Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23525
De la 07 Ianuarie 2003
122883592

Senatul a aprobat aplicarea cotei reduse de TVA la alimente

  • Reducerea accizei la bauturile spirtoase intra in vigoare de la 1 octombrie 2015, nu din 2016
  • 12 May 2015, 23:00
Plenul Senatului a aprobat, marti, modificarea Codului Fiscal privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru alimente, inclusiv bauturi. In plus, Senatul a adoptat un amendament care prevede ca reducerea nivelului accizelor la bauturile spirtoase sa intre in vigoare din 1 octombrie 2015 si nu de la 1 ianuarie 2016, amendament ce fusese initial respins in Comisia pentru buget finante. Camera Deputatilor este camera decizionala.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal prevede faptul ca "in domeniul TVA , incepand cu 1 iunie 2015, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru bunuri alimentare, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si pentru serviciile de restaurant si de catering".
Senatul a adoptat si un amendament al PNL, care prevede ca reducerea nivelului accizelor la bauturile spirtoase, inclusa si in proiectul noului Cod Fiscal, sa intre in vigoare de la data de 1 octombrie 2015 si nu de la 1 ianuarie 2016.
Amendament a avut la baza solicitarea Asociatiei producatorilor si importatorilor de bauturi spirtoase din Romania, care a sustinut ca, din analiza pietei, trimestrul IV reprezinta pentru aceasta industrie circa 40% din totalul vanzarilor anuale.
In plus, acestia mentioneaza ca, potrivit estimarilor proprii, reducerea accizei de la 1 ianuarie 2016 ar inseamna, pentru 2015, o scadere semnificativa a vanzarilor de bauturi spirtoase, iar din punctul de vedere al bugetului de stat, aceasta scadere de vanzari ar avea efect direct asupra incasarilor din accize si din TVA, noteaza Mediafax.
Amendamentul suna astfel: "Anexa 1 la Titlul VII din Codul Fiscal se modifica la punctul 5 si va avea urmatorul cuprins:
Nr. crt. 5 - Alcool etilic, din care: / U.M. hl de alcool / Acciza (lei/UM) 3,306/98
5.1 Alcool etilic produs de micile distilerii / Acciza (lei/UM) 1.653,49"
"Avand in vedere ca devansarea aplicarii noii valori a accizei pentru bauturile spirtoase nu se putea face prin proiectul de Cod Fiscal aflat in dezbaterea Parlamentului (care va intra in vigoare abia de la 1 ianuarie 2016), modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal se impune ca solutie legislativa pentru validarea propunerii de aplicare a accizei reduse de la 1 octombrie 2015", motiveaza PNL amendamentul.
"Pe un anumit segment de produse faptul ca reducerea TVA-ului se produce la 1 ianuarie, iar statistic se constata ca peste 30% din productie si din vanzari se realizeaza intre 1 septembrie si 1 ianuarie, producatorii au solicitat ca aceasta reducere a accizei sa se faca cu 1 octombrie 2015. Au venit si cu un calcul care arata ca, daca nu se ia aceasta masura, pe aceste 3 luni de zile se vor pierde bani la buget, nu se vor incasa, pentru ca in aceste 3 luni ei care sunt comerciantii sunt interesati sa consume stocul de marfa cu acciza mult mai mare si sa se aprovizioneze imediat dupa data de 1 ianuarie cand scade valoarea acestei accize", a argumentat in plen senatorul PNL Dinca Marinica, potrivit Agerpres.
La randul sau, senatorul PSD Viorel Arcas, presedintele Comisiei de buget-finante, a precizat ca acest amendament nu ar avea ce cauta in ordonanta, pentru ca aceasta se refera in ansamblul sau la reducerea TVA la alimente la 9%, iar amendamentul se refera la reducerea de accize.
Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a remarcat ca, in normele de aplicare care au aparut, sunt excluse cu numere de cod din produsele aprobate un alt numar de produse. "Tehnic nu pricep cum produse care apar in descrierea din ordonanta ca fiind produse alimentare, din ele sa fie excluse normele de aplicare, stiind ca de principiu o norma de executare nu poate sa depaseasca puterea legii", a atras atentia Popa, citat de Agerpres.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Restructurare
Reţeta zilei: Borş de berbecuţ
Horoscopul zilei
Cade tencuiala, doamnă deputat!
Lupte fratricide în PNL Botoşani
Ioan Rotundu
ANI a sesizat DNA in cazul primarului comunei Jilava, pentru aproape un milion de euro
pe care acesta nu ii poate justifica in declaratia de avere
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins proiectul de lege privind parteneriatul civil
Noi stenograme dintr-o sedinta a PNL. Marian Petrache
Colaborarea dintre noi e la pamant
Deputatul PSD Marian Ghiveciu a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu uspendare
El este unul dintre initiatorii proiectului de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala,
Curtea de Apel Bucuresti: Directorul RA-APPS Gabriel Surdu, arestat preventiv
Raportul Nemtsov vorbeste de pierderi grele suferite de armata Rusiei in estul Ucrainei
Familiile soldatilor ucisi ar fi primit cate 35.000 de euro, cu conditia de a pastra tacerea
Amenzi drastice pentru cei care arunca gunoaie pe fereastra apartamentului sau din masini
Botoşani/Darabani: Părintele Nicodim are drumul credinţei pavat cu escrocherii
Caricatura zilei: Răfuieli în PNL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog