Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18397
De la 07 Ianuarie 2003
122904046

Spania: Parchetul cere convocarea tuturor primarilor care vor sa organizeze referendumul pentru independenta Cataloniei

  • si cere arestarea celor care nu se prezinta
  • 13 September 2017, 23:00
Parchetul general din Spania a ordonat miercuri procurorilor din Catalonia sa-i convoace la audieri pe primarii localitatilor care doresc sa organizeze referendumul de autodeterminare din 1 octombrie si sa-i aresteze daca nu se prezinta, scrie AFP.
Parchetul a ordonat procurorilor sa-i "citeze ca inculpati" pe sutele de primari care au declarat ca vor organiza referendumul. In cazul in care un primar nu raspunde convocarii, parchetul cere "ordonarea arestarii sale".
Asociatia primarilor independenti, din care fac parte circa 750 dintre cei 948 de primari catalani, nu a dorit sa faca niciun comentariu, pentru moment.
Potrivit unei liste difuzate de aceasta asociatie pe site-ul sau, 712 primari sunt dispusi sa puna la dispozitia guvernului catalan sediile lor pentru a organiza in 1 octombrie un referendum de autodeterminare interzis de Curtea Constitutionala.
Vineri, curtea a ordonat ca primarii sa fie avertizati in scris asupra riscurilor pe care si le asuma daca participa la organizarea referendumului.
Parchetul a facut deci un pas inainte ordonand o ancheta asupra fiecarui edil, pentru a stabili daca isi confirma participarea si, in acest caz, sa fie convocat in calitate de inculpati, asistati de un avocat.
Daca nu fac acest lucru voluntar, acestia vor trebui arestati si adusi de politia catalana la parchet "in cel mai scurt timp posibil".
Parchetul recomanda, avand in vedere numarul mare de primarii vizate, ca aceste ordine sa fie puse in practica incepand cu orasele cele mai populate.
Catalonia, de marimea Belgiei si cu 7,5 milioane de locuitori, se confrunta din anii 2010 cu o miscare de independenta, legata in special de anularea partiala a unui statut care i-ar oferi titlul de "natiune" si competente extinse.
Nationalistii si separatistii catalani, majoritari in parlamentul acestei regiuni de nord-est din septembrie 2015, cer din 2012 un referendum de autodeterminare, pe care Madridul il refuza, bazandu-se pe Curtea Constitutionala, care a decis ca acest de consultare populara este contrar legii fundamentale.
Dar partizanii independentei considera decizii Curtii Constitutionale nelegitima si politizata, argumentand ca dintre cei 12 magistrati, 10 au fost numiti de majoritatea parlamentara conservatoare si de guvernul Mariano Rajoy.
Ei au decis decis sa ignore deciziile si sa organizeze acest referendum la capatul caruia vor sa declare independenta, daca va castiga "DA-ul".
ntia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cristian Pomohaci a solicitat Comisiei de cultura de la Camera Deputatilor sa ia masuri impotriva CNA
Mihai Tudose: E prima oara cand Comisia Europeana nu ne critica
Guvernul a aprobat rectificarea bugetului pentru 2017:
Ministerul Dezvoltarii pierde aproape 2 miliarde de lei, iar Ministerul Transporturilor pierde 6,2 miliarde lei. Cei mai multi bani merg la plata salariilor
Funeriu, despre situatia auxiliarelor:
O solutie mafiota pentru o problema existenta. Si editurile au partea lor de raspundere pentru decredibilizarea manualelor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasam o banda de mafioti educationali sa monopolizeze pe zeci de ani piata educatiei din Romania
Ministerul Educatiei a trimis inspectoratelor scolare o nota prin care le anunta ca este interzisa utilizarea de auxiliare
neaprobate de minister si ca in caz contrar vor fi sesizate "organele abilitate"
USR cere anularea ordinului privind uciderea ursilor:
"Nu e o coincidenta ca ordinul a fost dat inaintea sezonului de vanatoare de trofee si nici ca Liviu Dragnea are o asociatie de vanatoare"
Cum sunt cheltuiti banii cetatenilor europeni:
Limuzina de lux cu volan incalzit si frigider in cotiera pentru reducerea saraciei romilor din Vaslui
Comisarul UE Corina Cretu avertizeaza:
Romania poate pierde fonduri europene din cauza intarzierii proiectelor de transport. Rectificarea bugetara reflecta stadiul investitiilor
Procurorul Mircea Negulescu i-ar fi spus Andreei Cosma ca "a gresit"
in dosarul in care il retinuse pe tatal sau si ca Mircea Cosma "va castiga la Inalta Curte"
Tariceanu si Dragnea au sesizat Curtea Constitutionala pentru un conflict juridic intre Parlament si Ministerul Public,
dupa ce procurorul general a refuzat sa ia masuri impotriva lui Kovesi
Horoscopul zilei de 14.09.2017
Bancul zilei: Cine-i infidelul?
Deocamdată, judecătorii au dat dreptate escrocilor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog