Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10869
De la 07 Ianuarie 2003
122870936

Soluţia românească a unui tânăr absolvent de medicină pentru a depăşi criza

  • 4 June 2010, 23:00
Cand a inceput criza, in 2008, eram proaspat absolvent al facultatii de medicina si ma gandeam din ce in ce mai des sa plec din tara. Prietena mea lucra la o banca multinationala, iar eu m-am angajat ca reprezentant medical pentru o firma de medicamente ce importa produsele din Franta si le vindea pe piata romaneasca. Castigam bine amandoi, suficient de bine incat sa ne permitem majoritatea lucrurilor pe care orice tanar de 25 de ani si le-ar dori, in rate. Noi am ales insa sa nu ne facem niciun credit, nicaieri.
Cat am avut surplus am pus deoparte si din acele sume am reusit sa ne cumparam, pe rand, cam tot ce ne-am dorit. E drept, nu varfuri de gama, dar produse bune, rezistente de care suntem deplin multumiti.
In 2009, cand criza fusese declarata oficial de toti oamenii responsabili din (si de) tara asta, m-am gandit ca nu pot sta deoparte, nici eu, nici prietena mea. Am inceput cu pasi marunti sa ne gandim de doua ori in ceea ce priveste actiunile noastre.
In primul rand am continuat sa consumam. Desi suntem o picatura intr-un ocean, ne-am gandit ca cineva, de undeva, trebuie sa inceapa.
Am cumparat in proportie de 90% produse romanesti, pentru inceput. A fost foarte greu, pentru ca nu am gasit de la inceput ce ne doream, la calitatea pe care ne-o doream si la preturile ce noi le consideram “normale”. Cand incep un astfel de proiect, dupa doua zile de shopping sunt sigur ca 90% s-ar lasa. Produsele romanesti de calitate sunt rare, scumpe si de multe ori sub ceea ce poti gasi de import la jumatate de pret. Nu ne-am descurajat, am cautat in continuare si am gasit. Am inceput sa facem cumparaturile prin pietele bucurestene, locuri unde nu mai calcasem de cand eram mic si mergeam cu mama si spre surprinderea mea am gasit o groaza de afaceri mici care se straduiau sa ne capteze atentia spre produsele lor, bune, proaspete si romanesti… fara cautare in supermarket-uri.
Dupa aproape un an de la aceasta intiativa, va asigur ca am platit cel putin 5 salarii de muncitor roman in agricultura si productie alimentara, am mancat la fel de bine si sanatos si m-a costat doar timp. E scump, dar merita.
Al doilea pas a fost ca prietena mea sa se mute de la banca la o firma de contabilitate romaneasca, cu clienti romani. A fost o decizie grea. Aceasta firma nu ii putea plati taxele pentru intreg salariul, dar am decis ca pe viitor, daca ne vom permite, sa le platim noi. Clientii ei de-acum sunt furnizori de servicii, mici intreprinzatori, afaceri romanesti cu capital romanesc si peste 300 de angajati aici, in Romania.
Eu am zabovit putin, dar in cele din urma, dupa ce am sustinut concursul de rezidentiat, am obtinut un post de medic de familie rezident si am plecat de la firma ce importa medicamente. Castigam mai putin, dar pentru ca nu aveam nicio datorie nicaieri ne-am permis sa ne pastram banii pusi deoparte, ba chiar sa economisim in continuare.
Am mers la mare in Romania, cautand hoteluri si pensiuni ce ne ofereau confortul dorit la preturi accesibile. E greu si te poti enerva foarte usor, pentru ca nimeni nu iti ofera vreo garantie ca vei gasi. Dar trebuie incercat. Sunt si intreprinzatori romani care isi doresc binele clientului si vor o relatie de calitate cu acesta in speranta ca va reveni.
Tot ce insemna servicii (fast-food, internet, televiziune, etc) am cautat provideri cu capital romanesc sau care cel putin angajeaza foarte multi oameni in Romania, chiar daca capitalul este strain. Acum, in 2010, m-am angajat din nou la o firma de medicamente. E un producator roman, din Iasi, care ofera peste 100 de locuri de munca si isi produce singur medicamentele in proportie de 100%. Desi am doua job-uri si nu castig mai mult decat la primul sunt bucuros ca am reusit sa nu imi modific nivelul de trai si ca particip la dezvoltarea unui brand romanesc care plateste taxe in Romania si care da un salariu unui numar mare de oameni. In industria farmaceutica, cel ce vinde cel mai bine de pe piata, desi are o cifra de afaceri de 20 de ori mai mare ca firma la care eu momentan activez, nu angajeaza mai multi oameni decat aceasta, aici, in Romania.
Ultimul pas a fost ca din veniturile noastre, deliberat, sa finantam statul roman. De fapt nu am facut altceva decat sa ii dam ce ne-a cerut pana acum: taxele prietenei mele. O sa ziceti ca suntem nebuni, dar da. Platim statului, din ceea ce castigam noi, mai mult decat inainte fara sa ne forteze nimeni. Salariul ei e in intregime declarat, iar diferenta de taxe o platim noi.
De curand ne-am mutat si nu am acceptat nicio oferta (pentru ca acum proprietarii se roaga de noi, nu invers ca pe vremea “boom-ului”), decat dupa ce am semnat un contract cu suma reala inregistrat la administratie.
In incheiere va spun cu mana pe inima ca o ducem bine. Suntem tineri, muncim, ne straduim sa fim corecti cu statul chiar daca stim ca el nu va fi corect cu noi. Ca si atunci cand dai un leu unui cersetor, desi stii ca isi va lua o vodka, speri macar ca va cumpara si un covrig. Stiu ca 80% din banii mei vor merge in buzunarele clientelei politice si ale administratiei profund defectuoase, dar mai stiu ca 20% vor fi folositi in interesul meu si al tuturor si ca poate in 2009 si in 2010 am pus si eu un metru de asfalt pe autostrada Transilvania, ca am dat si eu medicamentele pe o luna ale unui batran si ca pensia bunicului meu va fi platita, desi mai mica cu 15%.
Eu unul m-am saturat sa injur, sa dau exemplu o tara din vest sau chiar sa ma gandesc de a pleca acolo. Eu sunt roman, sunt balcanic si imi place aici, mie imi place sa cred ca fac un bine tarii asteia si ca daca macar un om va citi ce am scris aici va simti sa faca si el la fel, cele 20 minute petrecute in fata laptop-ului pentru a scrie aceste randuri nu au fost degeaba! Criza usoara tuturor!
Autor: Suciu Cristian, cititor SmartWoman.ro
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Între homosexuali
Bucătăria Jurnalul: Salată de legume bulgară
Program TV SOMAX – sâmbătă, 5 iunie / duminică 6 iunie
Laureaţii concursurilor extraşcolare învăţaţi de pompieri să-şi protejeze viaţa
AIE a preluat iniţiativa
Strâmbe ruseşti, cu trompete ucrainiene, împotriva intereselor româneşti
Între multe doici, moare pruncul de foame
Comisia Europeană vrea să dea verde cultivării plantelor modificate genetic
Titus Corlăţean critică "tăcerea ruşinoasă" a autorităţilor române
în cazul punerii în discuţie a Tratatului de pace de la Trianon de către guvernul ungar
Mărturia unui bărbat înşelat de soţie
într-o zi afli că tot restul vieţii ai rămas doar un tată de duminică
Şapte dureri pe care nu trebuie să le ignoraţi
Reuniunea grupului Bilderberg
o întâlnire pentru salvarea euro sau doar o ocazie pentru bogaţii lumii să plece de acasă?
Organizatorii au pierdut contactul cu o nava irlandeza
România, a cincea contracţie economică din UE în primul trimestru
Parcagiul, sau cum se inventează taxa pe spaţiul public
Căderea Guvernului, moartea regelui, bucuria nebunului
Românul şi tăvăleala
COD GALBEN pe Prut
Copii botoşăneni victorioşi la Bucureşti
Mulţumiri
Termica, un sistem greu ca o piatră de moară, pentru Consiliul Local
Alegerile de la Răchiţi au fost fraudate, este de părere Florin Ţurcanu
Cere parlamentarilor botoşăneni să-l pocnească pe Boc cu arma lui
Deputatul Florin Ţurcanu se mută în bordei
dacă îi cere Camera Deputaţilor
Fostul consilier Dumitru Iurea epurat politic
Sindicatele din învăţământ vor bani pe naveta profesorilor
Taxa de consultaţie la medicul de familie generează complicaţii
Generalul IŞJ Botoşani ameninţă cu sancţiuni
Ministerul monitorizează cazurile de malpraxis
România, te iubesc! dedicată exclusiv campaniei Există viaţă după cutremur
Ţurcanu, între bordei şi bordel
CE handbal: România, în grupă cu Spania, Danemarca şi Serbia
Preşedintele Traian Basescu se întâlneşte duminică seara cu liderii PDL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog