Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
28498
De la 07 Ianuarie 2003
76541297

Şezătoare culturală românească la Toronto

  • 14 April 2009, 23:00
Cenaclul Nicapetre al revistei "Observatorul" din Toronto, care a avut loc pe 10 aprilie, la eleganta invitatie a Consulatului General al Romaniei la Toronto, isi propune, nu comemorarea, ci celebrarea vietii si creatiei personalitatii al carui nume si l-a insusit: Nicapetre, transmite Romanian Global News, care citeaza publicatia romaneasca din Canada.
Potrivit Mariei Ceciliei Nicu, pe 10 aprilie a avut loc la consulatul roman un nou cenaclu al revistei mentionate, care a fost si un preambul al unei incursiuni detasata de prezent, trimitere fireasca intr-un univers in care se intra "pe varfuri", nu de teama, ci din respect si, mai ales, de admiratie; Nicapetre-omul, ramas undeva in acel aprilie 2008, se detaseaza invaluit in umbrele creatiei lui. In cadrul ceremoniei de la Consulat, peretii salii in care a avut loc evenimentul sunt acoperiti de exceptionalele lucrari ale proaspetei laureate a cenaclului, Ortansa Moraru. Puiu Popescu da tonul deschiderii acestei sesiuni de exceptie, iar Consulul General Viorel Naumescu le ureaza, cu distinctia unei gazde desavarsite, bun venit, exprimandu-si de la inceput regretul ca nu l-a cunoscut personal pe Maestru. Ceea ce caracterizeaza sesiunea aceasta, moderata de directorul Observatorului, este echilibrul consolidarii unui program eterogen, informatia avand rolul temperarii unor momente intense, "pauze" necesare intreruperii alunecarii in zonele consumante ale emotiei.
Conform traditiei, Puiu Popescu subliniaza evenimente istorice, precum aniversarea a 175 de ani a orasului Toronto, ori reimprospateaza memoria celor 180 de ani de presa romaneasca; omagiaza personalitatile nascute in aprilie ori recentele disparitii -precum cea a Prof. Dr. George Isac din Kingston sau cea a lui Villy Con din Toronto-si atrage atentia asupra unor noi aparitii editoriale: "The Passing Joys" de George Bajenaru, din Wakefield, "Poezii din Pontus Euxin" de George Filip, din Montreal, "Happiness in our Daily Lives" de George Gherasim din West Orange.
Cateva prezente noi in cenaclu se cer subliniate: Prof. Dr. Bologa il prezinta pe Dr. George Freundlich din Timmins ON, doctor si muzician in egala masura, Iacob Cazacu, din Chisinau, citeste poezie cu marca patriotica a momentului actual, Ruxandra Sileanu creeaza un moment muzical, asa ca un respiro. "Un an fara Nicapetre" ar fi Leit Motiff-ul interventiilor prin care se incearca trecerea dincolo de portile inalte ale acelui teritoriu pe care conventional il numim arta si care, de fapt, este spatiul exceptiei.
Virgil Untila este cel care deschide seria interventiilor, expresia pertinenta intra in lumea lui Nicapetre cu subtilitatea cunoscatorului, despre Virgil, Nicapetre spunand ca este cel mai aproape de transcrierea "misiunii" sale artistice, o emotie complementara parand a sta la baza ideilor emise de Virgil. Tea Nicolescu prezinta cateva idei referitoare la opera lui Nicapetre, mai intai sculptor-fie in piatra, fie in lemn- si mai apoi desenator sau pictor, punctata fiind de proectia unor inspirat -alese imagini ale sculpturilor sau desenelor lui Dr. Dinu Dimitriu, "degajat" de obligatia secretului profesional puncteaza cateva date biografice mai putin cunoscute, dar mai ales, provoaca discutii interesante "aruncand" intrebari care zac, probabil, in mintea multora. " "Scrisoarea" catre salcam, pe care citit-o cu emotie retinuta Cristian Zamrii, il aduce aproape si ranforseaza convingerea ca Nicapetre e plecat pe undeva, prin lume, poate la Braila, poate la Skironio, poate sta in fata " Garzii de noapte " dialogand cu Rembrandt si, mai ales, interogandu-i talentul. Sau poate, vorba lui Marin Sorescu, "s-a dus sa moara putin'.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXI
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Elena Udrea şi traista bucovineană
Frumuseţe pe muchie de cuţit redă zâmbetul şi vederea unor femei
PROGRAM TELE'M MIERCURI 15 aprilie
Filozoful Kant şi ciobanul român
Liberalul Iavorenciuc răspunde acuzaţiilor aduse de comentatori
un interviu cu întrebări scurte şi directe
Cum absoarbe Ţâbuleac fondurile europene
Regulamentul de blocare a roţilor şi parcomatele au aerisit străzile municipiului
În doi ani dacă, nu se fac lucrări la Teatru, clădirea ca atare se năruie
„Vânătoarea este un sport scump şi nobil”
Doi minori au dat lovitura la o şcoală din Curteşti
„Angajare de clovn”
Urări de „bine” lui Mihai Ştefan de la PRM!
Cozi tot mai lungi pentru programarea de consultaţii la medicii specialişti
Profesorii din Botoşani nu primesc tichete cadou de Paşte
Cadrele didactice s-au hotărât pentru grevă
Dacă se simt deranjaţi de control, vor putea depune reclamaţii
Şefii DSP se tem de aglomerarea spitalelor în sărbătorile de Paşte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă