Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8292
De la 07 Ianuarie 2003
122868359

Şefia Poliţiei de frontieră, scoasă la vânzare

  • Ioan Rotundu
  • 31 July 2011, 23:00
Despre faptul că funcţiile de şef în instituţiile statului se cumpără cu bani grei, nimeni nu mai pune la îndoială acest lucru. Preţul cu care se cumpără o astfel de funcţie diferă de la instituţie la instituţie, el fiind fixat în raport şi de posibilităţile de îmbogăţire pe care o oferă funcţia râvnită. Marţi, 8 septembrie, la Bucureşti a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de şef al Poliţiei de frontieră Botoşani, actualul şef Constantin Cârcu fiind trecut pe o funcţie mai joasă, el comiţând nişte gafe în afacerile cu ţigările de contrabandă, adică a încurcat socotelile uni demnitar botoşănean. Dar despre destituirea lui Cârcu, motivaţia oficială fiind schimbarea politică a guvernului, voi reveni într-un alt context.
Aşadar, marţi, la concursul de la Bucureşti s-au prezentat cinci concurenţi, toţi cu speranţa că vor obţine şefia acestei importante, dar mănoase, instituţii. Însă niciunul dintre participanţi n-a achitat preţul fixat. Aşa că, toate cele cinci lucrări au fost notate între 6,70 şi 4, niciunul nefiind admis. Urmează a se organiza un nou concurs. Până atunci, cel care doreşte să ocupe postul, nu de grija cunoştinţelor profesionale nu trebuie să doarmă noaptea, ci de a face rost de suma fixată şi a obţine patalamaua, acea recomandare politică de la nivel de judeţ, care-i va aduce la examen nota trebuincioasă validării pe post. Ştiu cifra în euro care se cere, dar nu o voi scrie pentru că sunt şi eu curios cine va obţine şefia, adică va avea aceşti bani.
Iar ca afirmaţia mea să nu fie privită ca un caz izolat, am să aduc în actualitate un episod petrecut după alegerile din 2004, când Alianţa DA le-a câştigat şi a preluat guvernarea. S-a pus atunci problema împărţirii instituţiilor între actualul PDL şi PNL. Tribunalul Botoşani, pentru că ministrul Justiţiei era tot Predescu, pe atunci liberal, a revenit PNL Botoşani. În urma unor discuţii purtate în Biroul Permanent Judeţean, liberalii s-au orientat către judecătorul Georgică Burlacu, drept înlocuitorul lui Vladimir Ţepoi la preşedinţia Tribunalului Botoşani.
Cineva din PNL a primit însărcinarea să se ocupe de Burlacu. Cel în cauză a luat legătura cu cine trebuia de la Bucureşti, pentru a se organiza concursul şi a le face cunoscut că persoana agreată se numeşte Georgică Burlacu. În ziua stabilită pentru examen, delegatul PNL a fost chemat deoparte şi i s-a şoptit că fiind vorba de PNL, preţul funcţiei este de 30 mii euro, altfel ar fi costat 50 mii euro.
Liberalul botoşănean a rămas perplex. Cum să i se ceară o astfel de sumă unui judecător? N-a disperat şi l-a sfătuit pe Burlacu să intre în examen şi să-şi evalueze lucrarea dată după grila de notare. După ce omul a ieşit din sala de examen şi şi-a evaluat lucrarea după grila de notare afişată, a constatat că lucrarea lui ar trebui notată cu 8,30. Când s-a afişat nota, avea 5,30, iar cel admis a fost preşedintele în scaun, Vladimir Ţepoi, care a fost însoţit la examen, ţinut de după umeri, de către omul de afaceri Victor Mihalachi.
Cel care mi-a relatat întreaga poveste este liberalul însărcinat de BPJ să-l însoţească pe judecătorul Burlacu la Bucureşti, la examen. Dacă vreodată va fi nevoie, am dezlegare să-i rostesc numele.
În contextul faptelor consumate în anul 2005, cum să nu ţipe preşedintele Băsescu că Justiţia este coruptă până în măduva oaselor. Doar şi el este părtaş la introducerea algoritmului politic de împărţire a funcţiilor şi de stabilire a tarifelor de cumpărare a postului. Revenind la Poliţia de frontieră botoşăneană, faptele de corupţie din sânul acesteia îţi fac părul măciucă. Este şi explicaţia pentru care Constantin Cârcu n-a fost dat afară din sistem, ci trecut pe o funcţie inferioară. Omul ştie prea multe şi trebuie să i se ţină gura închisă.
10.09.2009

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Caricatura zilei
Statia CFR Vorniceni 10.05.2010 - video
Unde ajung pomenile făcute din fudulie
Oricum am da-o, Hopa-Mitică rămâne portocaliu!
Ioan Rotundu
Haiducească şi tristă poveste de dragoste
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog