Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37399
De la 07 Ianuarie 2003
83558744

Singurul muzeu din ţară „Ştefan Luchian” la mâna norocului

  • 29 May 2012, 23:00
Singurul muzeu din ţară, deschis vreodată în memoria marelui pictor Ştefan Luchian zace în paragină de ani de zile. Clădirea rămasă fără geamuri, plină de umezeală, cu acoperişul spart şi pereţii crăpaţi, a fost pasată de la Primăria Ştefăneşti la Consiliul Judeţean cu ceva timp în urmă. Autorităţile judeţene se luptă să obţină fonduri externe pentru a reabilita clădirea, însă fără succes.
Ultima tentativă au avut-o anul acesta. Consiliul Judeţean Botoşani intenţionează să creeze o reţea culturală şi turistică pentru promovarea imaginii lui Ştefan Luchian, în colaborare cu autorităţile basarabene.
Proiectul în valoare totală de 1.680.000 euro este realizabil prin accesarea unor fonduri de la Uniune Europeană sub formă de grant. Concret, parteneriatul acestui proiect cuprinde Raionul Herţa din regiunea Cernăuţi (Ucraina) şi Raionul Căuşeni cu Primaria Căinari din Republica Moldova. În cadrul proiectului se va reabilita , dota şi moderniza, în vederea promovării şi includerii în circuitele turistice Muzeul Ştefan Luchian din Ştefăneşti (RO). Se vor organiza expoziţii, tabere de creaţie, schimburi de experienţă între muzeografi, artişti plastici, oameni de cultură.
Muzeul a fost închis de către fostul ministru al Culturii Răzvan Teodorescu
Iniţiativa înfiinţării unui muzeu care să cinstească memoria marelui pictor botoşănean Ştefan Luchian a fost luată în 1989, cu puţin înainte de căderea regimului comunist.
Într-o clădire în care anterior a funcţionat o şcoală s-a amenajat o expoziţie inedită. Colecţiile de picturi, sculpturi şi grafică erau de fapt creaţii ale artiştilor plastici botoşăneni, alături de unele obiecte care se presupune că au aparţinut pictorului Ştefan Luchian au întregit o galerie cu care locuitorii din Ştefăneşti s-au mândrit mulţi ani de zile.
De-a lungul anilor, clădirea a fost un simbol, dar autorităţilor locale le era din ce în ce mai greu să gestioneze pentru că locaţia era des călcată de hoţi, din interior dispărând fără urmă multe obiecte de valoare. În 2006, Muzeul de la Ştefăneşti a fost închis şi în 2009 Consiliul Judeţean l-a preluat de la primăria locală. În prezent, redeschiderea mult trâmbiţată a muzeului nu a fost concretizată.
„ Nu sunt bani. Dacă primim bani şi mâine ne apucăm de treabă, dar nu sunt fonduri. Sunt proiecte, se intenţionează accesarea unor fonduri din exterior, dar aşa au fost şi anul trecut şi tot aşteptăm să primim finanţare” , a precizat Lucica Pârvan, directorul Muzeului Judeţean Botoşani. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dialog conjugal
USL a pus monopol total pe conducerea Poliţiei Române
Caricatura zilei
Crin Antonescu cere schimbarea tuturor pedeliştilor
pe Băsescu îl aşteaptă la cotitură, ca să-l suspende
USL a început goana după bani la buget
populaţia va plăti impozit pe clădiri la nivel de firme
Şi Hrebenciuc vrea suspendarea preşedintelui Băsescu
Ponta confirma că a doua majorare a salariilor este condiţionată de economie
Spectacol la teatrul "Vasilache" Botoşani
Leacuri pentru credulitatea prefectului
Ioan Rotundu
Căruţaş beat –pericol public
„Copiii la putere”, distracţie maraton
Botoşani: Febra campaniei i-a cuprins şi pe profesori
Răfuiala CAS cu medicul Bistriceanu tranşată în instanţă
răzbunare, gelozie profesională sau incompetenţă managerială?
Botoşănenii care vor să meargă la Campionatul European de Fotbal se pot vaccina
Birocraţie sufocantă în sistemul sanitar
Botoşani: Campania electorală văzută la ea acasă (VII)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă