Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9174
De la 07 Ianuarie 2003
75059327

Sofia Vicoveanca, de ziua Mamei, a incantat romanii la Atena

  • 12 March 2009, 23:00
8 Martie special pentru româncele de la Atena. Comunitatea Româna Sf. Stefan Cel Mare din capitala elena a desfasurat, sâmbata 7 martie, un spectacol special dedicat Mamei, moment artistic care a adus-o la Atena pe regina muzicii populare românesti, Sofia Vicoveanca.

Venirea Sofiei Viconveanca la Atena a fost unul dintre momentele de mare încarcatura sentimentala pentru români si basarabeni care, aflând de vizita interpretei la sediul comunitatii române nu au lasat momentul neexploatat. Zeci de copii, printre care învataceii cursurilor de limba româna, dar si români si moldoveni au venit în dimineata zilei de sâmbata pentru a o cunoaste îndeaproape pe cea care a „scris" 50 de ani de folclor românesc.

Sofia Vicoveanca a fost întâmpinata la sediul Comunitatii Române Sf. Stefan Cel Mare asa cum se cuvine... cu admiratie, respect si apreciere dovedite de zecile de buchete de flori primite si masa de oameni prezenti la sediu, printre care si presa de limba româna de la Atena, care nu putea sa nu fie prezenta pentru a nota evenimentul . Acesta, se poate spune ca a fost momentul celor mici. Copiii s-au fotografiat cu Sofia, au primit autografe, dar nu au ezitat sa o întrebe: „De ce trebuie sa cântam si sa dansam româneste?"; „De ce trebuie sa învatam folclor?", etc. întrebari la care cântareata a raspuns negresit.

Seara spectacolului a facut ca stadionul închis de baschet AO Sporting din Atena sa fie locul de sarbatoare al unei suflari românesti. Asezati de o parte si de alta a tribunei oficiale, unde au luat loc oficialitati românesti din cadrul Ambasadei României, reprezentati de ministrul plenipotentiar Nicolae Anton, seful Sectiei Consulare, si consilierul cultural al ambasadei, Daniel Bala, spectatorii au fost întâmpinati cu flori de copiii Ansamblului Artistic „Traditii" care s-au infiltrat printre rânduri transformând tribunele, în numai câteva minute, într-o imensa masa de flori.

Spectacolul a început asa cum era de asteptat. Poezii dedicate mamei de copiii cursurilor de limba româna, îndrumati de profesoara Daniela Pana, alaturi de cuvântul de bun venit si la multi ani oferit de consilierul cultural al ambasadei, Daniel Bala, au deschis oficial momentul mult asteptat. Cântecele si dansurile ansamblului de copii „Traditii" au adus un pic de culoare asupra momentului artistic dedicat mamei, în desfasurarea caruia au mai participat formatia Cristal, Comunitatea Moldo-Elena Orfeu si artista Mariana Cauesteanu Raciula fiecare aducând o „particica speciala" de cântec românesc.

Orice cuvânt de lauda, apreciere si caracterizare al acestui moment este prisos si nu îsi are sensul în fata numelui Sofia Viconeanca. Intrarea în scena a artistei a facut ca sala de baschet sa semene cu una care gazduia o finala de campionat european. Spectatorii s-au ridicat în picioare în încercarea de a rasplati venirea artistei la Atena. Cântecul Sofiei Vicoveanca nu mai are nevoie de nici o caracterizare, precum nici reactia spectatorilor care au dat cezarului ce-i al cezarului. A impresionat auditoriul si poezia Sofiei, care nu a facut altceva decât ca artista sa creasca si mai mult în inimile lor. Sofia Vicoveanca a cântat cu mare chef ridicând spectatorii la dans care au umplut sala unindu-se într-o hora imensa.

Nici la spectacol, mama Sofia Vicoveanca nu a fost uitata. Zeci de oameni coborau din tribune pentru a oferi reginei buchete de flori, gest asemanator fiind facut si de consilierul cultural Daniel Bala.

Artista a fost impresionata la Atena. Zecile carti de poezii si CD puse în vânzare în sala de spectacol nu au fost de ajuns pentru peste cei peste 250 de spectatori dornici sa plece cu o amintire de la Sofia, iar pentru fotografii a fost nevoie de mai bine de ora de... zâmbet oferit de Sofia fiecarui doritor de o fotografie. „De 20 de ani vreau o fotografie cu dumneavoastra" spuneau câtiva spectatori prezenti în sala. Vicoveanca nu a refuzat pe nimeni. Toata lumea a plecat multumita si cu multa caldura în suflet, sentimente transmise de omenia unei artiste incontestabile caracterizata pe cinste - regina muzicii populare românesti.

Ar trebui subliniat si cadoul deosebit oferit Sofiei Vicoveanca de românii de la Atena prin artistul de intarsi Constantin Sirghi, care i-a daruit artistei una din operele îndragite, Maica Domnului.

Bucati din spectacol dar si interviul pentru românii de la Atena, oferit noua de Sofia Vicoveanca, urmeaza a fi transmise în emisiunea de limba româna de la Radio Filia de la Atena, din 22 martie, emisiune radiofonica ce este difuzata, o data la doua saptamâni, duminica de la orele 14 la 15.

Spectacolul nu s-ar fi putut realiza fara participarea sponsorilor, în majoritate firme cu capital românesc sau persoane fizice, sustinatori ai comunitatii, enumerati în ordine alfabetica: Atlassib, Expres International Line, Lilian Travel, Pan Travel, Perla Tours, Restaurantul Dorna, Nina Niculita Ghita, Veronica Todor si Constantin Sirghi.

George Tegu (presedinte), Mara Buzila (secretar) si Constantin Ivu (membru în consiliul de conducere), în acelasi timp si principalii artizani ai evenimentului organizat de Comunitatea Româna Sf. Stefan Cel Mare au multumit tuturor pentru sprijinul oferit, deschizând astfel un nou capitol în comunitatea româneasca acela al spectacolelor cu invitati din România, ce doreste sa satisfaca un alt pas existent în comunitatea româneasca din capitala greaca.

(Din Atena pentru Romanian Global News, Ana Tutuianu)
Sursa: Romanian Global News


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ghid in limba romana cu privire la conditiile de munca din Cipru
Europarlamentarul Alin Antohi cere institutiilor europene monitorizarea alegerilor din Basarabia
Chiriaşii din Căminul de la Textila campioni la datorii
Spitalul Judeţean Botoşani va fi totuşi modernizat
Încă un director pe picior de plecare!
Traficanţii de ţigări nu au odihnă
Generozitatea guvernamentală se revarsă peste noi!
Dosare penale pentru braconaj piscicol
Tinerii delicvenţi educaţi non violenţă
La cerşit
Burse de studiu pentru a-i ţine la şcoală pe romi
Medicamente de slăbit, decontate de stat
Indecisă dacă să se instaleze şef la OPC
Dobânzi crescute la bănci şi carnete CEC comuniste în atenţia inspectorilor de la OPC
Orele de religie vor rămâne obligatorii pentru elevi
Jurnalul unui turist american in vizita prin Europa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă