Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
279
De la 07 Ianuarie 2003
80556851

Senatul a adoptat proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor si a mamelor

  • 1 September 2014, 23:00
Senatul a adoptat, luni, proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor si a mamelor care au primit sume necuvenite din vina functionarilor, informeaza Mediafax. Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege initiat de Guvern care prevede amnistierea fiscala a mamelor care au primit indemnizatii pentru cresterea copilului calculate gresit si a votat un amendament prin care Guvernul va da inapoi banii deja restituiti de parinti, in 5 ani, incepand cu 1 ianuarie.
Proiectul de lege pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlul de indemnizatie pentru cresterea copilului a fost adoptat in plenului Senatului cu 123 de voturi "pentru" si 2 abtineri.
Potrivit proiectului, doar mamele care au primit indemnizatii pentru cresterea copilului calculate gresit vor fi amnistiate, nu si cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realitatii.
In urma unei decizii a Curtii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, s-a stabilit ca 12.460 de mame, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, au incasat venituri suplimentare, pe langa indemnizatia de crestere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca mamele respective trebuie sa returneze indemnizatiile incasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.
Senatul adopta legea privind amnistierea fiscala a pensionarilor cu venituri calculate gresit
Senatorii au decis, luni, prin vot, ca peste 21.000 de pensionari care care au primit sume necuvenite din vina functionarilor si figureaza cu debite sa fie scutiti de plata acestora, parlamentarii adoptand in acest sens proiectul de lege initiat de Guvern. Proiect de lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii a fost adoptat de Guvern in data de 19 august si a fost dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata, intrunind 111 voturi "pentru", un vot "impotriva" si doua abtineri. Potrivit unui amendament formulat in plen de presedintele Comisiei pentru munca, Liviu Marian Pop (PSD), sumele dobandite din debitele recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a acestei legi se vor restitui esalonat pe o perioada de cinci ani, incepand de la 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.
Restituirea acestor sume se va face pe baza cererilor facute de pensionari la casele judetene de pensii.
Proiectul de act normativ prevede ca pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiti de la plata debitelor constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina acestora, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a unor interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor.
Documentul mai stabileste ca debitele ce au drept cauza culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei sau nerespectarea conditiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plata.
Ministrul Muncii si Protectiei sociale, Rovana Plumb, a spus, in timpul dezbaterilor, ca pensionarii reprezinta o alta categorie sociala careia trebuie sa i se faca dreptate. Ea le-a cerut senatorilor sa sustina propunerea Guvernului Ponta de a scuti de la plata pe toti pensionarii carora li s-au constituit debite "nu din vina lor".
"Pensionarii nu trebuie sa plateasca greselile pe care nu le-au facut ei. (...) Si aici Guvernul a luat in calcul restituirea debitelor deja platite de la 1 ianuarie 2011", a spus aceasta.
Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis spre dezbatere Camerei Deputatilor, forul legislativ decizional.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dezamăgirea soţiei
Horoscopul zilei
Victor Ponta se va intalni cu premierul si cu presedintele Chinei
Deputatul Ioan Munteanu (PSD): Legea privind votul obligatoriu, prioritate in actuala sesiune parlamentara
Iohannis, despre propunerea Elenei Udrea privind sustinerea candidaturii ei
Alte bancuri, daca stiti, sa mi le scrieti
Ucraina: Mai multi intelectuali polonezi fac apel la europeni sa evite repetarea scenariului din 1939
Dan Voiculescu va executa pedeapsa in regim inchis
Victor Ponta invita oamenii de afaceri chinezi sa investeasca in agricultura, energia si infrastructura din Romania
Amnistia fiscală, ordinară infracţiune penală
Ioan Rotundu
Amanetarea viitorului
Ioan Rotundu
Botoşani/Ungureni: Ruina şcolară ale lui Tăriceanu de la Epureni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă