Ingrediente: slănină, bcăți de circa 10 mm înălțime. Mărimea care vrei, 0 linguri de boia amestec dulce iute, gupă gust, 3 căpățâni de usturoi, sau după gust, 2 - 3 linguri piper negru sau după gust, 1 lingură boabe de piper, și 1 de boabe de muștar, frunze de dafin (4 la un ceaun), 4 linguri sare grunjoasă (sau după gust).
Mod de preparare: Prepară bucățile de slănină, taie-le cum crezi tu. Pune-le la fiert în apă cu sare, dafin, câțiva căței de usturoi (4-5), boabele de piper și muștar pentru circa 30 min, sau după gust. Verifică cu furculița. Dacă intră ușor e fiartă. Dacă nu, mai lasă 10 min. Dar vezi și tu cum poftești. Numai să nu se sfărâme, ai grijă. Lasă să se răcească.
Între timp curăță, spală și pisează usturoiul. Pregătește boiaua amestecată cu sare și piper. Ia fiecare bucată de slănină în parte și freac-o energic și cu usturoi, și cu boia/piper. Și pe-o parte și pe alta, pe lături. Poți amesteca și usturoiul cu celelalte mirodenii, să-ți fie mai ușor. Pune o bucată peste alta și lasă să pătrundă bine aromele. Lași cel puțin o noapte (10 ore)Este foarte bună și așa, dar mai bună e afumată
Se face gaură cu un cuțit pe fiecare margine (atenție, să nu o tai de tot. La circa 10 cm de margine) se leagă una de alat cu sfoară și se pune la afumat (metoda descrisă aici). Se conservă câteva luni bune. În cămară, dacă-i răcoroasă. Dar iarna asta nu pare foarte rece, ai grijă.