Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10197
De la 07 Ianuarie 2003
104542803
Solidaritate din interes politico-instituţional

La ANSVSA, corupţia s-a instalat confortabil

  • Ioan Rotundu
  • 25 April 2021, 16:30
Pentru că, în urma sesizărilor adresate instituţiilor de profil ale statului prin care omul de afaceri suliţan Traian Popa a semnalat faptul că apa şi peştele din iazul Dracşani sunt infestate şi pun în pericol sănătatea publică, s-au efectuat analize de laborator atât de către firma privată TUV Austria – România cât şi de către laboratoarele der specialitate ale ANSVSA Bucureşti, analize cu rezultate total diferite, am solicitat Autorităţii Naţionale Sanitar veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti să ne răspundă dacă peştele din iazul Dracşani este bun pentru consumul uman.
Iată ce am întrebat noi, prin cererea nr. 80/11 aprilie 2021 adresată preşedintelui Dr. Robert Viorel Chioveanu (foto): „Prin prezenta vă rugăm respectuos, ca în vederea unei corecte şi competente informări a consumatorilor, în virtutea prevederilor Legii 544/2001 art. 19. să ne comunicaţi dacă în urma analizelor efectuate asupra probelor de peşte recoltate sub controlul specialiştilor din cadrul DSVSA Botoşani din iazul Dracşani ce aparţine de S.C. Piscicola S.A Botoşani, peştele este apt pentru consumul uman şi nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea consumatorilor”
Răspunsul ne-a fost remis cu adresa Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 7748/21.042021, din care cităm: „Având în vedere aceste aspecte care au fost transmise şi domnului Traian Popa, precizăm faptul că, rezultatele analizelor pentru produsele de peşte prelevate în cadrul controlului oficial de la SC PISCICOLSA SA fin judeţul Botoşani, de către inspectorii DSVSA Botoşani, sunt considerate viabile şi relevante, întrucât au fost analizate în laboratoare oficiale desemnate de autoritatea competentă, în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 625/2017.”
Noi am întrebat dacă peştele din iazul Dracşani este sigur pentru consumul uman iar ei, sub semnătura unui şef de serviciu, ne-au răspuns în dodii. Iar ca fuga lor de răspundere să ne fie clară, în finalul adresei ne recomandă: „Pentru obţinerea de detalii suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi Direcţiei Sanitare Veterinare li pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani care reprezintă autoritatea sanitară teritorială fin judeţul Botoşani, aflată în subordinea ANSVSA.”
Practic, şeful căruia noi ne-am adresat ne-a expediat la subaltern, să ne dea el răspunsul. Numai că noi când am trimis adresa la ANSVSA am trimis una similară, cu nr. Nr. 81/11 aprilie 2021, şi la DSVSA Botoşani, în atenţia directorului dr. Mihai Ţurcanu.. Dar finul Ţurcanu n-a considerat să-l pună pe nasul Gheorghe Nistor, patronul iazului Dracşani, în situaţii neplăcute, aşa că a preferat tăcerea, adică n-a răspuns la întrebarea noastră dacă peştele din iazul naşului este, sau nu, bun de consum.
Adresa primită de la ANSVSA noi am trimis-o şi omului de afaceri Traian Popa, cel care a semnalat că peştele din acest iaz nu ar fi recomandat pentru consumul uman, Popa fiind o persoană cu experienţă în domeniul piscicol pentru că a lucrat mulţi ani la ceea ce se numea pe timpuri Întreprinderea Piscicola Botoşani, adică unitate de stat.
Răspunsul ANSVSA l-a enervat rău pe Traian Popa care, prin scrisoarea din 24 aprilie a.c. le-a arătat cu argumente şi documente că mint, că probele analizate sunt altele decât cele recoltate, că analizele efectuate de Laboratorul TUV Austria – România sunt recunoscute de Regulamentul UE citat chiar de către ANSVSA şi că îi suspectează de corupţie şi cârdăşie politică, o plângere penală fiind posibilă în acest caz.
Citez din această scrisoare: „Domnul Ţurcanu să se lămurească şi să mă informeze corect despre greutatea peştelui prins ca probă pentru analizele IISPV deoarece în adresa nr.1212 din 18.01.2021 menţionează că fiecare probă cântăreşte 8-9 kg şi în următoarea adresă nr.2610 din 04.02.2021 aceeaşi probă prelevată la data de 15.12.2020 cântărea 5-6 kg. Din aceste două informări incorecte, constat că la recepţia efectuată de doamna ing. Bivolu a fost un număr de patru (4) probe de peşte novac, care cântăreau împreună 7(şapte) kg.”
Traian Popa o face pe detectivul şi-i interoghează pe cei doi agenţi de poliţie pe care dr. Mihai Ţurcanu susţine că au fost de faţă la recoltarea probelor ca reprezentanţi ai IJP Botoşani. Citând iarăşi din scrisoare, iată ce a constat Popa: „Doi agenţia de la Poliţia Suliţa au fost în apropierea punctului de lucru a Piscicola SA Botoşani şi, conform celor declarate de aceştia, se aflau acolo pentru asigurarea ordinii publice şi au văzut de la distanţă că s-a pus peşte în doi saci de plastic. Agenţii nu au putut să-mi dea un răspuns despre mărimea sau greutatea peştilor deoarece se aflau la o distanţă de la care nu au putut cum aprecia şi nu au văzut ca peştii să fie cântăriţi.”
În răspunsul remis nouă de ANSVSA Bucureşti se invocă prezenţa poliţiştilor ca un argument că probele de peşte au fost recoltate în condiţii oficiale şi de siguranţă. Iacă că nu este aşa, iar noi am demonstrat că probele analizate la IISPV ridică serioase suspiciuni că au fost substituite.
Traian Popa a demonstrat celor de la ANSVSA Bucureşti că mint atunci când au afirmat şi susţinut că analizele efectuate de Laborator TUV Austria – România nu sunt recunoscute pentru că societatea privată nu are acreditare de la instituţiile de specialitate pentru astfel de analize.
„Cu toate că am transmis de două ori Acreditarea şi Autorizaţia pentru activităţi şi profiluri pentru Societatea Comercială TUV Austria – România SRL (documente oficiale eliberate de către instituţii ale statului cu rol esenţial pentru protejarea sănătăţii populaţiei) fiecare dintre Dumneavoastră, nu aţi considerat că este necesar să interpretaţi corect ce este menţionat pe fiecare document. Doamna şef serviciu dr. Monea contestaţi Autorizaţia şi acordul pentru activităţi nr. 137/12.06.2019 eliberată de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor? Contestaţi documentul oficial scris de către Instituţia Statului Român unde sunteţi angajat ca funcţionar public şi care vă plăteşte? Domnul dr. Ţurcanu are un motiv întemeiat de a-şi proteja Naşul de cununie. Interesul Dumneavoastră încă nu îl cunoaştem dar probabil îl vom afla.”
Un funcţionar al statului, limpede că din motive de cârdăşie politică şi profesională, a ajuns până acolo în a nega valabilitatea autorizaţiilor emise de propria instituţie la care lucrează. Funcţionara această este dovada că corupţia stă bine înfiptă în instituţia statului numită ANSVSA Bucureşti. Ea, ca mul aţi funcţionari publici din Bucureşti, ne cred pe noi, provincialii, că suntem fiinţe inferioare lor şi că ne pot prosti la lumina zilei. O să-i demonstrăm că se înşeală amarnic!
Când faptele unui funcţionar public intră sub incidenţa Codului penal, atunci trebuie sesizate instituţiile statului de specialitate. Iar Traian Popa o va face!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 26 aprilie – 2 mai 2021
Bancul săptămânii: Nu vă trădaţi pritenul necuvântător
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Aleksandr Lukaşenko vrea să-i transfere puterea, după moartea sa, fiului său Viktor Lukaşenko
Eleva Dimureac a fost umilită şi de către inspectorii IŞJ şi Protecţia Copilului
Ioan Rotundu
Blocarea activităţii Prefecturii Botoşani din interesele deputatului Şoptică
Ioan Rotundu
Peştele naşului Nistor este bun de consum
Ioan Rotundu
Schimbare la faţă la nivel de IŞJ Botoşani
Ioan Rotundu
Spovedanie de Paşti
Tristă poveste de Paşti
La Suliţa, progresul civilizaţiei se luptă cu vechile metehne ale autorităţilor
Traian Popa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă