Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8068 lei
1 USD = 4.3926 lei


Număr accesări
Astăzi:
11272
De la 07 Ianuarie 2003
74094547

Simpozionul „Dimitrie Iov – Jertfă pe Altarul Unităţii Naţionale”

  • doar 24 de ore până la cel mai important eveniment cultural din istoria oraşului Flămânzi
  • 11 August 2010, 23:00
Pregătirea celei de-a doua ediţii a „Zilelor Oraşului Flămânzi” se apropie de sfârşit, peste numai 24 de ore urmând să se desfăşoare un moment aşteptat cu mult interes de intelectualii şi iubitorii de literatură locali, simpozionul omagial „Dimitrie Iov – Jertfă pe Altarul Unităţii Naţionale”. Cel mai important eveniment cultural din istoria oraşului se va desfăşura vineri 13 august, cu începere de la orele 17:00, în Sala de şedinţe a Consiliului Local Flămânzi, şi va debuta cu două comunicări, prima, intitulată „Introducere în contextul socio-politic al unităţii naţionale” urmând să fie prezentată de profesorul Constantin Mursa de la Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu”.
Cea de-a doua, cu genericul „Activitatea literară şi politică a lui Dimitrie Iov în Basarabia interbelică”, va fi prezentată de un personaj de excepţie din cultura Republicii Moldova, filologul şi istoricul Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din oraşul Soroca, localitate în care a locuit şi a activat timp de aproape două decenii scriitorul şi omul politic Dimitrie Iov, cel mai valoros exponent al literaturii din Flămânzi.
După o nouă comunicare despre „Viaţa şi opera lui Dimitrie Iov”, pusă în valoare de scriitorul Constantin Arcu, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, vor urma două video-interviuri realizate de profesorul Petru Murariu, „Arestarea şi condamnarea scriitorului Dimitrie Iov”, avându-l ca protagonist pe prof. univ. dr. C.D. Zeletin, fost discipol al condeierului din Flămânzi în perioada cafenelelor literare clandestine organizate în Bucureşti, şi „Tortura şi moartea lui Dimitrie Iov în închisoarea de la Gherla”, realizat cu scriitorul şi memorialistul Gheorghe Penciu, fost deţinut politic, cel în braţele căruia a murit Dimitrie Iov în Penitenciarul Gherla.
Ca şi anul trecut, jurnalistul şi scriitorul Gabi Gomboş va lansa o carte deosebit de interesantă, „Fericiri pe margini de prăpastie – In memoriam Dimitrie Iov”, un volum serios şi dramatic care reconstituie, din sursele descoperite între timp şi din discuţiile purtate cu puţinii oameni care l-au cunoscut pe D. Iov şi care încă mai trăiesc, viaţa, activitatea literară şi finalul zguduitor al scriitorului martir. În final, în holul Primăriei Flămânzi, va avea loc dezvelirea bustului scriitorului şi omului politic Dimitrie Iov realizat de sculptorul botoşănean Marcel Mănăstireanu. Iată, în avanpremieră, câteva rânduri din prefaţa cărţii scrise de Gabi Gomboş despre Dimitrie Iov. (BPF)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Blonda la bancher
Folosirea obscenitatilor pe internet ar putea fi interzisa de la sfarsitul anului
Alcoolul si memoria. De ce ni se taie filmul cand bem prea mult
Sunt multe ferme si activitati agricole neimpozitate
Ce impozite ar plati manelistii in Germania
Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 12 august
La Protecţia Copilului se naşte un nou sindicat
La Protecţia Copilului sindicatele se luptă pentru puterea deplină
Comunicat de presa
C OM U N I C A T D E P R E S Ă - ISU
Apă potabilă, pe strada Spitalului, cu bani din buzunar
Cum va arăta contribuabilul român în martie 2011
Doi bătrâni de 80 de ani escrocaţi de un ţigan
Primăria Botoşani angajează bugetari disponibilizaţi
Parcare subterană în Boto;ani realizată cu banii unei firme din Israel
Nemţii aduc un nou model de Praktiker în Botoşani, unic în ţară
Competiţie la Diploma de Excelenţă Internaţională
Mărinimia Guvernului Boc faţă de copii asistaţi social
Cui va folosi banii cheltuiţi pe acest program?
Cei de la DSP nu mai au cum ieşi prin judeţ
Un botoşănean în Ţara Moţilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă