faţă, Gheorghe Nichita. În mod curios, foarte puţini angajaţi ai Primăriei ştiu că în instituţie lucrează un manager public, semn că munca acesteia nu presupune coordonarea unui număr mare de funcţionari. „Postul de manager public este unul nou, de tip european, de aceea există unele hibe în ceea ce priveşte legea, care nu prevede exact atribuţiile acestui manager. Noi am căutat să găsim la fiecare departament câte o necesitate pentru a fi preluată de managerul public. Acesta are rolul de a ne direcţiona activitatea în concordanţă cu Uniunea Europeană”, a explicat Lăcrămioara Vernică, secretarul Consiliului Local Iaşi.
Adusă de Nichita, prin transfer
Chiar dacă este plătită mai bine şi decât directorii regiilor şi ai societăţilor subordonate Consiliului Local, Iuliana Bomher nu a dat concurs la Primăria Iaşului pentru a ocupa funcţia de manager. A fost adusă prin transfer de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. “Funcţia de manager public a fost ocupată prin transfer, deoarece doamna a dat concurs la Bucureşti pentru a se şcolariza în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici”, susţine Lăcrămioara Vernică. Menţionăm că pe primarul Gheorghe Nichita nu am reuşit să-l contactăm pentru a vorbi pe această temă. “Motivaţia de transfer a fost din probleme de familie, pentru că urma să am un copil şi era nevoie să-mi continui serviciul în oraş”, ne-a spus Bomher. Întrebată de salariu pe care îl ridică, managerul a evitat să spună o sumă. Potrivit unor surse din Primăria Iaşi, salariul de bază al acesteia este de 3.500 de lei care, cu tot cu sporuri, se ridică la frumuşica sumă de 5.000 de lei.
Persoana potrivită, înconjurată de persoane potrivite
Iuliana Bomher are un CV foarte bogat. A terminat Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, cunoaşte mai multe limbi străine, este doctorand şi a beneficiat de mai multe burse în străinătate. Mama acesteia este Noemi Bomher, conferenţiar dr. la Facultatea de Litere, o bună prietenă a familiei fostului ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu. După ce a terminat facultatea, Iuliana s-a angajat la Omniasig, de unde a luat salariu timp de un an, până în anul 2003. La acest loc de muncă l-a cunoscut pe Mircea Arsene, directorul companiei, care se poate lăuda cu un număr record de asigurări încheiate cu Primăria Iaşului şi instituţiile subordonate acesteia. Între cei doi se înfiripează o relaţie de dragoste, recunoscută de ambii parteneri. „Domnul Arsene este soţul meu. Nu are nicio legătură cu experienţa mea de până acum”, ne-a spus Iuliana Noemi Bomher. Mircea Arsene însă susţine că nu este căsătorit, dar că are un copil împreună cu Iuliana. „Avem un copil împreună, dar încă nu suntem căsătoriţi. E drept că mă cunosc cu o mulţime de persoane importante, dar nu văd cum aş fi putut să o ajut. Dacă o să vă uitaţi la ea în CV o să vedeţi că a dat un concurs la INA (Institutul Naţional de Administraţie – n.r.), a urmat cursuri şi a obţinut postul legal”, a subliniat Mircea Arsene. Din octombrie 2003 şi până în ianuarie 2006, în CV-ul acesteia nu este trecut niciun loc de muncă. Din inspector de asigurări în perioada 2002-2003, Iuliana Bomher ajunge în ianuarie 2006 manager public la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. După numai o lună este detaşată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, unde ministru era Mihai Răzvan Ungureanu. La sfârşitul anului 2007, primarul Gheorghe Nichita o aduce prin transfer la Primăria Iaşului.
Consilierii locali n-au aflat că există manager public
Iulian Bomher susţine că postul ei a fost înfiinţat prin hotărâre de Consiliu Local. Consilierii locali nu-şi amintesc însă să fi aprobat o asemenea hotărâre. “Nu ştiu să fie această funcţie încă în vigoare. Deocamdată nu avem cum să facem acest post pentru că stăm încă să aşteptăm să vedem dacă există organigrama şi în niciun caz acum nu poate să fie cineva. Abia prin luna aprilie, dacă se va finaliza organigrama, va fi în vigoare această funcţie”, a declarat Petra Carp, consilier local PSD cu state vechi. Nici deputatul PD-L Daniel Oajdea, fost consilier local în perioada 2004-2008, nu ştie că în Primărie există un manager public. “Nu exclud ca atunci când am votat organigrama pentru anul 2008 să fi fost prinsă şi funcţia de manager public într-o multitudine de alte posturi. De regulă citeam cu atenţie toate proiectele de hotărâre, dar nu-mi amintesc să se fi înfiinţat această funcţie. Pe de altă parte, cred că primarul are dreptul să-şi aleagă singur echipa de lucru. Dacă şi-a ales o echipă care nu face treabă, abia atunci i se poate cere socoteală”, a spus Daniel Oajdea. Nici liberalul Radu Botez nu ştie mai multe. „Nu-mi amintesc clar să se fi înfiinţat acest post dar, dacă dumneavoastră spuneţi că există deja un manager public, am convingerea că funcţia a fost înfiinţată legal”, a conchis consilierul Radu Botez.
Ziua de Iaşi/2.03.2009


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un cuplu redescoperă iubirea
Comentariul comentariilor LII
(Ioan Rotundu)
Târg expoziţional de miei şi pielicele la Popăuţi
Poliţişti comunitari la catedră
Dezvoltarea cooperării transfrontaliere între Copălău şi Sudarca - Republica Moldova
Cooperare culturală între localităţile George Enescu Pârjota – Republica Moldova
Buni profesionişti, poliţiştii din Flămânzi s-au dovedit buni şi la fotbal
Horoscop
Negociere salarială
Despre relaţia Iliescu - Lavinia Şandru
Show românesc în UK – lăutari români fac senzaţie lângă Ochiul Londrei
Mitropolia Basarabiei condamnă ameninţările lui Voronin la adresa bisericii româneşti
Vă invită la o partidă de sex... de neuitat
Apele tuturor cu responsabilităţii comune!
întâlnire de informare – consultare privind Planul de Management al Spaţiului Hidrografic Prut – Bârlad
Istoria şi tradiţia dulciurilor în bucătăria românească
Foştii informatori ai Securităţii se simt bine în PSD
Ioan Rotundu
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 2 aprilie
Lăcaş de cult mistuit de flăcări în dimineaţa de 1 Aprilie
pompierii au ajuns cu întârziere, crezând iniţial că este vorba de o farsă
Jaf armat la o bancă comercială botoşăneană
Liceenii se întrec în cânt şi dans popular
Istoricul Jandarmeriei botoşănene
Românul şi aleasa inimii
Birocraţie complicată pe seama amărâtului de lapte muls
Ieftinirea medicamentelor, o iluzie care nu va fi simţită prin economii la buzunar
„Taxa pe papuci” se va aplica în raport de „faţa” rurală sau urbană a vizitatorului
Profesorilor li s-a cam făcut lehamite de grevă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog