Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1194
De la 07 Ianuarie 2003
123124765
pnl

Spectacolul care a spălat ruşinea Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani

  • 23 June 2010, 23:00
Spectacolul „Vreme trece, vreme vine” pus în scenă la Cernăuţi de actorii Petronela Chiribuţă (foto) şi Cezar Amitroaie se va juca şi la Botoşani. Cel puţin aşa a promis, ieri, într-o conferinţă de presă, directorului Teatrului „Mihai Eminescu, Traian Apetrei, bazându-se pe succesul extraordinar înregistrat pe 15 iunie cu ocazia comemorării poetului nepereche dincolo de graniţele ţării.
La solicitarea directorului Centrului Cultural „Bucovina”, Vasile Ursachi, cei doi actori au fost prezenţi pe scena Centrului Cultural de la Cernăuţi un colaj de poezii ale lui Mihai Eminescu. Momentul a fost realizat după o regie proprie a celor doi actori, într-un timp foarte scurt. Conceput în grabă, dar cu multă responsabilitate, proiectul pus în scenă de către cei doi îndrăgiţi actori botoşăneni a primit aplauze la scenă deschisă.
„Pentru mine a fost un moment de extremă bucurie. A fost un moment de purificare artistică şi umană. Un moment de decantare a tot ceea ce am reuşit să strâng în acest răstimp de când fac această profesie. A fost un moment în care am plâns, în care m-am bucurat…Cred că Eminescu ne defineşte în tot ceea ce suntem. A fost un moment în care m-am simţit actriţă cu adevărat, văzând românismul acelor oameni, atenţia cu care au urmărit spectacolul, modul în care au apreciat momentul nostru care a trecut puţin peste 25 de minute” a declarat „Veronica”, Petronela Chiribuţă.
Îndrăgitul actor Cezar Amitroaie a rămas profund impresionat de căldura spectatorilor de la Cernăuţi care au urmărit fără să clipească prestaţia celor care au avut o misiune grea, să-i introducă pentru o clipă în lumea lui Mihai Eminescu şi a Veronicăi Micle. „Mulţi recită, dar spuitori de Eminescu sunt puţini în ţara asta. Noi nu am mers acolo să spunem două poezii. Ei se aşteptau să vină doi actori să spună poezii. A fost cu recuzită, cu muzică. Când m-a sunat, domnul director a spus din start că partea financiară nu există. Când este vorba de Eminescu nu stăm să negociem. Şi am plămădit un spectacol într-o săptămână. Am reuşit să facem un spectacol pe care să-l aibă teatrul în continuare. Este făcut cu sufletul şi ceea ce am simţit noi acolo, românismul acelor oameni, ne dă speranţe că putem face mult mai mult de acum încolo. Am avut senzaţia că am anulat graniţa, am fost în postura în care parcă am adus Bucovina înapoi acasă” a spus cezar Amitroaie.
Mândru s-a simţit şi Traian Apetrei care la solicitarea consulatului s-a văzut în faţa unui fapt aproape imposibil. Investind cu încredere cei doi actori, Petronela Chiribuţă şi Cezar Amitroaie, a dovedit că la Botoşani se face teatru de calitate şi că „spuitor de Eminescu” poate fi oricine. „ Într-un fel s-a spălat ruşinea teatrului că nu am avut aici la noi acasă un spectacol din acesta, în locul naşterii poetului. Am primit apoi telefoane de acolo, de la consulat şi mi-au vorbit numai la superlativ. Eu nu l-am văzut, din păcate. Dragii mei colegi au acceptat într-un timp record să pornească de la zero şi să meargă acolo la solicitarea celor de la Suceava şi de la consulat” a declarat directorul Teatrului Mihai Eminescu”, Traian Apetrei. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 24 iunie
Bancul zilei: Un altfel de rasism
Bucătăria Jurnalul: Macrou cu ceapă
Mica publicitate
Magda Palimariu a luat lecţii de Tae Bo cu Zmarandescu
Revoltaţi de faptul că MAI vrea să dea un teren gratuit în folosinţă ENEL
Marele jaf bugetar
primesc intre 30 si 180 de salarii compensatorii; adica intre 2,5 si 15 ani de stat acasa si primit salariul
“Happy Hour” si Earnest Valentino aduc un omagiu lui Michael Jackson
Diaconescu este mijlocul, scopul este altul!
Ioan Rotundu
Misteriosul Darie îl lucrează pe Baltă
Despre vuvuzele
Barack Obama, deranjat din nou de o muscă în timpul unui discurs
Expoziţie: Cine sunt aromânii?
Germania şi Rusia negociază în spatele Europei
La Botoşani, orgolii şi interese meschine pe memoria lui Ştefan Luchian
Botoşănenii sunt invitaţi la spectacol la Grădina de vară, intrarea liberă
Ţâbuleac vrea ca ministrul Cseke Attila să fie mai generos cu Maternitatea Botoşani
Domonco s-a pus pavăză în calea realegerii lui Marcu preşedintele PSD
Cod Roşu pe râul Prut
Pompierii au intervenit pentru înlăturarea efectelor vântului puternic
Pensii micşorate şi pentru viitori pensionari
Guvernul Boc le-a tăiat dascălilor calea spre distincţiile aducătoare de bani
cu docilitatea cunoscută, dascălii vor răbda şi această batjocură
Ministrul Cseke Atilla tot promite, dar nu trece şi la fapte
Şef nou, dar interimar, la AJPS Botoşani
Bolnavii cronici au mari probleme cu schemele de tratament
mai ales cei care n-au bani să-şi completeze valoarea reţetei compensate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog