Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7834 lei
1 USD = 4.4307 lei


Număr accesări
Astăzi:
11208
De la 07 Ianuarie 2003
73878657

Simona Jumară, patroană de restaurant

  • 23 October 2009, 23:00
Are 35 de ani, vine de la Ramnicu Valcea si are un nume predestinat pentru gastronomie: Jumara. Simona Jumara. O romanca plecata acum 11 ani din Romania, si care acum a devenit cunoscuta in domeniul gastronomic, afirmandu-se pe piata italiana.
Am gasit-o la Cinisello Balsamo, langa Milano, unde gestioneaza Restaurantul "Piccolo Padre 2". De ce 2? Pentru ca "Piccolo Padre 1", restaurant deschis la Milano, nu ii mai apartine in niciun fel, in afara de nume. Este o activitate cu care a incheiat socotelile, in urma cu ceva timp, si, pentru ca isi facuse un renume, si-a mentinut numele de Piccolo Padre si la restaurantul din Cinisello, unde a adaugat cifra 2. La inceput, afacerea mergea bine. Insa criza a inceput sa se simta. Cam prin februarie 2009. Romanii au inceput sa rezerve tot mai rar localul, pentru nunti sau botezuri, care inainte erau la ordinea zilei. Italienii vin tot mai putini.
Daca anul trecut, la un pranz, erau cam 1800 clienti, acum abia-abia daca mai vin 1000. O problema este si faptul ca, desi a inceput activitatea cu gandul ca va oferi un sprijin romanilor care duc dorul mancarurilor de acasa, se vede nevoita sa gateasca mai mult italieneste. In bucatarie, are grija de tot Giuseppe, principalul ajutor al Simonei. Giuseppe este sotul romancei, dar cand se afla la restaurant este bucatarul indemanatic care, de dragul ei, a invatat sa gateasca si romaneste.
- Cum ati inceput activitatea in acest domeniu?
-«Aveam demult in cap sa fac un restaurant romanesc. In urma cu cativa ani am intalnit mai multi romani care doreau sa faca botezuri, onomastici. Incet, incet cererile au fost tot mai multe, si asa am devenit cunoscuti ca restaurant romanesc. Am avut o perioada de succes real. Mancarea era foarte buna, am reusit sa avem chiar o bucatareasa din Romania".
-De ce o afacere in domeniul gastronomic?
-«Lucram ca asistent medical cand am venit in Italia. Apoi, impreuna cu sotul am decis sa deschidem un restaurant cu specific italian, apoi, dupa cum v-am spus, am inceput sa avem solicitari pentru mancare romaneasca. La un moment dat nu stiam cum sa mai impacam si pe romani, si pe italieni, oricum sa se lucreze impreuna si cu romani si cu italieni, nu se poate, asa ca am decis sa facem un restaurant cu specific romanesc si unul italian. Pentru ca se intampla ca romanii, cand aud ca italienii sunt mai mult de 50% dintre clienti, zic nu, ca vor sa fie singuri, in schimb, nu de putine ori clientii italieni nu au vrut sa asculte muzica romaneasca. Cred ca vom putea deschide noul restaurant cam intr-o luna, se va numi "Antica locanda del Cavallino", si va fi situat in via Dante, la Cinisello Balsamo, Milano".
-Va afecteaza criza economica?
-«Da, sigur. Daca inainte romanii isi serbau ziua de nastere, faceau rezervare la restaurantul nostru. Mai veneau chiar sa faca cate un chef, se stia, in ziua cutare este muzica romaneasca. Apoi, intr-o perioada am avut si spectacole cu cantareti veniti din Romania. Acum sunt tot mai putine evenimente de acest gen, putine si nuntile, botezurile".
-O afacere de acest gen, renteaza in aceasta perioada?
-«Nu. Afacerea acum merge foarte rau. Criza a inceput sa se simta de pe la inceputul acestui an, numarul clientilor a scazut cam cu 40%."
Potrivit Confcommercio, in Italia, in fiecare an se inchid 20% dintre restaurante si baruri, adica 50.000 din 250.000. Tot atatea incep activitatea, iar 40% dintre cele noi au ca titulari, imigranti. ~n Italia sunt tot mai multe restaurante etnice, specializate in produse de bucatarie din alte tari; in ultimii 9 ani numarul acestora a crescut de la 2.511 (in 2000) la 4.000 (in 2009). 65% din total sunt gestionate de chinezi.
(Un material de Georgiana Baciu, „Gazeta Romaneasca")
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Rusia, o imensă piaţă de desfacere pe care România a pierdut-o
Chişinăul vrea parteneriat strategic cu SUA , România, Ucraina .. dar şi cu Rusia
Americanii, despre R. Moldova, la Bucuresti
Bogat şi sărac: Se rupe PCRM?
S-a sfinţit nouă biserică românească din Pasat, ţinutul Herţa
Tristeţe în comunitatea românilor din Ungaria
profesorul Mihai Cozma a încetat din viaţă
Protocol pentru asistenţă juridică gratuită în Italia pentru români
Românii din Canada l-au primit pe românul basarabean, Vasile Şoimaru
Secretara Florica face baie şefului
Horoscop
Beţiv vertical
Ardei umpluţi în bulion
Un poliţist vrea să se îmbogăţească pe seama banului public
Premiul de excelenţă pentru activitatea prefectului Cristian Roman
De luni, botoşănenii vor putea ridica zahărul şi făina
Centrale termice de la primărie pentru nevoiaşi
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
După ziar, şi-a cumpărat televiziune
Desemnarea directorilor de şcoli rămâne încurcată
Spitalul judeţean şi-a îndeplinit şi depăşit planul la internări
DSP-ul va verifica unităţile şi camerele de primirea urgenţelor
Povestea ţăranului român autentic spusă la Truşeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă