Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17111
De la 07 Ianuarie 2003
89282860

Serviciul secret al comuniştilor de la Chisinau atacă libertatea de exprimare

  • 10 April 2008, 23:00
Procuratura Generala solicita portalului de stiri UNIMEDIA sa ofere Serviciului de Informatii si Securitate o serie de adrese IP, utilizate de cativa vizitatori, precum si comentariile acestora, plasate pe site in perioada 1 ianuarie – 24 martie 2008. O scrisoare in acest sens a fost expediata de catre Procuratura Generala pe adresa companiei, careia ii apartinea anterior UNIMEDIA pana la 10 ianuarie 2008, informeaza Unimedia, preluat de Romanian Global News.
New Media Group nu a oferit pana in acest moment nici o informatie structurilor statului in acest sens si va raspunde oficial la aceasta solicitare in conformitate cu legislatia, cand va primi o adresare in acest sens de la Procuratura Generala, in care va tine cont de protejarea vizitatorilor UNIMEDIA. Reprezentantii Asociatiei Juristii pentru Drepturile Omului, Asociatiei Presei Independente, Jurnal de Chisinau si Pro TV Chisinau isi expun pozitia referitor la acest caz. Procuratura Generala a expediat la adresa companiei care detinea anterior portalul de stiri UNIMEDIA o scrisoare oficiala, in care se solicita executarea incheierii judecatoresti din 24 martie curent, emisa de Judecatorul de instructie a sectorului Buiucani, mun. Chisinau si sa prezinte toate informatiile solicitate in adresa Serviciului de Informatii si Securitate.
Aceasta vine ca urmare a demersului facut de procurorul sectiei controlul activitatii operative de investigatie a PG Ion Draguta privind autorizarea culegerii informatiei de la institutiile de telecomunicatii. Cu alte cuvinte procurorul a solicitat autorizarea instantei de judecata privind eliberarea de catre UNIMEDIA a unor adrese IP utilizate de cativa vizitatori, precum si comentariile plasate de acestia pe site in perioada 01.01.2008 – 24.03.2008. Instanta de judecata a considerat demersul drept unul intemeiat.
Hotararea instantei de judecata are drept suport legal prevederile art. 7, alin. (1), lit. b); art. 8, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 45-XIII din 12 aprilie 1994 privind activitatea operativa de investigatie si art. 41, 303-306 al Codului de Procedura Penala al RM.
Solicitat de UNIMEDIA, Vitalie Nagacevschi, presedintele Asociatiei Juristii pentru Drepturile Omului a declarat ca desi hotararea instantei de judecata comporta unele carente si ar putea fi catalogata drept ilegala, portalul de stiri trebuie sa se conformeze acesteia si sa ofere informatiile solicitate de Procuratura Generala.
In termeni generali, Organele de drept intr-adevar au dreptul de acces la asemenea date, dar cu indeplinirea unor conditii. Vazand incheierea judecatoreasca pot spune ca SIS-ul a solicitat autorizatia de acces la anumite date care pot fi catalogate ca fiind cu caracter personal. Pe langa aceasta, insasi incheierea judecatorului comporta unele carente. Este vadit faptul ca aceasta nu a fost scrisa de judecator. Dupa cum se observa numele acestuia este scris cu mana. Or, daca Judecatorul de instructie ar fi completat el hotararea este logic ca numele lui ar fi fost dactilografiat”.
“Carentele deciziei instantei judecatoresti se manifesta si prin faptul ca nu se motiveaza pentru ce este necesara verificarea operativa a datelor solicitate? Care sunt pericolele pe care le comporta persoanele posesoare a adreselor IP solicitate? Astfel, aceasta incheiere poate fi catalogata drept una ilegala pentru ca nu prezinta aceste motivatii”.
„Nu stiu la care expresii exact se refera Serviciul de Informatii si Securitate, dar vizitand destul de des portalul de stiri UNIMEDIA, nu cred ca unele luari de pozitii manifestate de vizitatori prin comentariile pe care le plaseaza ar putea cadea sub incidenta Codului Penal. Asta pentru ca oricare dintre aceste luari de pozitiei reprezinta o expresie a dreptului la libertatea de exprimare. Atat timp cat nu sunt postate chemari directe pentru comiterea unor acte contrare legislatiei, de genu „Ne vedem in ziua de ..., la ora ..., in ..., pentru a ...” nu cred ca exista temei ca persoanele care au scris unele comentarii sa fie suspectate de ceva ilegal. Cu toate acestea UNIMEDIA ca si institutiei este obligata sa se conformeze hotararii judecatoresti, chiar daca are aceste carente, si trebuie sa ofere informatiile solicitate”.
Solicitat de UNIMEDIA, Petru Macovei de la Asociatia Presei Independente a declarat urmatoarele:
„In primul rand vreau sa va felicit pentru faptul ca ati cazut in zona de atentie a SIS-ului. Dar consider ca aceasta solicitare este o violare a dreptului la libera exprimare. Faptul ca structurile in cauza au solicitat aceste informatii nu ma mira, la cat de servile sunt. Dar faptul ca instanta de judecata va obliga sa faceti publice aceste date mi se pare anormal. Poate din punct de vedere legal a fost respectata buchia legii, dar raportant aceasta situatie la cea existenta in alte tari nu cred ca este normal sa interzici personelor sa-si expuna punctul de vedere. Credeam ca in ceea ce priveste constrangerea mass-media la noi au fost incercate toate metodele. Dar iata ca cenzura intra si pe internet. Mi se pare revoltator nu atat demersul Serviciului de Informatii si Securitate, cat hotarirea instantei de judecata de a autoriza eliberarea de catre UNIMEDIA a acestor date”.
In ultima perioada tot mai multe institutii mass-media isi creeaza si varianta sa electronica. O parte a acestora ofera sectiunea de forum sau postari de comentarii. Printre asemena publicatii se numara „Jurnal de Chisinau”, „Flux”, „Pro TV”. Am incercat sa aflam care este pozitia lor in acest sens si cum ar proceda in cazul in care s-ar pomeni intr-o situatie asemanatoare.
Val Butnaru, directorul „Jurnal de Chisinau” e de parere ca aceasta situatie nu are nimic cu ingradirea libertatii de exprimare. „Asta nu este treaba unei redactii sa se ocupe de vizitatori, cine sunt, de unde sunt. Internetul e liber. E treaba celor de la SIS sa verifice aceste informatii. Dar e de mentionat ca acest lucru este in detrimentul UNIMEDIA. In momentul in care vizitatorii o sa afle ca ati oferit adresele IP si informatiile solicitate SIS-ului, exista riscul sa renunte sa mai viziteze site-ul si / sau sa posteze anumite comentarii”, a mai adaugat Val Butnaru.
Si cei de la Pro TV Chisinau sunt de parere ca in asemenea situatii trebuie respectata buchia legii. „Daca ne-am pomeni intr-o atare situatie noi ne-am supune legii pentru ca nu avem de ales. Asta este tara in care traim, dar cred ca in orice tara s-ar proceda la fel. Daca avocatii spun ca trebuie sa oferim aceste informatii noi nu avem altceva de facut decat sa mergem strict pe buchia legii”, a declarat pentru UNIMEDIA Corneliu Durnescu, producator general Stirile Pro TV Chisinau.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă eveniment
Comunicat de presă învăţământ
Comentariul comentariilor (XCIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Dorinţa poliţaiului
Nou director, noi reguli
Caravana locurilor de muncă
Se caută firme de consultanţă agricolă
Legalizarea documentelor de studii pentru romanii din Italia
Romanii ar putea avea cetăţenie spaniolă în 5 ani
Unde sunt templele memoriei noastre?
Performantele învăţământului românesc lăudate de presa canadiană
Scrisoare deschisă adresată preşedintelui României
Program TELE'M Botoşani, vineri, 11 aprilie
Acum sunt trei, dar va câştiga numai unul
Ioan Rotundu
Caravana „Cuza” vine în liceele din judeţ
Vor trebui să dea banii înapoi de la tichetele cadou
Elvădeanu priveşte duios la scaunul de prefect, rămas liber
„Dorule, floare de rouă” la cea de-a şasea ediţie
Liceenii dorohoieni vor avea o sală nouă de sport
Buletinele de vot costă autorităţile aproape 300.000 lei
Pedeliştii acuză Guvernul că face lucruri trăsnite
Ochelari pentru copiii săraci
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă