Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18602
De la 07 Ianuarie 2003
78612640

Senatul a respins decretarea ca sărbători legale a zilelor de 21 martie şi 6 mai

  • 12 October 2011, 23:00
Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativa privind consacrarea zilelor de 21 martie si 6 mai ca sarbatori legale, initiata de Amet Aledin, deputat al minoritatilor nationale, anunta Agerpres. In sustinerea propunerii legislative, deputatul a sustinut ca cele doua sarbatori ale comunitatii musulmane din Romania sunt celebrate din timpuri vechi, iar propunerea vine sa le consacre din punct de vedere legislativ.
In cadrul dezbaterilor senatorul PNL Emilian Francu a sustinut ca nu este nevoie de o lege pentru cele doua sarbatori: ''De ce e nevoie de o lege? In Romania sunt 18 minoritati reprezentate in Parlament. La viitorul recensamant vor fi 21. (...) Daca avem 21 si fiecare are 4 - 5 zile de sarbatori legale...
Personal am participat in toate localitatile din Constanta la sarbatori ale comunitatilor, fara sa existe lege. Primarii au fost alaturi de comunitate si fara lege. Asa orice minoritate poate avea nenumarate sarbatori legale. Nici pentru 1 martie, nici 8 martie nu avem legi, nu avem legi pentru foarte multe sarbatori religioase, istorice ale poporului roman.
Putem avea mai multe sarbatori decat are anul. Zile importante din istoria Romaniei nu sunt sarbatori, nu sunt in lege. Exista in Franta, Germania, o tara din lume, ca ziua nationala sa fie sarbatorita legal de comunitatea romaneasca?'', a intrebat retoric senatorul PNL.
Senatorul PSD Toni Grebla a spus, in cadrul dezbaterilor, ca obiectiile sale sunt de principiu si a afirmat ca nu se poate ca toate sarbatorile sa fie declarate sarbatori legale: ''Consacrarea unei sarbatori in randul unei comunitati se face prin ea insasi nu prin impunerea prin lege. Daca initiatorul doreste doar sa fie marcata importanta acestor doua zile nu trebuie sa recurga la procedeul legislativ.
Adoptarea proiectului ar insemna inca doua sarbatori legale, ceea ce nu ar fi tocmai protrivit. Trebuie gasite alte mijloace pentru a incuraja minoritatea, poate impreuna cu Ministerul Culturii, sa-si serbeze aceste zile fara a recurge la legislativ''.
La randul sau, senatorul PSD Petre Daea a criticat Executivul, subliniind si motivatia acestuia privind respingerea initiativei legislative din cauza lipsei fondurilor: ''Ati prevazut in actul normativ sa se manance miel din banii bugetului? (...) Vreau sa dau un semnal de gandire in procesarea informatiilor si a luarii de pozitii in Senat a Guvernului. As putea spune ca ati scris degeaba o asemenea motivare. Este deranjant. Traditia sa se respecte, legea sa se aplice".
Si senatorul PNL Emilian Francu a criticat pozitia si motivatia Guvernului atragand atentia ca acesta nu este informat de amendamentele aduse initiativei legislative: ''Sunt surprins ca secretarul de stat nu este informat de raportul comisiei de munca, de amendamentele aduse si aduce drept argument, citind, o nota facuta cu 8 - 10 luni in urma neadaptand expozeul realitatii. (...)
E o sarbatoare preislamica pe care initiatorul propune sa o marcam drept sarbatoare in Romania. Se solicita ca in aceste doua zile in localitati autoritatile locale unde se sarbatoreste sa contribuie daca doresc cu un sprijin. (...) In niciun caz cand se consacra ca sarbatoare o zi nu trebuie Guvernul sa aloce fonduri, nu trebuie sa se acorde zile libere,'' a adaugat Francu, care a subliniat ca in Romania au deja zile consacrate etnia tatara si cea roma si a cerut Executivului sa revina asupra punctului de vedere.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Filozofia taximetristului
Reţeta zilei: Găluştele de grişă
O profesoară a fost reţinută după ce a primit mită 300 de lei
Judecătorii aflaţi în funcţii de conducere suspectaţi de corupţie ar trebui să demisioneze
Oamenii de ştiinţă susţin că Yeti trăieşte în Siberia
suntem siguri în proporţie de 95%
Bugetarii îşi vor primi banii câştigaţi prin judecată în 2016
Botoşani: Prefectul Roman a coborât dialogul la nivelul lui Ţurcanu
Cătălina Lupaşcu predă lecţii de… politică
Şedinţă la Teatru despre utilitatea gunoiului în grădină
Expoziţie de reptile la Muzeul Judeţean
Poşete şi parfumuri confiscate de jandarmii botoşăneni
Profesorii cu note slabe la titularizare şi suplinire şi-au luat adio de la catedre
IŞJ Botoşani a inventariat numai 16 posturi vacante
Botoşani: 526 cazuri de viroze înregistrate oficial
Asistenţii medicali şi moaşele pot da examen de promovare
„Gogoşica parfumat㔠personaj demn de Petre Ispirescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă