Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
13040
De la 07 Ianuarie 2003
78562597

Şocant - Escrocherie Caritas la Allianz Ţiriac în România

  • 26 November 2007, 23:00
Incredibil, dar adevărat! Sub pălăria Allianz Ţiriac, liderul pieţei de asigurări autohtone, s-a dezvoltat un joc piramidal de tip Caritas. Clienţii "de lux" au fost ispitiţi cu poliţe de asigurare false, dar pentru "categoria VIP", în care li se promiteau câştiguri începând de la 100% pe an. Valoarea pagubelor nu poate fi determinată exact, dar Allianz a plătit deja despăgubiri ce depăşesc jumătate de milion de euro. Peste 100 de persoane, clienţi ai Allianz Ţiriac, au căzut în plasa celui mai nou joc piramidal. Caracatiţa a fost pusă la cale de un consultant financiar al societăţii care colabora cu Allianz Ţiriac din anul 2005. Folosindu-se de baza de date a societăţii, consultantul le-a oferit clienţilor planuri de investiţii pe viaţă sub titulatura VIP, care ofereau promisiunea unor randamente uriaşe, începând de la 100% pe an. "Acest produs nu a existat niciodată în oferta Allianz, iar societatea nu are produse speciale în funcţie de categoria clienţilor. Avem de-a face cu o fraudă pusă la cale de un consultant financiar al societăţii. Această persoană avea capacitatea de a identifica apetitul de risc al clienţilor cărora le oferea valori de randament diferite: de la câştiguri de 103% pe an până la 40%-50% pe lună, 15% pe săptămână sau chiar de 7% pe zi în euro", spune Adrian Moanta, director marketing şi CRM Allianz Ţiriac.
Pentru a părea oficială, poliţa VIP era încheiată pe structura unei asigurări de viaţă de tip unit-linked care avea ataşată o componentă de investiţii. O parte dintre clienţi au primit chitanţe fiscale pentru banii încasaţi, alţii au primit chitanţe în care era scrisă inclusiv valoarea randamentelor, iar unii au semnat acte adiţionale la "contracte". Cuprinşi de febra câştigurilor, o parte dintre păgubiţi a suplimentat chiar valoarea poliţelor cu zeci de mii de euro. O parte din banii încasaţi de consultantul fiscal intra în conturile Allianz, pentru a nu trezi suspiciunea, iar cea mai mare parte intra în buzunarele consultantului fiscal.
"E greu să determinăm valoarea sumelor încasate, pentru că nu toate au fost trecute pe documente fiscale. În unele cazuri au fost trecute sumele încasate efectiv, în altele sumele care includeau randamentul pentru a «garanta» seriozitatea investiţiei", spune Moanta.
Frauda a fost descoperită de conducerea Allianz la finele lunii august, o dată cu creşterea numărului participanţilor la sistem. "Mergând pe firul evenimentelor am descoperit că fenomenul începuse prin octombrie 2006 cu două-trei cazuri, iar numărul clienţilor a crescut puternic în lunile iunie-iulie. În august am luat decizia de a sista activitatea agentului respectiv, am încetat colaborarea cu el şi am depus plângere penală împotriva acestuia", explică Moanta. Reprezentantul societăţii susţine că frauda a fost raportată imediat la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, după care au început discuţiile cu păgubiţii.
"55 de persoane şi-au recuperat deja sumele deoarece aveau chitanţe demonstrative. În total e vorba de 580.000 de euro care au fost returnaţi. Am avut şi revendicări de 30.000-50.000 de euro, de la o singură persoană, dar pentru care nu există chitanţe doveditoare", explică directorul de marketing al Allianz. În această situaţie se află 50 de persoane cu care Allianz este în litigiu şi care au şanse să-şi recupereze banii doar după ce instanţa va declara vinovăţia consultantului financiar. "Colaborăm bine cu Poliţia, dar până ce instanţa nu va declara această persoană vinovată ea beneficiază de prezumţia de nevinovăţie", a adăugat Moanta. Tot din acest motiv, dar şi pentru a nu interfera cu ancheta Poliţiei, Allianz a decis să păstreze misterul asupra identităţii consultantului.
Surprinzător în cazul Caritasului Allianz este nu atât numărul celor care au participat la jocul piramidal, cât profilul clienţilor. Asigurările de "tip VIP" au fost încheiate în 99% dintre cazuri de persoane cu studii superioare, cu funcţii de conducere, iar unii dintre aceştia aveau chiar studii economico-financiare. Poziţiile-cheie pe care le deţin aceştia în diverse firme explică şi de ce păgubiţii nu au făcut plângeri. "Sigur că s-a folosit de numele Allianz, dar cred că această fraudă demonstrează disfuncţionalitatea mediului de afaceri. Nu ar fi trebuit să se întâmple acest lucru dacă clienţii ar fi fost realişti cu toţii şi nu ar visat câştiguri fabuloase", spune Moanta. "Paradoxal, au fost folosite formularele-tip ale Allianz pentru asigurări de tip unit-linked. Pe unele dintre ele scria chiar că randamentul investiţiilor nu este garantat, dar cu toate acestea oamenii au fost convinşi că vor câştiga", spune Marius Onofrei (foto), directorul PR al societăţii. (Articol primit pe mail-ul redacţiei de la Jurnalul naţional)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oamenii de afaceri străini îşi închid fabricile
aproape 1000 de salariaţi lăsaţi fără loc de muncă în prag de iarnă
Agenţii economici vor plăti cu o taxă mai puţin
Birocraţia a făcut utilizarea formularului E112 aproape imposibilă
până să obţii aprobările necesare să fii operat în străinătate, mori cu zile
Elevii de clasa I vor fi vaccinaţi
Profesori botoşăneni participanţi la o reuniune de proiect în Franţa
„Educaţie” şcolară cu palmele şi recipiente din plastic
CJ încheie cu succes un proiect transfrontalier cu partenerii Ucraineni
Scump, domnule preşedinte, scump!
Ioan Rotundu
Încercări de protejare a copiilor instituţionalizaţi
S-a găsit o soluţie pentru muzeul de etnografie
CJ va avea sală de şedinţe separată de Instituţia Prefectului
Multe semne de întrebare asupra votanţilor unguri din Botoşani
Primarul Flutur vrea să copie din modelul francezilor
Mulţumirea lui Ciuştea este în contradicţie cu rezultatele votului
Democraţii botoşăneni au rămas fără preşedinte
Cisternă căptuşită cu ţigări
Părinţi şi copii celebri vin la ”Happy Hour” de 1 decembrie
Încercare de ieşire ilegală din ţară prin folosirea forţei
Confuzie
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, marţi, 27 noiembrie
Anunţ important
Românul şi groapa
Tochitură Burebista
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă