Dezlegarea data de rabinul Shvat a fost publicata in studiul intitulat Sex interzis pentru securitatea nationala, realizat de catre Institutul Tzomet, o organizatie non-profit israeliana specializata in analizarea raporturilor dintre religie si modernitate si in adaptarea inaltei tehnologii in folosul respectarii codexului juridic evreiesc halakha, relateaza Deutsche Welle.
Intr-un interviu, Ari Shvat a tinut sa sublinieze ca una dintre cele mai importante porunci in iudaism este salvarea poporului evreu dar ca, in schimb, adulterul sau crima nu sunt permise in cazul in care scopul final este salvarea unei singure persoane.
Pe de alta parte, absolvirea de pacatul preacurviei nu se face in cazul in care relatia amoroasa nu se concretizeaza intr-o culegere de informatii care pot duce la capturarea inamicului sau consolidarea securitatii nationale a Israelului, a explicat rabinul. Autorul studiului mai precizeaza ca pentru aceasta arma sunt de preferat agentele necasatorite si care, eventual, au antecedente licentioase. Relatiile sexuale extra-conjugale nu sunt incurajate dar rabinul Shvat a gasit o solutie si pentru situatia in care agenta secreta este maritata: intru binele natiunii, cei doi ar trebui sa divorteze inaintea comiterii adulterului, urmând ca, ulterior, sotul incornorat sa o ceara din nou de sotie.
Pretul salvarii natiunii, a explicat Ari Shvat, poate fi chiar si tragedia individuala a adulterului. Shvat nu a facut, in schimb, nici o referire la libertati sau interdictii de natura sexuala in cazul agentilor barbati. Directorul Institutului Tzomet, rabinul ortodox Yisrael Rozen, a sustinut punctul de vedere al colegului sau, precizand, totodata, ca nu se asteapta ca agentele Mossadului sa vina sa se consulte cu un rabin inaintea unei misiuni.
Agenţia de presă HotNews