Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5025
De la 07 Ianuarie 2003
122890674
Sorin Ionita

Adevăratul conflict de la spitalul Colentina şi ce e de făcut

  • 17 September 2017, 23:00
A trecut şi momentul Colentina, cu demisia celor doi tineri neurochirurgi şi încercarea primăriţei Firea de a aplana conflictele (şi aduna ceva voturi pe parcurs), dar mie mi se pare că s-a pierdut total miza adevărată a poveştii. Care nu-i simplu de înţeles, pentru că de data asta eu n-am văzut acolo vreo luptă băieţi buni contra băieţi răi, cavaleri contra mega-corupţi, sau o chestie odioasă ca la Casa de Asigurări, cu inventarea de pacienţii fictivi.
Deci nu mai suntem în situaţia tipică, cu care ne-am obişnuit, a luptei întunericului cu lumina, când linia de demarcaţie morală să fie clară iar indignarea noastră simplu de direcţionat.
La Colentina a fost vorba de un conflict inevitabil pe alocarea unor resurse publice limitate (puţine sau multe, totdeauna resursele publice sunt limitate), care opune (1) doi medici tineri şcoliţi în afară şi întorşi în România cu ambiţia să-şi practice disciplina la nivel de vârf, lucru absolut de înţeles; şi (2) alţi medici mai puţin scoşi la TV zilele astea, care vor şi ei să practice disciplinele lor, plus conducerea spitalului (o doctoriţă decentă, din ce se aude, despre care n-a vorbit nimeni de rău) care are un mandat de schimbare a spitalului, după o decizie strategică la nivel de minister, necesară şi pe care n-o contestă nimeni, de a restructura treptat spitalele pavilionare învechite, cum e şi Colentina. Ambele agende erau corecte, doar că nu se puteau pune în practică simultan.
Eşecul sistemului medical românesc (şi nu doar medical) e că nu a produs un mecanism raţional, transparent şi predictibil de decizie şi alocare a resurselor în astfel de situaţii, când două obiective vin în conflict, ambele fiind legitime şi susţinute de oameni oneşti şi ok. Ne-am obişnuit prea mult doar cu isteriile provocate de înfruntarea bine-rău, dar nu ştim să gestionăm situaţiile la fel de frecvente în democraţii când două obiective legitime vin totuşi în coliziune. Nu ştim să facem analiză cost-beneficiu, să vedem ce e bine de pus în practică cu prioritate, şi apoi să explicăm inteligibil decizia pentru a avea compromis şi consens în societate. In sănătate se merge de ani de zile pe sistemul “muşcă şi fugi”: cine are acces la resurse şi reputaţie, clădeşte insule de excelenţă (Smurd, dializa, diverse centre de vârf ca acesta încercat la Colentina) înghiţind disproporţionat de multe resurse, în dauna altor specialităţi sau unităţi medicale-cenuşăreasă.
Se iau decizii strategice pe termen mediu şi lung ca tot sistemul să funcţioneze optim, dar apoi câte un baron de clinică (ce poate fi bun specialist în domeniul lui, asta n-are legătură) îşi delimitează teritoriul şi declară că regulile generale nu se aplică la el în curte, unde face ce investiţii vrea, când şi cum vrea. Iar dacă simte opoziţie, cheamă presa şi spune partea lui de poveste, unor jurnalişti natural înclinaţi spre maniheism şi tentaţi să dramatizeze latura umană a poveştii, ca asta e în natura presei democratice. Ca dovadă, vezi câte titluri gen “bătălia cu sistemul” au fost săptămânile trecute puse deasupra episodului Colentina, chiar de comentatori altminteri raţionali şi ponderaţi.
Şi cât de puţin s-a povestit ce naiba s-a întâmplat acolo cu adevărat şi ce e de reţinut important din toată afacerea asta pentru noi toţi, pentru ca să avem un sistem medical care creşte în calitate uniform, optim, nu hei-rup-uri punctuale şi nesustenabile care dezamăgesc şi publicul, şi pe specialiştii care nu înţeleg cine şi de ce le pune beţe în roate.
Aceasta e de fapt bătălia pentru bună guvernare, care se suprapune doar parţial peste lupta anti-corupţie din anii ăştia: o include pe ultima, dar are şi alte aspecte fără directă legătură cu ea. Este un alt efort, care trebuie făcut în paralel, cu alte instrumente decât procuratura, pentru a încheia agenda de modernizare a României demarată acum 150 de ani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Avocatul la dreapta judecată
Horoscopul zilei de 18.09.2017
Fostul presedinte georgian Mihail Saakashvili nu va fi arestat, nici extradat din Ucraina
Beneficiile neasteptate ale consumului de vin rosu
Iohannis participa de azi la sesiunea ONU de la New York.
Seful statului de va intalni cu secretarul general al ONU si cu sefi de stat si va participa la receptia oferita de Trump
Anul trecut, un roman a cheltuit, in medie, 227 de lei pentru produse de ingrijire personala,
283 de lei pentru imbracaminte si 245 de lei pentru incaltaminte
Ministrul apararii pleaca in SUA.
Mihai Fifor se va intalni cu secretarul apararii, James Mattis, si cu reprezentanti ai marilor companii americane din domeniul apararii
Liderul PNL Giurgiu, Marin Anton, sustine ca Niculae Badalau, presedinte executiv PSD, l-a injurat si l-a batut la o nunta
Liberalul a depus o plangere la politie, dosarul va fi trimis la Parchetul General
Lumea lu Rimitirul vesel II
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 15.09.2017
Inotatorul Avram Iancu, care a parcurs Dunarea de la izvoare la varsare, a ajuns la destinatie
Mioara Roman, jefuita in propria casa.
Oana Roman: I-au cautat prin casa, i-au luat banii de pensie, dupa care s-au asezat la masa si au inceput sa bea si sa manance
Evenimentul "Biblioteca pentru Pop", anuntat pentru marti in Piata Victoriei din Capitala.
Participantii vor aduce cate o carte si vor cere demisia ministrului Educatiei
Preşedintele Macaleţi taxat de un român din Proboteşti – Ucraina
Ioan Rotundu
Terorism psihic şi cenzură informativă la şcoala din Mileanca
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog