Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
18216
De la 07 Ianuarie 2003
85006180

Serbia adoptă măsuri de austeritate pentru a evita falimentul

  • TVA creste cu două puncte, salariile bugetarilor scad cu 20 - 25%
  • 8 October 2013, 23:00
Guvernul Serbiei a adoptat marti o serie de masuri de austeritate pentru a evita falimentul si pentru a recastiga increderea institutiilor internationale si a creditorilor, scrie AFP.
Printre aceste masuri, ministrul Finantelor, Lazar Krstic, a anuntat majorarea TVA pentru produsele de baza de la 8 la 10% si reducerea sau chiar anularea subventiilor acordate intreprinderilor de stat.
"Fara aceste masuri, am falimenta in urmatorii doi ani", a argumentat ministrul, in timpul unei sedinte de guvern la care a fost permis accesul presei. Acesta a adaugat ca se asteapta sa vada primele rezultate pozitive ale acestor masuri in 2015.
Prin majorarea TVA, guvernul va obtine venituri suplimentare de circa 200 de milioane de euro pe an, a mentionat Krstic.
In iulie, parlamentul a adoptat un buget revizuit pentru 2013 care majoreaza deficitul la 4,7% din PIB fata de 3,3% estimat initial.
Belgradul mizeaza pe o crestere economica de 2% in 2013 si o inflatie de 5,5%, in conditiile in care rata somajului se ridica la 24%, potrivit ultimelor cifre oficiale publicate in iunie.
Datoria acestei tari cu 7,2 milioane de locuitori se ridica la 60% din PIB. In 2012, economia sarba s-a contractat cu 1,7% iar deficitul a fost de 4,7% din PIB.
Guvernul a decis, de asemenea, incepand din 2014, scaderea cu 20% pana la 25% a salariilor din stufoasa administratie publica a tarii, care angajeaza circa 600.000 de oameni.
Guvernul vizeaza economii anuale de circa 150 de milioane de euro, respectiv 0,3% din PIB.
Aceste masuri de austeritate intervin in momentul in care Serbia a reluat in aceasta saptamana dialogul cu Fondul Monetar International (FMI), cu speranta de a obtine un acord care sa intareasca increderea potentialilor investitori si a creditorilor.
FMI avertizase ca, fara masuri de austeritate, deficitul public risca sa se ridice la 8,3% din PIB.
In aprilie, Rusia a acordat Serbiei un credit de 500 de milioane de dolari, dar a conditionat eliberarea unei transe din acest credit de incheierea unui acord cu FMI.
In noiembrie, Banca Mondiala a anuntat si ea ca este pregatita sa acorde un credit de 314 milioane euro, cu conditia ca Belgradul sa semneze un acord cu FMI.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Logica poliţistului
Angajamentele Guvernului in fata FMI, pentru următorii doi ani
lista completă a noilor taxe, privatizările, concedierile
Declaraţiile premierului Ponta au afectat reputaţia profesională a procurorului Papici
Rapoartele privind infracţiunile românilor în UK le ruinează vieţile
Victor Ponta consideră necesar pactul de coabitare cu preşedintele
Un fost ministru socialist a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru spălare de bani
Ambasadorul britanic Martin Harris laudă activitatea DNA
Botoşani: Condamnată la moarte de politicienii ticăloşi
Ioan Rotundu
Traian Basescu nu vrea să fie părtaş la minciunile premierului Ponta
conferinţă de presă de răscruce în politica românească
Cine sunt judecătorii, europarlamentarii, "mogulii media", actualii şi fostii miniştri din cele mai recente dosare de corupţie
Dolineaschi, pupila lui Ponta, să-şi vadă opera!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă