Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Umor
Mondene
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11984
De la 07 Ianuarie 2003
122872051

Sinistraţii din Rădăuţi Prut au apă cu ţârâita

  • 30 June 2009, 23:00
După an de la cumplita tragedie, provocată de ieşirea din matcă a râului Prut, localnicii din Rădăuţi Prut încă îi resimt efectele. Mai mult sau mai puţin. Amintirea acelor clipe fac să li se ridice părul de mâini şi de pe cap. Cea mai acută problemă cu care oamenii se confruntă este lipsa apei. Un element vital, care în cartierul de locuinţe construite de Guvern pentru sinistraţi se dă cu porţia. Cu bidoanele şi canistra. „Nu avem apă. Cărăm de cine ştie de unde, de la 5 kilometri. Aducem apă de la izvor şi ne rugăm la oameni, le mai dăm câte 2,5 -3 lei, cum avem şi noi şi ne aduce câte un bidon, două de apă. Înainte de votări, primarul a adus cu cisterna apă, acum ne-a mai uitat”, spune cu obidă, Anica Jităraşu, una din locatarele cartierului, cocoţat hăt pe deal.

Kilometri pentru o gură de apă
Comuna Rădăuţi Prut încă mai păstrează urmele inundaţiilor de astă vară, când mare parte din localnici şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă. Pe alocuri în faţă ţi se ivesc resturi de la lemnăria distrusă de ape, garduri şi chiar câte o casă dezgolită de acoperiş, asemenea unui copil fără cuşmă pe creştet. Cartierul de locuinţe amenajat prin grijă guvernamentală este amplasat undeva la ieşirea din sat, pe un deal. Departe de inima aşezării, lucru care îi face pe locatari să se simtă cu totul izolaţi. Mai cu seamă că mulţi dintre ei sunt oameni în vârstă, cărora le este peste mână să bată kilometri până la cel mai apropiat magazin, numai şi pentru a-şi procura o pâine. Căci dacă până acum două săptămâni, sinistraţii primeau pâine şi conserve, acum autorităţile i-au înţărcat.
Cel mai tare însă îi doare lipsa apei potabile, fără a pomeni de cea necesară uzului menajer. Paradoxal, când aude de apă, Auricăi Jităraşu i se ridică nu doar părul de pe mână, ci şi de pe faţă. „Nici nu pot vorbi aşa am o stare de alergie când aud de apă. Aşa o frică am şi pe faţă mi se ridică părul”, spune femeia de 57 ani.
Totuşi mai are ceva vlagă în ea pentru a depăna spaima acelor zile. Când a venit apa, a ieşit doar cu ce avea pe ea. Pompierii au venit cu maşina la poartă şi, iniţial, a crezut că arde ceva. Era puţin trecut de miezul nopţii. „Când am văzut pompierii la foc mă gândeam, nu la altceva. Mi-au zis să evacuez de urgenţă casa, că vine Prutul mare. Eram într-o cămaşă de noapte şi am luat doar un capot pe mine. Nu am luat nimic, nu credeam că ajunge chiar la noi. Că nu a fost de când lumea şi pământul apă aşa de mare, 12 metri să ajungă la noi acasă. Noi stăm mai departe de Prut. A mai venit apa, la o casă în margine, s-a retras. Copiii au venit şi râdeau: Mămică, fă o cafea, că era dimineaţa de-acuma. Dacă venea cineva un pic mai înainte şi ne anunţa, poate totuşi mai salvam ceva”, retrăieşte Aurica Jităraşu.
Nici acum nu îi este uşor. Fiecare zi e o luptă pentru supravieţuire. Copiii sunt datori ani de zile la bănci, după ce au ridicat case în regie. Cu bani de la stat şi restul din împrumut. Casa cu etaj ridicată este departe de a fi terminată. Încă mai e de lucru, dar dacă nu mai sunt bani. „Am stat la module, dacă ne lăsa acolo, noi terminam casele. Ca să dai cu var, cu ciment, e ud, e umezeală, că a plouat, se usucă greu, rămâne igrasie. Noi am pus perdelele aşa, măcar să nu se vadă din casă, dar nu e gata. WC am făcut în curte, dar ce să faci pe 10 ari? Acasă aveam grădină, copaci. Când mai pun eu să mai crească un copac, un butuc de vie, să mănânc şi eu un măr?”, mai spune femeia.
Acum aşteaptă prezidenţialele, doar-doar o să mai picure câte ceva. Cum a scăpat printre degete la europarlamentare primarul Viorel Nichiteanu câte 500 lei de fiecare sinistrat: „Mi-a dat cinci milioane primarul, un fel de propagandă cred. Vineri ne-o dat, duminică au fost alegerile, a zis că-s din banii Primăriei. Ne-au prins foarte bine, am luat bolţari. De-ar veni în toată săptămâna să ne dea. Dar de-acuma cred că la prezidenţiale”.

Baie la fântână
Oamenii sunt necăjiţi şi pe bună dreptate. Ce e mai rău decât să nu ai apă? Autorităţile au făcut fântâni la tot pasul, dar apă, ioc. „Au pus câte un milion băiatul meu, doi vecini câte un milion şi ginerele meu. Patru milioane şi am mai pus trei tuburi din banii noştri ca să ajungem la apă, să avem măcar de spălat. În total, 36 tuburi de 1 metru şi tot nu am dat de apă”, povesteşte Aurica Jităraşu, treaba cu fântânile de decor de la Rădăuţi Prut.
Vizavi, Elena Gurincu, femeie la 74 ani îşi plânge necazul în pumni. Soţul are diabet de 17 ani şi e foarte greu cu medicamentele. A muncit vreme de 30 ani la colectiv şi şi-a văzut căsuţa luată de ape. A ajuns la bătrâneţe să fie plimbată ca ursul de lanţ. „Am stat la modul, la cort şi la şcoală. Foarte mult îmi pare rău după căsuţa mea. Am avut grădină de 40 ari. Aş mai merge să văd ce mai e pe acolo, dar e pustiu, numai şerpi. Mă tem să mă duc ziua mare acolo. Nu am reuşit să salvez aproape nimic. Puţin. Iaca pătura asta, găurită la mijloc, nişte perniţe le-am spălat de mâl...”, spune Elena Gurincu.
La vârsta înaintată trebuie să umble în continuare pe drumuri pentru cele mai elementare norme de igienă corporală. Ca să se spele, merge tocmai până în centrul aşezării: „Mă duc la o fântână, încoace, la o grădină de-a mea, ne spălăm acolo într-o balie mare, sunt copaci şi nu ne vede nimeni. În spatele primăriei vechi, la dispensar”. Una peste alta, localnicii din Rădăuţi Prut sunt şi acum de părere că nu trebuia să se mute satul. Şi motive au destule, vorba Auricăi Jităraşu: „Este câmp liber, nu sunt copaci să ţină dos, aseară a bătut vântul am zis că ne ia cu totul. Apoi, sunt femei bătrâne, care merg în toiag abia se târâie la magazin”. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Interesul Moscovei este să-l sprijine pe Voronin
Rusia îşi face jocurile în R Moldova, pe când alţii ezită
Pro Tv difuzează controversatul documentar
Adevărul despre viaţa secretă a lui Michael Jackson
Andra, Delia, Catalin Josan si Jean de la Craiova spun “Serviti, va rog!”
Cui îi tremură mâna?
PROGRAM TELE'M MIERCURI 1 iulie
Racordarea oraşului Flămânzi la conducta de gaze, prioritară anul viitor
Fermierii în că mai aşteaptă banii, deşi a trecut jumătate de an
Omida păroasă a ieşit la atac
Apetroaie vrea bani pentru modernizarea UPU
Memorialul Ipoteşti luat serios în vizor de către autorităţi
Vor să stârpească dihonia dintre instituţiile de cultură
Post de consilier preşedinţial păstrat în familie
Şefii sindicatelor botoşănene se plâng de controalele fără efect
Probă de foc pentru pompierii botoşăneni
Parlamentarii au hotărât să dijmuiască prin amenzi câştigurile celor din străinătate
amenzile vizează soarta copiilor rămaşi în ţară
Poliţiştii din Botoşani sunt cu ochii pe infractori şi în week-end
Autorităţile vor să concesioneze nucii de pe marginea şanţului
Americanul şi primul preşedinte negru
Cum interpretează Conţac anumite decizii politice şi administrative
Reforma din învăţământ – o treabă românească
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog