Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Publicitate
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16304
De la 07 Ianuarie 2003
85076390

Sondaj Naţional ATLE, noiembrie 2007

  • 15 November 2007, 23:00
Date tehnice
Studiul a fost realizat de A.T.L.E. în perioada 6 – 11 noiembrie 2007
Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor
Volumul eşantionului a fost de 1081 de persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta mai mare de 18 ani
Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute este de ± 3%, pentru un grad de încredere de 95%
Interviurile au fost realizate în 40 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Analiza sondajului – noiembrie 2007

Direcţia înspre care merg lucrurile în ţară
Majoritatea romanilor (56%) apreciaza ca lucrurile in Romania se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce 35,7% considera ca lucrurile merg intr-o directie buna. Fata de luna octombrie, numarul celor care considera ca Romania se indreapta inspre o directie gresita a crescut.
Atacurile la adresa românilor din Italia
Atacurile la adresa romanilor din Italia sunt puse de majoritatea repondentilor pe seama infractiunilor comise de cetatenii romani rezidenti in Italia - 42,5%. O parte importanta a populatiei - 20% - considera insa ca italienii sunt nemultumiti din cauza ca romanii le iau locurile de munca. De asemenea, 16,1% dintre repondenti atribuie atacurile la adresa romanilor atitudinii politicienilor care incita la ura.
Dintre repondentii care au indicat drept cauza a atacurilor la adresa romanilor infractiunile comise de cetatenii romani rezidenti in Italia, 62,5% considera ca este vorba de infractiuni comise de cetateni romani de etnie rroma, in timp ce 23,5% apreciaza este vorba de infractiuni comise de cetatenii romani, indiferent de etnie. 10,7% cred ca autorii infractiunilor sunt cetateni romani care nu au un loc de munca stabil in Italia.
Notorietatea liderilor politici
Topul notorietatii sugereaza mai multe categorii de politicieni.
Liderii principali, cu peste 90% notoritate (Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana, Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Theodor Stolojan si Gigi Becali).
Liderii cu notoritate medie intre 70 si 89% (Emil Boc, Dan Voiculescu, Adriean Videanu, Teodor Melescanu, Marko Bela si Viorel Hrebenciuc)
Liderii cu notorietate sub 70% (Cristian Diaconescu, Crin Antonescu, Ioan Rus, Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde).
Topul politicienilor care ar trebui să se retragă din viaţa politică
Clasamentul oamenilor politici despre care repondentii cred ca ar trebui sa se retraga din viata politica este dominat de Adrian Nastase (42,2%). Fostul prim-ministru este urmat de Ion Iliescu (33,1%), Corneliu Vadim Tudor (28,2%), Gigi Becali (23,4%). De opinii defavorabile beneficiaza si Elena Udrea (20,4%), respectiv Calin Popescu Tariceanu (18.8%).
Topul încrederii în personalităţile politice
Topul increderii in personalitatile politice de a-si asuma acum sau pe viitor roluri importante in conducerea tarii indica o detasare a lui Traian Basescu (43% au incredere mare si foarte mare in presedinte). Traian Basescu isi continua insa tendinta descendenta fata de cercetarile din lunile august si octombrie. Traian Basescu este urmat, la egalitate, de Theodor Stolojan si Mircea Geoana, ambii cu 29%. Gigi Becali cunoaste un recul important, scazand pana la 25%.
Creşterea pensiilor
Fata de luna octombrie, perceptia populatiei fata de initiatorii cresterii pensiilor cunoaste usoare modificari. Astfel, 32,6% cred ca principalul merit pentru initierea si adoptarea legii privind cresterea pensiilor revine PSD, in timp ce 23,4% crediteaza Guvernul. 10,9% apreciza ca presedintele Traian Basescu are un merit in aceasta privinta, in timp ce 24,2% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Formula guvernamentală de coaliţie preferată
Parerile cu privire la cea mai compententa formula de coalitie pentru a guverna Romania sunt in continuare impartite. Astfel, 23,4% ar prefera o coalitie PSD – PD, iar19,9% o coalitie PNL – PD. 19,7% opteaza pentru o varianta de coalitie PSD – PNL in timp ce 8,3% prefera o alta formula. Cei mai multi dintre romani nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Primul-ministru favorit
Mircea Geoana si Theodor Stolojan conduc in topul premierilor favoriti pentru perioada de dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana cu 19,3%, respectiv cu 16,4%. Premierul in functie, Calin Popescu Tariceanu se situeaza pe locul 3 cu 11,9% dintre optiuni.
Programul partidelor pentru alegerile europene
Programele PD si PSD pentru alegerile europene se detaseaza in preferintele romanilor cu 23%, respectiv 22,5% dintre repondenti care le considera celemai bune. Programul PNL este apreciat de 8,9% dintre repondenti, in timp ce oferta PNG este apreciata de 4,7%.
Topul candidaţilor pentru funcţia de parlamentar european
Topul candiatilor considerati cei mai potriviti pentru functia de parlamentar european este condus de Adrian Severin cu 13% din optiuni. Urmeaza Sorin Frunzaverde si Titus Corlatean cu 10,5%. Daniel Daianu cumuleaza 9,2% pareri favorabile, iar Irinel Popescu 7,9%.
Scorul politic pentru alegerile europarlamentare
Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul European, 33,5% dintre romani ar vota Partidul Democrat, 25% Partidul Social Democrat si, pe locul 3, Partidul National Liberal cu 9,5%.Partidul Noua Generatie sufera o scadere importanta, ajungand pe locul 5, cu 5,5% din optiuni. Mai trece pragul electoral Partidul Romania Mare cu 5,9%. Aproape de pragul electoral sunt UDMR, PLD si PC.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ce nu văd sau nu vor să vadă ochii celor de la Mediu
Un nou program cu finanţare europeană între Botoşani şi Herţa
Petre Roman si iubita lui, Silvia Chifiriuc la “Dansez pentru tine”
Guraliuc dă deşteptarea colegilor consilieri
Suntem atractivi pentru că avem vânat
Conţac n-are încredere în chinezi, ci în ucraineni
Secretarii de comune sunt pe drumul bun
Conţac susţine că PSD-ul va lua spuma la Europarlamentarelor
Bogdan Olteanu şi Renate Weber vor fi prezenţi la Botoşani
Furtună se crede discriminat în faţa ţiganilor
Muzicianul Ciprian Ion se întoarce la Botoşani
Eurocontainere noi în cartierele botoşănene
În Botoşani se construieşte mult... dar se dau şi multe amenzi
Activitatea inspectorilor pentru protecţia consumatorilor analizată la Botoşani
Comercianţii botoşăneni luaţi cu asalt de inspectori din alte judeţe
Angajatorii primesc şomeri, dacă beneficiază de subvenţii
Deţinuţii nu vor simţi frigul iernii
Rectificare
Oameni ai nimănui
Ioan Rotundu
Horoscop
Preotul microbist
Program TELE'M Botoşani, vineri, 16 noiembrie
V-au majorat pensiile, le daţi votul!
Preţuri competitive pentru soluţii mobile
Doi ofiţeri de poliţie au spart şi brăcuit maşina patronului Diaconiţa
patronul Diaconiţa a fost ameninţat că va fi împuşcatmaiorul Dragoş Holca şi lt. Mitică Aioanei s-au ales cu o plângere penală la Parchetul Militar Iaşi
Românul şi propuşii săi (europarlamentari)
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă