Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7789 lei
1 USD = 4.4241 lei


Număr accesări
Astăzi:
3779
De la 07 Ianuarie 2003
73846751

Speră ca icoana să-i aducă mandatul de consilier local

  • (Cârcotaşul)
  • 25 May 2008, 23:00
Ioan Hegheş este unul dintre cei peste o mie de locuitori ai satului Iacobeni, comuna Dângeni. La viaţa sa a fost un om descurcăreţ. Ani de zile a fost şeful magaziei de alimenta la IAS Dângeni, funcţie de care a beneficiat din plin, ducând un trai care i-a permis să pună pe masă cozonac şi nu râvnita pâine neagră cu făină de cartofi de către plebea comunistă. După 1990, o perioadă s-a dat la fund, pentru a nu bate la ochi cu trecutul său. Apoi apele s-au mai limpezit, iar „comunismul cu faţă uman㔠gândit de Ion Iliescu a învins, spre bucuria şi prosperitatea celor care nu s-au lepădat de dictonul „la vremuri noi, tot noi!” Văzând că-i rostul să fie iar ce-a fost, Hegheş s-a pus pe treabă. A înfiinţat un bufet, că pe la ţară astfel de afaceri sunt toate prospere, românul este aproape singura naţiune de pe glob care bea la bucurie, bea la necaz, bea la naştere, bea la înmormântare.
Asprindu-se fiscalitatea, onorabilul nostru întreprinzător s-a orientat. Oficial, a desfiinţat bufetul. Neoficial vinde cât poate, că bufetul este amplasat într-o anexă din spatele casei, nefiind la vedere. La vedere sunt nişte şoproane, înjghebate din te miri ce, în care cresc zeci de porci, ce toamna îi rotunjesc veniturile într-un mod mai mult decât mulţumitor. Una peste alta, despre Hegheş se poate spune că-i un om orientat, care ştie să scoată bani chiar şi din evaziune fiscală.
Doar o nemulţumire sufletească are. Din anul 2000 se tot chinuie să ajungă consilier local. Cum nici un partid nu l-a îmbiat să-l înscrie pe lista sa pe un loc eligibil, omul nostru a decis să-şi ia soarta în propriile mâni şi să candideze independent. La alegerile din 2000 nu s-au adunat voturile necesare, deşi a mai dat de băut pe daiboj la unul şi altul. I-a fost de învăţătură de minte pentru alegerile din 2004. La aceste alegeri, pe lângă tradiţionala ţuică, Hegheş s-a gândit să-l pună pe cetăţeanul turmentat de băutură să jure pe icoană că-l va vota. Ca să iasă consilier independent i-ar fi trebuit vreo 200 de voturi. I-a pus să jure pe icoană pe vreo 250. L-au votat numai vreo 120, semn că jurământul pe icoană în scopuri politice n-are trecere pe la românii ortodocşi. Normal, de vreme ce şi preoţii iau bani şi veşminte de la toate partidele, promiţându-le susţinere politică la slujbele din biserică, iar unii mai practici, la înmormântări, unde creştinii îs mai mulţi ca la biserică.
Anul acesta Hegheş speră ca icoana să facă minuni şi să-i aducă mandatul de consilier local independent. Pentru a evita vreo trădare din partea chipului de pe icoană, el a pus să jure vreo 300 de creştini. Multă muncă, multă cheltuială dar s-ar putea ca minunea să se împlinească. De va fi aşa, ne angajăm să fim primii care să trâmbiţăm minunea şi să-i propunem viitorului consilier să ne angajeze ca impresari politici la a rândui icoana şi altor amatori, la alegerile din 2012.
Nu ştiu de ce, dar presimt că în urma acelor alegeri vor câştiga doar cei care se vor folosi de icoane făcătoare de minuni, că nu văd altă motivaţie din partea electoratului să-i mai voteze, după câte păcăleli electorale ne-au tras.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CXXII)
(Ioan Rotundu)
Slab interes pentru subvenţiile la ovine şi bovine
Campania de însămânţări s-a revigorat spectaculos
Botoşănenii au renunţat să mai reclame E.ON
N-avem spirit civic de solidaritate!
Tochitură înghiţită cu noduri la… Belvedere
Lucrările la bulevard pot bloca Turul Ciclist al României
Flutur regretă vremurile fostului prefect Cristian Roman
Elevii botoşăneni s-au întrecut în tradiţie
„Poveste de cartier”, cu Sorinel Copilul de Aur, rulează la Botoşani
Orgoliul lui Băsescu
Horoscop
Program Tele'M Botoşani luni, 26 mai
Instruire în politica regională a Uniunii Europene
Ţărăniştii se prezintă
Promite că ne scapă de ţânţari
Vasilescu vrea la Senat, să-l învingă pe „tipul care bate lumea”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă